spot_img

Marcel Lozinski, prezent la One World Romania 2014

Retrospectiva celei de-a șaptea ediții One World România este dedicată unuia dintre cei mai apreciați cineaști polonezi, Marcel Lozinski. Regizorul în vârstă de 74 de ani va fi prezent la București în perioada 18 – 23 martie 2014. Acesta va prezenta, în cadrul festivalului, 10 dintre documentarele realizate de el din 1973 și până anul trecut. Selecția sa de scurt-metraje va fi proiectată la Cinema ”Elvire Popesco” joi, 20 martie 2014, de la ora 18:00. Lozinski va prezenta publicului bucureștean și documentarul său scurt „89 mm from Europe”, nominalizat în 1995 la Premiile Oscar și premiat la o serie întreagă de festivaluri de film, cum ar fi cele de la Villa Do Conde, Leipzig, Berlin, Montreal sau Clermont-Ferrand.

Vineri, 21 martie 2014, Marcel Lozinski va susține un masterclass, începând cu ora 16.00, la Cinema ”Elvire Popesco”. În deschiderea masterclass-ului va fi proiectat filmul „So It Doesn’t Hurt”.
În 1998, Lozinski a revizitat-o pe Urszula Flis, protagonista filmului său din 1974 („The Visit”- proiectat în cadrul programului de filme scurte). Urszula este o femeie cultivată care a ales să traiască la țară și să lucreze pământul. O inadaptată, o străină atât în ochii vecinilor cât și în aceia ai reporteriței agresive care l-a însoțit pe Lozinski, în 1974, și care o bombardează pe Urszula cu tot felul de idei preconcepute, în încercarea vană de a-i pătrunde secretele. După 33 de ani, regizorul revine cu o altă atitudine și reușește să se apropie de personaj, fără să încalce anumite limite ale intimității. „So It Doesn’t Hurt” va fi punctul de plecare al discuțiilor despre responsabilitatea cineastului față de personajele sale, despre echilibrul delicat între regie – ca provocare a realității – și dorința de a nu pricinui suferință.
Cel mai recent film realizat de Marcel Lozinski, „Father and Son On a Journey”, va fi proiectat miercuri, 19 martie 2014, începând cu ora 20:00, la Cinema ”Elvire Popesco” și sâmbătă, 22 martie 2014, de la ora 14:00, la Cinema Studio. Marcel și Pavel Lozinski, tată și fiu, amândoi regizori, decid să facă o călătorie cu vechea lor rulotă la Paris. Filmează non-stop pe parcursul celor două săptămâni de drum, când au voie să-și pună unul altuia orice întrebare, oricât de incomodă. Rezultatul este un experiment cinematografic – un road movie cu „psiho-rulota”.

ONLINE: www.oneworld.ro | www.facebook.com/one.world.romania
ORGANIZATORI: Asociatia One World Romania si Centrul Ceh Bucuresti
PARTENER PRINCIPAL: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung
SUSTINUT DE: Pilsner Urquell
CU SPRIJINUL: Centrul National al Cinematografiei, Fundatia ERSTE, Uniunea Cineastilor din Romania, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii
PARTENERI: Ambasada Republicii Cehe in Romania, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, Muzeul National al Taranului Roman, Institutul Francez din Romania, Goethe-Institut Bucuresti, Ambasada Regatului Tarilor de Jos in Romania, Institutul Polonez Bucuresti, Culture.pl, Institutul Italian de Cultura, British Council Romania, Ambasada Elvetiei in Romania, Ambasada Finlandei in Romania, Forumul Cultural Austriac, Institutul Balassi-Institutul Maghiar din Bucuresti, DocuMentor, Arhiva Nationala de Filme, Teatrul Odeon, Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu, dramAcum, Syner Romania, Doc Alliance, ActiveWatch, Corrupt Tour, Asociatia Vira, Zburd-Educatie prin coaching, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania
SUPORT TEHNIC: Abis, Noumax
CLUB OFICIAL: Clubul Taranului
RESTAURANTUL OFICIAL: Urbanesc
MASINA OFICIALA: Skoda
BILETE PRIN: Eventbook
PARTENERI MEDIA: Digi24, TVR 1, Europa FM, Decat o Revista, Revista 22, Sapte Seri, Hotnews.ro/Smilemedia, Think Outside the Box, Casa Jurnalistului, Filmreporter.ro, Liternet.ro, CriticAtac.ro, Orasulm.eu, Koolhunt.ro, Graphicfront.ro
PARTENER SOCIAL MEDIA: Kooperativa.ro

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508