spot_img

„MARTIN SCHNUR LIEBT LITERATUR”, sesiune de lectură publică cu Josef Kleindienst, Dieter Sperl, Magda Woitzuck și Isabella Feimer

MARTIN SCHNUR LIEBT LITERATUR este o sesiune de lectură publică, organizată de ESSL MUSEUM CONTEMPORARY ART, în cadrul careia timp de 4 săptămâni artistul Martin Schnur îi are invitați pe cei mai în vogă autori din Austria și anume: Josef Kleindienst, Dieter Sperl, Magda Woitzuck și Isabella Feimer. Oana Lăzăroiu a trimis pe adresa redacţiei AgenţiadeCarte.ro un amplu texte despre acest eveniment care se va încheia pe 20 martie 2013.

Martin Schnur, s-a născut în Vorau, Austria, și-a finalizat studiile la Academia de Arte Frumoase, Viena în 1990, lucrările sale reușind să ocupe o poziție importantă în colecții private din Austria, Germania, Elveția, Marea Britanie, Franța, Italia, Russia, Japonia și America. Din CV-ul său (vezi aici) construit după precizia germană a reieșit faptul că artistul a avut minim o expoziție personală din 1991 până la momentul redactării acestui text.

Martin Schnur se consideră un bibliofil, el însuși declarând că în atelierul său, alături de lucrările sale, se găsesc munţi de cărți de toate tipurile. Pentru expoziţia solo din cadrul muzeului Essl, artistul prezintă un şir de picturi reprezentând oameni şi peisaje într-un labirint al reflexiei şi dimensiunii, al spaţiilor, o analogie cu o carte, cu un număr impresionant de pagini, în care te poţi pierde. De aici şi obiectivul său de a experimenta posibilul context în care o expoziţie ar putea reprezenta punctul de reflexie pentru un nou gen de literatură.

Două din sesiunile programate au avut deja loc în 27 februarie şi 6 martie, anul curent. Autorii serilor au fost Josef Kleindienst şi Dieter Sperl. Primul autor, un personaj complex şi complet, a cochetat de-a lungul timpului cu diverse activităţi lucrative pornind de la şofer, actor, lector de limbi străine, jurnalist până la scriitor independent. În 2010 a debutat cu romanul An dem Tag, als ich meine Friseuse küsste, sind viele Vögel gestorben [=În ziua, în care mi-am sărutat coafeza, au murit multe păsări], urmând în 2012 să obţină Premiul pentru Debutul în Literatură al regiunii Kärnten. El şi-a alocat timpul pentru o incursiune narativă în ultimul volum de povestiri publicate în 2013, Freifahrt [=Cale liberă]. Dieter Sperl, născut în 1966, în Wolfsberg, a studiat Germanistică şi Filozofie la Universitatea Karl-Franzen, din Graz. Numele său se regăseşte în piese de teatru, instalaţii de/cu text, fotografie, ateliere de lucru. În 2009 şi 2010 a obţinut câte o bursă de scriitor în rezidenţă la Universitatea Bowling Green State, Ohio. Reşedinţa actuală este în Viena, Austria.

Programul pentru următoarele două săptămâni le aduce în faţa publicului pe Magda Woitzuck, pe 13 martie, începând cu orele 19:00 şi pe Isabella Feimer, 20 martie, aceeaşi oră.

Magda Woitzuck, născută în 1983 în Viena, şi-a finalizat studiile în Litaratură Generală şi Comparată, din 1997 activând ca şi prozator, dramaturg, producător al unor rubrici al radioului, ORF, în 2010 a fost onorată cu premiul Criticilor prin produsul radiofonic. Printre premii mai menţionăm Award 4 You obţinut în 2001, 2002, 2004 şi 2006, Bursa Hans Weigel a regiunii Niederösterreich 2008/09 şi Prix Europa Special Commendation 2010. Magda Woitzuck va citi din ultimul volum de povestiri Ellis, apărut în 2012.

Închiderea şirului de sesiuni de lectură publică îi revine prozatoarei Isabella Feimer, care şi-a ales romanul Der afghanische Koch [=Bucătarul afgan], editat în 2013. Născută şi crescută în Viena, 1976, a studiat la Academia de Teatru şi Film din oraşul natal, a debutat cu povestiri scurte, ulterior fiind nominalizată pentru a 36a ediţie a Festivalului de Literatură Germană, pentru Premiile Ingeborg Bachmann. Momentan se concentrează pe dramaturgie şi proză.

Menţionez că intrarea este liberă, datele de contact le găsiţi aici

Oana Lăzăroiu

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508