spot_img

Maratonul de Poezie și Jazz, ediția a XII-a, file de poveste

Luni, 31 august 2020, de Ziua Limbii Române, între orele 16.00-19.00, în grădina Muzeului Național al Literaturii Române din București (str. Nicolae Crețulescu nr. 8), a avut loc Maratonul de Poezie și Jazz, ediția a XII-a, difuzat în direct de Radio România Cultural. 22 de nume importante din generaţii şi geografii literare diferite au susținut lecturi publice de câte 5 minute. Au fost invitate 11 poete: Ioana Crăciunescu, Mina Decu, Anastasia Gavrilovici, Ioana Greceanu, Cătălina Matei, Rozana Mihalache, Iulia Pană, Alina Purcaru, Andra Rotaru, Amelia Stănescu și Florina Zaharia. Au fost invitați 11 poeți: Romulus Bucur, Teodor Dună, Sorin Gherguț, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Claudiu Komartin, Luca Ștefan Ouatu, Ioan Matiuț, Bogdan O. Popescu, Adrian Suciu și Robert Șerban. Au susținut recitaluri câteva dintre cele mai importante și mai autentice nume ale blues-ului și jazz-ului contemporan românesc: Maria Răducanu, Nadia Trohin, Cătălina Beța, Mircea Tiberian și Mike Godoroja & Blue Spirit. Amfitrionii Maratonului au fost Dan Mircea Cipariu și Ioan Cristescu. Art director: Mihai Zgondoiu. Echipa MNLR: Gabriela Toma, Loreta Popa și Ilinca Stratan. Producător: Anamaria Spătaru. Organizatorii Maratonului de Poezie și Jazz au fost Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române din București și asociația Euro CulturArt. Coproducător: Radio România Cultural. Proiect cofinanțat de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național). 

”O zi fastuoasă! – vă spune Dan Mircea Cipariu din grădina Muzeului Național al Literaturii Române din București, unde, timp de 3 ore, în direct pe Radio România Cultural, celebrăm Ziua Literaturii Române prin cea de-a XII-a ediție a Maratonului de Poezie și Jazz. 11 poete și 11 poeți din generații și geografii diferite vor susține un recital de poezie, în rezonanță cu câteva dintre cele mai importante nume ale jazz-ului și blues-ului de la noi. Am deschis Maratonul cu un moment muzical oferit de Mike Godoroja & Blue Spirit. În următoarele 180 de minute, vă puteți bucura de interpretări muzicale memorabile susținute de Maria Răducanu, Mircea Tiberian, Nadia Trohin și Cătălina Beța. Organizatorii acestei ediții a Maratonului de Poezie și Jazz sunt Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române din București, asociația Euro CulturArt, cu sprijinul financiar al AFCN (Administrația Fondului Cultural Național). Parteneri: APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România), Opera scrisa.ro – societate de gestiune a drepturilor de autor. Coproducător: Radio România Cultural. Producător: Anamaria Spătaru.”, a spus în deschiderea Maratonului de Poezie și Jazz  scriitorul Dan Mircea Cipariu.  

A urmat recitalul primei poete, Ioana Crăciunescu.

 

”A douăsprezecea ediție a Maratonului de Poezie și Jazz este deschisă de Ioana Crăciunescu, o voce poetică reprezentativă a generației 70 care, în ultimii ani, a publicat două cărți importante: Piața Chibrit, la Editura Charmides, și Mon general, cu ilustrațiile maestrului Mircia Dumitrescu, la Editura Tracus Arte. La microfonul Radio România Cultural, Maratonul de Poezie și Jazz, Ioana Crăciunescu.” –  Dan Mircea Cipariu.

 

Ioana Crăciunescu: ”Vă mulțumesc că m-ați invitat. Vă mărturisesc că am fost căsătorită de câteva ori, dar, timp de 12 ani, mereu mi-a fost dor de Maratonul de Poezie și Jazz”. Ioana Crăciunescu a citit 3 poeme din volumul Mon General.

 

Florin Iaru, profesorul meu de literatură și de viață, un ludic mereu pregătit pentru fotograme de nunți, botezuri & înmorm, este și anul acesta la Maratonul de Poezie și Jazz. În 2019, a publicat volumul de poezie Jos realitatea!, Editura Paralela 45, volum care conduce în topul celor mai bune cărți apărute în 2019, top difuzat de Agentiadecarte.ro” – Dan Mircea Cipariu.

 

Florin Iaru a citit poeziile: Butoane, Ea vine, vine, La mijloc și Zombi.

 

Următoarea invitată a fost Rozana Mihalache.

