spot_img

Mike Godoroja & Blue Spirit & grupul poeţilor “Marfă Reîncărcată” la Strada de C`Arte

Sâmbătă, 21 septembrie 2013, ora 20.00, în cadrul festivalului cultural în aer liber Strada de C`Arte, ediţia a III-a, Mike Godoroja & Blue Spirit & grupul poeţilor “Marfă Reîncărcată” (Dan Mircea Cipariu, Florin Dumitrescu, Sorin Gherguț, Dan Pleșa, Bogdan O. Popescu) au inaugurat “Rampa de Jazz şi Poezie”. Cea de-a treia ediţie a festivalului cultural în aer liber Strada de C`Arte (20 septembrie- 28 septembrie 2013) este organizată de Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” în parteneriat cu Fundaţia Universitară “Carol I”. AgenţiadeCarte.ro este partener media al festivalului. “Sunt foarte bucuros să inaugurăm “Rampa de Jazz şi Poezie”, în cadrul celei de-a treia ediţii a festivalului Strada de C`Arte, cel mai mare festival în aer liber al Bucureştiului.”, a deschis evenimentul Dan Mircea Cipariu. Mike Godoroja a completat: “Strada de C`Arte este cel mai citit festival al Bucureştiului, festivalul cu cea mai adâncă aplecare către lectură. Faptul că ne vedem într-un spaţiu atât de neconvenţional, atipic, într-o rampă de garaj la Biblioteca Centrală Universitară Carol Iîmi dă încredere în faptul că întâlnirea noastră este tocmai unde trebuie: pleacă de la nivelul străzii de carte şi coboară în garajul minţii poeţilor.

Dan Mircea Cipariu i-a chemat pe scenă pe semnatarii antologiei “Marfă reîncărcată” şi i-a prezentat publicului pe Florin Dumitrescu, Sorin Gherguț, Dan Pleșa, iar Bogdan O. Popescu a fost scuzat, acesta fiind la un congres mondial de neurologie. Seara a debutat muzical cu Mike Godoroja & Blue Spirit care au cântat “Balada lucrătorului ostenit” de pe albumul “Hippie cu diamante”.

“Fiecare poet este un muzician ratat”

“Marfă reîncărcată” e un pariu pe care l-am câştigat, în sensul în care am putut să rămânem toţi cinci ca nişte muşchetari. Şi Bogdan O. Popescu spunea acest lucru: “ceea ce ne-a unit prietenia a fost dragostea pentru poezie.” Chiar dacă noi nu suntem similari ca grup literar, nu avem vreun manifest, vreo abordare foarte dogmatică a poeziei, fiecare scrie poezie într-un fel aparte. Suntem reuniţi într-o antologie foarte disparată ca discurs liric. Dar cred că fiecare are un discurs liric foarte coerent, iar asta dă farmec “Mărfii reîncărcate”. Legătura cu muzica apare din faptul că fiecare poet este un muzician ratat; mai mult decât poezia este muzica, sunetul muzicii şi, undeva, poetul ascunde în înşiruirea de cuvinte o linie melodică, pe care se pricepe să o umple cu semnificaţii folosind cuvinte mai bine sau mai puţin bine alese.”, a spus Dan Pleşa.

Iggy Pop şi Sorin Gherguţ

“Legătura cu muzica e vizibilă în ceea ce priveşte grupajul meu din “Marfă reîncărcată”. Am acolo un text scris în urma concertului de la Târgu Mureş al lui Iggy Pop. A fost o experienţă plăcută, şi important e că am rămas prieteni după atâta timp.”, a declarat Sorin Gherguţ.

Poezia e un act scenic”

“Eu cred că Dan Mircea Cipariu a avut, prin iniţiativa lui de acum câţiva ani cu acele maratoane de poezie şi jazz, aşteptări prin a forma un gust unui public şi a forma un curent. Deja acest curent s-ar putea spune că e gata: în ţară sunt deja multe spectacole care se întâlnesc cu poezia şi muzica de jazz, blues sau folk. Deja Dan Mircea Cipariu a putut să demonstreze că poezia e un act scenic, ceea ce este un lucru foarte bun, pentru că greu poţi să afirmi că există o aplecare din partea publicului pentru lectura de poezie acasă. Ea e mult mai pasionantă, mult mai atractivă pe scenă, mai ales când este spusă, când este comunicată de către poet. Ca atare, contextul “Marfă reîncărcată” şi noi este un context firesc.”, a spus Mike Godoroja.

„Mike Godoroja, idolul meu din liceu”

“Fiecare dintre noi ar fi luat-o într-o altă direcţie la un moment dat. Dan Mircea Cipariu ne-a adunat şi a funcţionat ca un liant pentru noi şi aceste antologii – “Marfă” (1996) şi “Marfă reîncărcată” (2011). A fost interesant că noi, despărţindu-ne oarecum, nu am avut o linie comună, nu suntem o şcoală poetică anume. A fost util să observăm cum a evoluat fiecare, să găsim ceva comun între noi. Suntem aceeaşi generaţie, am pornit în acelaşi moment, am debutat într-un moment în care poezia nu avea atâta căutare. Eu sunt foarte fericit că poeţii “Marfă reîncărcată” sunt puşi alături de Mike Godoroja, idolul meu din liceu. Era cu doi ani mai mare ca mine, avea trupa lui de liceu. Pe vremea aceea era Cântarea României, el cânta rock, blues, a evoluat frumos, era foarte talentat. Acum mă simt într-o atmosferă de familie şi datorită lui Mike.”, a spus Florin Dumitrescu.

Seara s-a încheiat cu poeţii “Marfă reîncărcată” împreună, pe scenă, cu Mike Godoroja & Blue Spirit. Au cântat o piesă epilog, melodie care  încheie şi albumul “Hippie cu diamante” pe care Mike Godoroja & Blue Spirit l-au lansat anul trecut. Publicul a plecat cu un refron fredonat: „Vă rog să aveţi o viaţă frumoasă / Vă rog să aveţi grijă de voi!”.

Andra ROTARU

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508