spot_img

Natură vs. plastic în arta contemporană

Povestea piesei centrale expusă până la sfârșitul anului la galeria Cuhnie din Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Mogoșoaia începe de la nucul tăiat din curtea UNArte București, căruia Sergiu Chihaia îi dă o nouă viață și o nouă semnificație, prin folosirea bucăților de trunchi și a crengilor acestuia ca bază a unei instalații site-specific, realizată integral din lemn colectat.

Firul narativ se constituie din trei secvențe în care lemnul vorbește, deschizând un dialog despre impactul plasticului asupra mediului înconjurător. Ce mai au de spus crengile de copac după ce cad? Cum poți crea fără a distruge? Este posibilă educația ecologică prin artă?

Cadru didactic titular la UNArte București, Sergiu Chihaia nu se dezice de dimensiunea pedagogică a practicii sale artistice și propune prin expoziția „IT`S UP/DOWN TO US” un exercițiu de conștientizare a impasului ecologic în care ne aflăm.

 

În plin lockdown, în primăvara acestui an, curatorul Hans Ulrich Obrist disemina pe contul său de Instagram, sub hashtag-ul #CreateArtForEarth, o acțiune de mare amploare pornită de la un open call inițiat de Judy Chicago, Swoon și Jane Fonda, în parteneriat cu Fire Drill Fridays, Greenpeace, Muzeul Național al Femeilor în Artă din Washington și galeriile Serpentine din Londra, prin care artiști din întreaga lume erau invitați să propună lucrări realizate în orice mediu artistic, care să fie inspirate de schimbările climatice, oferind în acest fel un răspuns creativ la criza ecologică globală. Tot anul acesta, Olafur Eliasson – numit recent Ambasador al Bunăvoinţei pentru Schimbări Climatice de către Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și artist cunoscut mai ales pentru instalațiile sale de mari dimensiuni care problematizează încălzirea globală – a lansat, pe 1 iulie 2020, aplicația Earth Speakr, care le dă șansa locuitorilor din întreaga Europă să fie vocea Pământului, exprimându-și opiniile cu privire la viitorul climei. Alți artiști contemporani recunoscuți internațional, precum Subodh Gupta, Vik Muniz, Nik Gentry sau El Anatsui, folosesc în practicile lor artistice cu precădere materiale reciclate.

Prin expoziția sa de la Mogoșoaia Sergiu Chihaia se raliază acestei tendințe eco în arta contemporană și, totodată, unei mișcări globale de ecologizare, în care reducerea consumului de plastic joacă un rol esențial. Crengile de copac îmbrăcate în plastic, care agățate de tavan generează un soundscape specific, dau măsura senzației de sufocare din cauza poluării, pe care oamenii, plantele și animalele deopotrivă sunt nevoiți să o îndure, uneori cu prețul unei calități scăzute a vieții, alteori chiar cu prețul vieții. Abordând astfel tematica eco, Sergiu Chihaia chestionează consumul de lemn în sculptura contemporană și în același timp punctează un paradox stringent al zilelor noastre: apa, care reprezintă o sursă de viață, este comercializată în peturi de plastic, atât de dăunătoare mediului înconjurător. Expoziția personală Sergiu Chihaia „IT`S UP/DOWN TO US” este curatoriată de Ana Negoiță și rămâne deschisă publicului în perioada 31 octombrie – 31 decembrie 2020, în măsura în care evoluția epidemiologică o permite. De asemenea, artistul are în plan, de Noaptea Muzeelor, un performance artistic constând într-un dans ritualic de iertare și de mulțumire închinat Naturii, dar urmează să vedem dacă și cum această acțiune se va putea concretiza.

Ana Sultana Cipariu

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508