 

Rozana Mihalache este, cum ar putea spune Nea Vasile de la Mârșa, o lacrimă de fată. O lacrimă pe obrazul nebărbierit al hiperrealității din care ies cuvinte, fotograme și trăiri supramuzicale, mini ori supra textuale… În noiembrie 2019 a debutat cu Sunt aici, Editura CDPL (Casa de Pariuri Literare), volum de nepoeme – inspirate de Leonard Cohen și ilustrate de Cătălina Flămînzeanu (nominalizare la Premiul Mihai Eminescu – secțiunea Debut).” – Dan Mircea Cipariu.

 

 

 

 

 

A urmat un moment muzical marca Maria Răducanu.

 

Maria Răducanu este o îmblânzitoare de irealitate! Ea reușește să transforme orice discurs muzical într-un act de magie produs de sonurile ei interioare!” – Dan Mircea Cipariu

 

 

 

 

 

”De la Bogan Ghiu am învățat și încă mai învăț că totul e traducere, mai bine-zis o artă de a traduce, de a echivala, de a da un sens ambiguității din text și din viață. În 2019 a publicat, la Editura Nemira, volumul de poezie Cu Orice e posibil. În 2020 îi va apărea eseul Pandemiocrația. Kairos și vidul împărtășit (Contracriza 2)..”, a spus  Dan Mircea Cipariu.

 

Bogdan Ghiu: „Mulțumesc pentru invitație, mă bucur că sunt aici.” Bogdan Ghiu a citit un grupaj de poeme pe care l-a intitulat În afară.

 

Următoarea invitată a fost Andra Rotaru.

 

Andra Rotaru este unul dintre cei mai sensibili și mai serioși oameni pe care-i cunosc în și din acest univers! Andra este o geografie interioară și poetică, cu suprafețe și dicțiuni numai ale ei, din care și prin care crește o floare existențială rară pe pământ! În 2017, texte din volumul său  Tribar au câștigat premiul revistei americane Asymptote Journal (traducere de Anca Roncea). A coordonat numeroase proiecte la intersecția dintre arte, în țară și străinătate, cel mai recent fiind Paul Celan 100.”Dan Mircea Cipariu

 

 

 

 

La microfonul Radio România Cultural a venit rândul poetului Sorin Gherguț.

 

”Cele mai multe poeme pe care le știu pe de rost sunt scrise de  Sorin Gherguț. Sorin e creatorul unor șabloane textuale de neuitat care te pot obseda cu anii, în chat – încet! În interviurile Maratonului de Poezie și Jazz publicate de Agentiadecarte.ro, Sorin Gherguț mărturisea: La mine scrisul a fost mereu într-o relație bună cu spațiul exterior, cele mai multe idei mi-au venit afară, și destule le-am uitat pînă s-ajung acasă sau curînd după ce-am revenit între patru pereți. Am o bănuială cum că nu cele mai bune au supraviețuit trecerii pragului spre masa de lucru”. – Dan Mircea Cipariu

 

Sorin Gherguț a citit câteva poezii, scrise în stilul său inconfundabil, cum ar fi poemul Pararondel.

 

Mina Decu trece prin biografie și prin (i)realitate cu surâsul unui iluminat! Din sonuri și imagini interioare se prefac noi țesături de senzații și iluzii! Cartea ei de debut, Desprindere, apărută la Editura Charmides, în 2018, a luat următoarele premii: Premiul Național pentru Poezie „Mihai Eminescu” Opus Primum; Premiul „Tânărul poet al anului 2018”, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori; Premiul pentru debut în cadrul Festivalului National de Poezie „Colocviile George Coșbuc”; Premiul APLER pentru debut editorial în anul 2018.” – Dan Mircea Cipariu.

 

Mina Decu a citit pentru publicul aflat în grădina Muzeului Național al Literaturii Române din București și pentru publicul Radio România Cultural creații inedite, cum este pozia Recurență.

 

”Ioan Cristescu, Anamaria Spătaru, Mircea Tiberian și Mihai Zgondoiu sunt cei cu care am pornit, acum 12 ani, pe drumul Maratonului de Poezie și Jazz. Mircea Tiberian este un artist și un creator de artiști care dă un sens existențial mișcării jazz din România” – Dan Mircea Cipariu

 

A urmat un momentul muzical cu două compoziții ale lui Mircea Tiberian.

 

 

Următorul invitat a fost Bogdan O.Popescu, despre care Dan Mircea Cipariu a spus că: ”Bogdan O.Popescu este fratele meu de poezie și cel care m-a ajutat să realizez Maratonul de Poezie și Jazz. El și cu Liviu Dan Drăgan au sprijinit primele ediții ale Maratonului. El va citi câteva poeme noi, din Cartea războiului– trimisă deja la editură. Bogdan O.Popescu a susținut două doctorate: primul referitor la moartea neuronală, la aceeași universitate, în anul 2000, și al doilea cu o teză despre mecanismele fiziopatologice ale bolii Alzheimer, la Institutul Karolinska din Stockholm, în anul 2004. Este medic neurolog la Spitalul Clinic Colentina și profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. În anul 2007 a obținut premiul „Victor Babeș” al Academiei Române pentru cercetări în domeniul neuroștiințelor. ”.

