spot_img

Momente biografice și lucrări ale sculptorului Vladimir Kazan, prezentate de criticul de artă Jan de Maere

Un nou film din seria „Prezențe culturale românești în Benelux” va fi lansat miercuri, 30 iunie 2021, pe rețelele de socializare ale Institutului Cultural Român de la Bruxelles. Materialul video este dedicat operei lui Vladimir Kazan, sculptor de origine română ce trăiește în Belgia de peste 35 de ani. Filmul pune în valoare atât opera, cât și pe creatorul acesteia, evocând o serie de momente biografice și lucrări emblematice ale artistului. Autorul scenariului acestui film este Jan de Maere, critic de artă și profesor de istoria artei la Vrije Universiteit Brussel.

 

Conceptul filmului, de o poetică aparte, prezintă o selecție de sculpturi realizate în piatră și metal, sculpturi ce par „să erupă din trecut”, dar aparținând prezentului și prefigurând, în același timp multiple simboluri pentru viitor. Atât prin formatul scenariului său, cât și prin imaginile ce ilustrează parcursul artistic al sculptorului român, dar mai ales prin mărturiile unor cunoscuți critici de artă din Belgia, Franța, Luxemburg sau din România, filmul constituie un document de arhivă relevant, dincolo de valoarea sa estetică, fiind deopotrivă o ocazie excelentă de a cunoaște și promova operele creatorilor români prezenți în spațiul Benelux. Montajul video este realizat de Vlad Rotaru.

„Lucrez ca un arheolog: cu răbdare, secundă după secundă, strat după strat, în ritm sacadat de ciocan și daltă. Cu cât merg mai departe, cu atât percepția mea asupra timpului se schimbă mai mult. Suprafețele se organizează, scrierile dau cheia și sensul descoperirii. Secunda prezentă conține și secunda trecută și secunda viitoare, într-un flux continuu (…) Pe măsură ce iese din pământ, din carieră, piatra îmi pare cea mai frumoasă și cea mai dorită dintre sculpturi. Nu îndrăznesc să o ating. De fapt, scopul meu nu este să creez o sculptură frumoasă, ci să fac din nou piatra frumoasă. Realizarea acestui film minunat dedicat sculpturii a fost pentru mine o experiență umană și artistică deosebită. Armonia creată de toti protagoniștii acestei experiențe fabuloase este cheia reusitei acestui film: coordonarea excepțională, tactul, umanismul rabdarea și înțelegerea superioară a artei și artistului dovedită de echipa ICR Bruxelles, profunzimea magistrală, dincolo de percepția imediată, a interpretarii academicianului Jan De Maere, magia montajului video ce a transpus totul într-o manieră modernă, minimalistă dar cu o încărcătură emotională impresionantă… Am înțeles, cu bucurie în suflet, că de acum operele mele nu îmi mai aparțin și vă mulțumesc pentru această experiență care mă onorează.” -Vladimir Kazan

„Acest film scrie o istorie a timpului fără anecdote. Sculpturile lui Vladimir Kazan își păstrează misterul. Ele sunt oglinzile emoțiilor noastre îngropate. Suprafața lor este plină de semne, cuvinte ale realității nedefinite. Noaptea interioară speră la raza soarelui de dimineață. Kazan este un artist care își are rădăcinile în trecerea timpului, care lasă o urmă de neșters pe floarea pietrificată în timpuri ancestrale, devenită astăzi rocă. Această amintire este gravată în bronz ca un sgraffito provenit din culturi necunoscute, semn al timpului pierdut înainte de eternitate”, subliniază criticul de artă Jan de Maere în acest film.

Vladimir Kazan (n. 1952, Ploiești, România) a studiat la Școala de Arte din Ploiești și la Academia de Arte Frumoase din Liège. S-a stabilit în Belgia unde și-a creat propriul univers. Lucrările sale au fost expuse în centre culturale, galerii și târguri de artă din multe orașe europene precum: Bruxelles, Strasbourg, Aachen, Bari, Berlin, Bruges, Frankfurt, Geneva, Köln, Padova, Palermo, Paris, Roma. Artistul a fost răsplătit cu numeroase premii prestigioase de-a lungul carierei. Printre acestea, Premiul „Etruria Arte”, la Venturina, Italia, Premiu din partea orașului St. Ghislain, 1998, Belgia, Premiul pentru arhitectură și renovare urbană, 1993-1994, Liège, Belgia. Lucrările sale sunt incluse în numeroase colecții publice din Belgia: Herk-de-Stad, Saint-Ghislain, „Hommage à Ockeghem”, Muzeul de Interpretare a Pietrei din Sprimont, Liège, Universitatea din Province de Hainaut, Château d’Oupeye, dar și în Italia, la San Vincenzo.

Jan de Maere este critic de artă, profesor de istoria artei la Universitatea Vrije din Bruxelles și Universitatea Duke, este specialist în arta flamandă a secolelor XVI – XVII și un rafinat cunoscător al artei românești contemporane, a cărei evoluție a urmărit-o și a promovat-o în ultimii 20 de ani. În iulie 2015, profesorul Jan de Maere a fost decorat de președintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer. În anul 2016, a primit decorația Legiunea de Onoare, cea mai înaltă distincție a Guvernului francez.

Evenimentele ICR Bruxelles din seria „Prezențe culturale românești în Benelux” au debutat în anul 2020 cu două documentare deosebit de apreciate de public, avându-i ca invitați pe Maurice Van der Speeten și Jan Willem Bos, doi dintre partenerii de prestigiu ai reprezentanței ICR din Belgia. Proiectul a continuat cu două episoade dedicate sculptorilor de origine română ce trăiesc ți lucrează în Belgia: Marian Sava și Vladimir Kazan. Aceste materiale video au pus în valoare creatori români din spațiul de referință, dar și participările românești din cadrul unor evenimente înscrise în agenda culturală din Benelux, participări menite perenității și care vorbesc despre creativitate, relevanță și despre valoarea artei contemporane românești la nivel internațional, o lungă perioadă de acum înainte.

 

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508