spot_img

„Minunata lume nouă” a artei contemporane

Precum fiii lui Israel, care au rătăcit prin deșert până când vechile orânduiri s-au consumat pentru a putea păși într-o nouă paradigmă, despre a cărei prefigurare nu aveau nici cea mai mică idee, la fel și noi azi, contemporanii și supraviețuitorii acestei pandemii suntem puși în situația de a traversa o perioadă de adaptare și transformare, plină de incertitudini, la finalul căreia ne așteaptă o cu totul altă lume, într-un anume sens poate chiar „minunata lume nouă”. De mai bine de un veac, schimbări majore au fost prezise pentru începutul secolului al XXI-lea și al mileniului III în general (ambele marcate de anul 2001), dar abia acum unele dintre aceste previziuni pot fi observate și analizate.  Câteva coincidențe bizare leagă evenimente actuale de artă contemporană de vizionarii  Arthur C. Clarke și Stanley Kubrick.

În domeniul artei contemporane, o anume stare de precaritate se resimte mai ales prin prisma amânării sau anulării expozițiilor și bienalelor. Ediția cu numărul 13 a bienalei nomade europene Manifesta, planificată anul acesta să aibă loc la Marsilia, și-a anunțat noua perioadă de desfășurare, după ce starea de urgență sanitară s-a prelungit în Franța până la jumătatea lunii iulie. Purtând titlul „Traits d’union.s”, evenimentul a fost inițial comunicat pentru perioada 7 iunie – 1 noiembrie 2020, dar s-a amânat pentru 28 august – 29 noiembrie 2020. De asemenea, Bienala de Artă de la Veneția, care are o continuitate de mai bine de un secol, și-a reprogramat pentru 2022 cea de-a 59-a ediție cu titlul „Olympics of the art world”, care trebuia să aibă loc în 2021.

Scriam într-un articol anterior, la începutul perioadei de carantină, despre presupusul blestem chinez ales drept titlu al celei mai recente ediții a Bienalei de Artă de la Veneția, expresia apocrifă „May you live in interesting times”, folosită de-a lungul timpului în discursuri publice de către cunoscute personalități, printre care și Arthur C. Clarke. Numeroși iubitori ai artei s-au grăbit atunci să afirme că inundațiile devastatoare din lagună, precum și consecințele dezastruoase ale răspândirii „noului coronavirus” în Italia ar fi efectele „blestemului chinez”. Acum, când măsurile de prevenție și combatere adoptate de majoritatea țărilor afectate de  COVID-19 s-au mai relaxat, o nouă veste apare și vizează, din nou, întreaga umanitate: lansarea de către  Elon Musk a primei rachete care poate permite transportul comercial uman în spațiu. Acest eveniment istoric m-a dus cu gândul la filmul cult „2001: O odisee spațială”, un remarcabil produs al colaborării dintre Clarke și Kubrick, lansat acum mai bine de jumătate de secol. Chiar la începutul anului, pe 18 ianuarie 2020, a fost vernisată la Museum of the Moving Image din New York o expoziție cu titlul „Envisioning 2001: Stanley Kubrick’s Space Odyssey” care tematizează culisele acestei capodopere cinematografice.

Scenariul Odiseei anticipează cel puțin trei aspecte relevante în contextul istoric actual, în primul rând posibilitatea rutinei zborului în spațiu, mult mai plauzibilă acum datorită lansării cu succes a rachetei Falcon 9 sâmbătă, 27 mai 2020. În al doilea rând, filmul ridică problema evoluției tehnologiei și mai ales a inteligenței artificiale, computerul HAL 9000 putând fi considerat un precursor al inteligenței artificiale (AI). În mod fascinant, AI are la ora actuală un cuvânt de spus inclusiv în ceea ce privește arta contemporană, cea de-a zecea ediție Bucharest Biennale urmând a fi curatoriată în 2022 de Jarvis, un program AI. A treia coincidență bizară constă în epidemia care, conform scenariului filmului, ar fi afectat echipa spațială americană aflată pe suprafața lunară și pe care Dr. Floyd merge să o investigheze.

Adeverite sau ficționale, aceste tendințe, precum și supraaglomerarea de evenimente artistice transpuse, de voie, de nevoie, în mediul online în ultima vreme, transformă practica unui curator (uman) care concepe expoziții în spațiul fizic al unei galerii, centru de artă sau muzeu într-o abordare de-a dreptul radicală.

Ana-Daniela Sultana-Cipariu

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508