 

Bogdan O.Popescu: ”Bucuros să fiu la Maraton, la fel ca acum 12 ani, bună seara, București!” Bogdan O. Popescu a citit poemele Deja toamnăDe apus, Această uimire și Ce rămâne din noi până la sfârșit, din volumul în curs de apariție Cartea războiului.

 

”M-a bucurat și m-a emoționat Ioana Greceanu pentru o evocare a Maratonului de Poezie și Jazz, o evocare pentru mine atât de specială (prietenii știu de ce): Primele imagini care îmi vin în minte sunt despre mine la primul Maraton la care am fost invitată. Mă vizualizez așa cum eram atunci și cum, probabil, m-au perceput și ceilalți participanți la eveniment: îngrozitor de emoționată, incapabilă, aproape, să-mi controlez bătăile inimii, tremurul vocii etc. Îmi mai amintesc că am citit târziu, pe la ora două din noapte, și ceea ce mi-a spus poeta, din păcate plecată dintre noi, Cornelia Maria Savu: Te vei obișnui cu emoțiile, pe măsură ce vei citi mai des în public. Nu m-am obișnuit.” – Dan Mircea Cipariu

 

Ioana Greceanu a citit poeziile Poezie în spațiu, A-ți întinde brațul dincolo, Ne povestim până la epuizare.

 

”Pe Teodor Dună îl admir pentru discreția și delicatețea sa de poet care își consumă arderile în intrerioritate și în imaginar. Îl mai admir și pentru că nu are cont pe rețelele virtuale! Cele mai recente cărți de poezie ale lui Teodor Dună sunt: obiecte umane, Editura Cartea Românească (2015 – Premiul Cartea de Poezie a anului 2015, Gala Tinerilor Scriitori) și kirilă, Editura Tracus Arte 2017.” – Dan Mircea Cipariu

 

Teodor Dună a citit poeziile: Puțină iertare și O plimbare tăcută pe o faleză înaltă.

 

 

 

 

”Pe Cătălina Matei o proiectez într-un imaginar cotropit de pisici, piane și tramvaie. O sensibilitate de fier, într-o mănușă de mătase! A câștigat câteva concursuri literare, unul dintre ele având ca urmare debutul ei la editura Tracus Arte, în 2014, cu volumul de poezii Lanul cu sârme întinse. A fost profesoară și vatman al cafenelei culturale „Tramvaiul 26”. În zilele noastre este redactor și se joacă de-a traducerile (traducerea ei de inimă este antologia Poeme alese – Anne Sexton, pe care a realizat-o împreună cu Diana Geacăr).” – Dan Mircea Cipariu

 

Cătălina Matei a citit câteva poezii, printre care Patru moduri de întrebuințare a cepei.

 

 

 

A urmat, în programul Maratonului de Poezie și Jazz, Claudiu Komartin.

 

”Antologia sa Maeștrii unei arte muribunde. Poeme alese 2010-2017 (Editura Cartier, 2017, 2018) a primit Premiul pentru Literatură „Matei Brâncoveanu”, Premiul „Cartea de poezie a anului 2017”, acordat la Festivalul Național „George Bacovia” și Premiul PEN România. Din 2009 organizează cel mai longeviv și mai constant club de lectură din România, Institutul Blecher, din 2010 este redactor-șef al revistei „Poesis internațional” și al Casei de Editură Max Blecher, iar din 2018 este membru fondator al Ligii Scriitorilor din România.” – Dan Mircea Cipariu

 

Claudiu Komartin a citit poezii precum Soare de aprilie, dar și un poem în proză, parte a unui proiect mai vechi, inspirat de o carte a magicianului Leonard Iosefini.

 

Nadia Trohin îmi evocă prin muzica ei un parfum de epocă la șosea, în care iubiții își dau gurița drept consumație. Nadia aduce mereu cu ea muzici și sonuri poetice și de poveste…” – Dan Mircea Cipariu

 

A urmat un moment muzical Nadia Trohin și Mircea Tiberian.

 

 

 

 

 

Adrian Suciu este un om și un poet care invită mereu la reacție, la atitudine, la rezonanță! Eu am ales să îl admir pentru serpentinele lui de poezie și de viață!” – Dan Mircea Cipariu

 

Adrian Suciu: ”Îmi face plăcere sa renunț la 30 de secunde din timpul pe care îl am alocat pentru a vă ruga să vă alăturați unui gest simbolic: o serie de aplauze serioase pentru întreaga echipă a Maratonului de Poezie si Jazz.” Adrian Suciu a citit poeziile: M-a părăsit sângele meu, Un portofel cu ceva mărunțiș în el, Câini și pisici și Bidineaua cu lumină.

