spot_img

Nichita 90, (re)citit de Nicu Alifantins, și Restitutio Cantemir, prezentate de MNLR la Bookfest

În perioada 24 – 28 mai 2023, Muzeul Național al Literaturii Române din București, reprezentat de Editura Muzeul Literaturii Române, va expune în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest. ediția a XVI-a (Complexul Expozițional Romexpo – Blvd. Mărășești 65-67, Pavilionul B2,), volume de literatură, studii, critică și istorie literară, albume semnate de cele mai reprezentative nume ale literaturii române și cataloage de colecţie sau de expoziţie. Muzeul Național al Literaturii Române din București prezintă expoziția dedicată lui Dimitrie Cantemir, sub genericul Restitutio Cantemir, la 350 de ani de la nașterea autorului faimoasei lucrări ”Istoria creșterii și descreșterii imperiului otoman”, precum și al monografiei ”Descriptio Moldavie”. Nicu Alifantis va lansa Cartea-C.D. (mini concert) – Nichita 90 – Aniversary Collection de Nicu Alifantis. C.D.-ul reunește compozițiile bine-cunoscute ale lui Nicu Alifantis pe versurile poetului Nichita Stănescu. Printre evenimentele MNLR, amintim de lansarea revistei Caietele Avangardei Nr. 20 și a volumului Cărți la alegere (critică literară) de Ion Pop, cunoscut profesor universitar clujean, istoric și critic literar, membru corespondent al Academiei Române.

AgențiadeCarte.ro este partenerul media al Muzeului Național al Literaturii Române din București


Miercuri, 24 mai 2023


Stand B02 – Editura Muzeul Literaturii Române

■ Ora 13.00

Vernisajul expoziției dedicate lui Dimitrie Cantemir, sub genericul Restitutio Cantemir, la 350 de ani de la naștere

Expoziția prezintă personalitatea complexă a primului intelectual român de anvergură europeană, membru al Academiei din Berlin, autor printre multe altele al faimoasei lucrări Istoria creșterii și descreșterii imperiului otoman, precum și al monografiei Descriptio Moldavie.

Prezintă: Dr.Victor-Claudiu Turcitu (Arhivele Naționale ale României) și Radu Băieșu (Editura Muzeul Literaturii Române)

***

Sâmbătă, 27 mai 2023

Scena Agora – F01


■ Ora 11.00

Lansare: Carte-C.D. (mini concert) – Nichita 90 – Aniversary Collection de Nicu Alifantis. C.D.-ul reunește compozițiile bine-cunoscute ale lui Nicu Alifantis pe versurile poetului Nichita Stănescu.

Participă: Nicu Alifantis și Ioan Cristescu, directorul MNLR

Stand B02 – Editura Muzeul Literaturii Române

■ Ora 12.00


Lansarea revistei Caietele Avangardei Nr. 20 și a volumului Cărți la alegere (critică literară) de Ion Pop, cunoscut profesor universitar clujean, istoric și critic literar, membru corespondent al Academiei Române

Participă: criticul și istoricul literar Ion Pop și criticul literar Paul Cernat

Scena Agora – F01

■ Ora 15.00


Prezentarea volumelor Privirea de aproape (Editura Junimea) și Ultima oară (Editura MLR) de George Banu.

Evenimentul este dedicat marelui critic de teatru George Banu

Prezintă: Marina Constantinescu, Simona Modreanu, Sever Voinescu, Ioan Cristescu

Stand B02 – Editura Muzeul Literaturii Române

■ Ora 15.00


Lansarea cărții de eseuri Totul sau nimic a doamnei Ilina Gregori, scriitoare, publicistă și eseistă de origine română stabilită în Germania, unde participă activ la viața literară.

Participă: Ilina Gregori, acad. Mircea Martin și Sorin Alexandrescu

Moderator: Luana Stroe, Editura MLR

Stand B02 – Editura Muzeul Literaturii Române

■ Ora 16.00


Lansarea cărții scriitorului, profesorului universitar și editorului Dan Lungu, despre grupul literar nouăzecist Club 8 – față, profil, spate, în care rememorează acest fenomen literar ce a reunit mai mulți tineri scriitori ieșeni.

Participă: Luminița Corneanu, Dan Lungu, Horațiu Decuble și Cosmin Ciotloș

Moderator: Luana Stroe, Editura MLR

Stand B02 – Editura Muzeul Literaturii Române

■ Ora 17.00


Lansarea cărții de poezie și grafică originală Cât ai clipi dintr-al treilea ochi a poetului și artistului plastic stabilit la New York Valery Oișteanu, în prezența autorului.

***

Duminică, 28 mai 2023

Scena Agora – F01

■ Ora 11.00

Cantemir 350 – Prezentarea proiectului Restitutio Cantemir

Pentru Anul cultural „Dimitrie Cantemir”, Arhivele Naționale ale României, Biblioteca Academiei Române, Institutul Cultural Român, ComputerLand România și Muzeul Național al Literaturii Române au colaborat pentru omagierea și promovarea creațiilor muzicale și operei istorico-literare ale marelui cărturar. Întâlnirea este un prilej de prezentare a itinerariului expozițiilor, concertelor și conferințelor despre Dimitrie Cantemir din țară și străinătate.

Prezintă: Laura Drăguleanu (ComputerLand România), Constantin Răileanu (Asociația pentru Cultură și Tradiție Anton Pann) și Ioan Cristescu, directorul MNLR

Stand B02 – Editura Muzeul Literaturii Române

■ Ora 13.00

Lansarea volumului Cel care trece (oameni, fapte, întâmplări teatrale) de Doina Papp, critic și istoric de teatru, dar și publicist.

Participă: Doina Papp, Rodica Mandache, George Mihăiță, Marius Manole și Lari Giorgescu

Moderator: Radu Băieșu, Editura MLR

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508