spot_img

Matei Enric expune, ”Desmărginire”, la Galeria Signum

Joi, 1 octombrie 2015, ora 18.00, la Galeria de artă contemporană SIGNUM (Calea Dorobanților 13-15 , la parterul clădirii Facultății de Cibernetică), va avea loc vernisajul expoziției ”Desmărginire” a artistului Matei Enric . Expoziția poate fi vizitată în perioada 1 octombrie-  30 octombrie 2015.

“In somewhat greater perspective of time

You are practically non-existent

So reach through the angry crimson of this dawn

To my eternal star field domain”- Interface To God – Thorns

”Fiecare nou teritoriu pe care îl parcurgem, fie și ipotetic, se reflectă ca într-o oglindă în sinele nostru, și ne ajută să ne desmărginim. Să încercăm pentru o clipă să ne imaginăm că nu suntem ancorați pe vecie în această lume, că putem să parcurgem acest Univers până unde timpul și spațiul încetează să existe. Să încercăm să ne imaginăm că reușim să părăsim gâlceava veșnică a acestei lumi, că ne eliberam de barierele propriei noastre firi, de spirala existenței, acest carusel al bucuriei și suferinței. Dacă ridicăm privirea într-o noapte senină tot cerul își deschide brațele largi pentru a ne îmbrățișa. Poate că întregul Univers este un Abis. Un hău deasupra capetelor noastre. Conștientizându-l, se va reflecta în noi.

Expoziția mea este o expoziție de peisaje. Un itinerariu de mii de ani lumină al altor lumi ce prind contur în mintea mea. Imagini surprinse de către sondele spațiale sau de telescopul spațial Hubble devin  motive abstractizate ale picturilor mele. Un Univers unde forțe monumentale contractă și dilată spațiul și timpul. Pășim împreună dincolo de firesc și cunoscut, părăsind convențiile ce ne ajută să supraviețuim, în locuri unde nu există nici suferința, nici bucurie, nici viață, nici moarte, nici zero, nici infinit. Iar dacă privim înapoi vom rămâne împietriți ca soția lui Lot. Ni se va releva cât de mici suntem în acest ansamblu și cât de meschine sunt toate lucrurile noastre. Și unde suntem noi? Unde este acel punct pierdut in spațiu numit Pământ? Ce importanță mai au acum pasiunile noastre, dorințele noastre, toate aceste lucruri în care investim atâta energie și în jurul căruia se învârte toată existența noastră? Ce importanță mai are toată istoria văzută de la o distanță de 70000 mii de ani lumină? Deșertăciunea deșertăciunilor , toate sunt deșertăciuni. (Ecl 12:8)

Poate că prin acest itinerariu în Abis vom privi mai detașat această lume, căpătând o perspectivă mai clară asupra locului nostru în Univers și a propriei noastre existențe.”- Matei Enric

Matei Enric (www.mateienricart.wordpress.com), născut în 1978, trăiește și lucrează în București. Între expozițiile recente la care a participat, menționăm: expoziția personală Ardere de tot la Sala „Constantin Brâncuși” a Palatului Parlamentului, expoziția personală Solve et Cogula la Galeria Alchemia (curator Mădălina Mirea),  expoziția Agapa (curator Francois Launay), expoziția Identități la Institutul Francez din București (curator Armelle de Saint Dezauzie), a cincea ediție a EU Open House – Ambasada Română din Washington și Biblioteca din Cleveland Park (SUA) în 2011,  expoziția A Symphony of Symbolism la Agora Gallery (New York, SUA) în 2008 și expoziția personală Gotic de la Galeria La Perne (curator Cosmin Năsui).

Galeria de artă contemporană SIGNUM este un proiect artistic dintr-o lungă serie de inițiative de susținere a artei, întreprinse de Academia de Studii Economice din București, de-a lungul primului său secol de existență. Deschisă într-un remarcabil spațiu de expunere și având un profil axat pe arta abstractă și conceptuală, Galeria găzduiește expoziții de pictură, grafică, sculptură, instalație, fotografie și video, precum și alte evenimente conexe.

Partenerii media ai Galeriei SIGNUM sunt: arhimania, Art Out, Artindex, Ceașca de Cultură, exclusivNEWS, gratuitor, Modernism, Orasulm.eu, Revista Bulevard, SENSO TV, Vernisaje.ro, VIP – Voluntari pentru Idei și Proiecte, VreauArta.ro.

Organizator: Galeria de artă contemporană SIGNUM, sub egida Academiei de Studii Economice din București

Website: signum.ase.ro

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508