 

 

 

 

Anastasia Gavrilovici (n. 1995) a absolvit Facultatea de Litere a Universității din București și cursurile de masterat ale Centrului de Excelență în Studiul Imaginii. A fost redactor al revistelor „Alecart” și „Zona nouă”, iar din 2016 face parte din redacția „Poesis internațional”. A publicat poezie, cronică literară și eseu și a tradus cărți din engleză și spaniolă (Kurt Vonnegut, Ernesto Cardenal). Cartea sa de debut, ”Industria liniștirii adulților”, apărută la Casa de Editură Max Blecher a câștigat Premiul ”Tânărul poet al anului 2019”, la Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2019, precum și a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum pe anul 2019.” – Dan Mircea Cipariu

 

Anastasia Gavrilovici a citit două poeme din volumul de debut Industria liniștirii adulților (Casa de Editură Max Blecher, 2019).

 

”Pe Romulus Bucur îl simt tot mai mult ca pe un călugăr zen care taie realitatea în străfulgerări de imagini poetice și găuri negre. Odeletă societății de consum, carte apărută la Editura Tracus Arte, a primit Premiul Cartea de poezie a anului 2018.” – Dan Mircea Cipariu

 

Romulus Bucur: ”Aș fi putut citi și eu de pe telefonul mobil, dar, ca să fiu nonconformist, voi citi de pe hârtie.”

 

 

 

 

Cătălina Oana Beța e o voce sensibilă, nuanțată și poetică! Interioritatea ei se citește și se psalmodiază ca o ploaie eliberatoare de vară! Cătălina va avea un moment împreună cu Mircea Tiberian la Maratonul de Poezie și Jazz.” – Dan Mircea Cipariu

 

A urmat un moment muzical susținut de Cătălina Oana Beța și Mircea Tiberian.

 

 

 

 

Florina Zaharia  locuiește cu serenitate între limitele limbajului și limitele fizice ale lumii și ale cosmosului. Poezia ei decolează spre posibilul izbăvitor! În interviurile Maratonului de Poezie și Jazz publicate de Agentiadecarte.ro, Florina Zaharia declara: La începutul pandemiei am privit totul ca pe un film, era o peliculă la care priveam cu interes în fiecare zi și refuzam să intru. Distanțarea socială m-a apropiat foarte mult de mine. Ceea ce m-a înspăimântat într-un mod destul de plăcut.În acest timp scos din țâțâni, am derulat mai multe proiecte personale pe care, culmea, le-am și finalizat. Eu cred că distanțarea de lucruri și de oameni, privitul în tine însuți îți scoate mințile din dezordine și le așază cuminți în locurile lor simple și liniștite. Eu am stat cu mine foarte în interior așa cum stă o perfuzie cu tine. Și am reușit să scriu.” – Dan Mircea Cipariu

 

Florina Zaharia: ”Mă bucur că sărbătorim Ziua Limbii Române împreună cu poeții și poezia.” Florina Zaharia a citit poeme inedite.

Ioan Matiuț a publicat recent, la Tracus Arte, o minunată carte de poezie -“contraatacul de panică”. Poezia lui este ca un miez fierbinte, eruptiv, al unor lumi de taină ori de poveste.

În interviurile Maratonului de Poezie și Jazz publicate de Agentiadecarte.ro, Ioan Matiuț afirma:

Scrisul este o defulare, un paratrăznet al emoțiilor. Pentru mine, spațiul exterior sinonim cu libertatea, este vital. În acele zile mi-am dat seama că o prelungirea a izolării, ar duce la o depresie cu efecte greu de estimat. Este adevărat că, însăși poezia se hrănește adeseori cu experiențe limită. Însă, le prefer pe cele asumate celor impuse.”

Ioan Matiuț a citit o serie de poeme scurte din volumul Contraatac de panică, editura Tracus Arte, 2020.

 

Alina Purcaru îmblânzește realitatea și ficțiunile rețelelor de socializare cu imagini auctoriale și documente poietice. A publicat două volume de poeme, rezistență (Editura Cartea Românească, 2016) și Indigo (Editura Tracus Arte, Bucureşti, 2018), Este membră PEN, poeme de-ale ei au fost traduse în mai multe limbi şi este prezentă cu contribuții în mai multe volume colective. În prezent, face parte din redacţia revistei Observator cultural.”, a spus Dan Mircea Cipariu despre următoarea invitată.

 

Alina Purcaru a citit două poezii din volumul Indigo, apărut în anul 2018, la Editura Tracus Arte.

 

 

Luca Ștefan Ouatu  este o voce autentică a celei mai recente promoții literare. Luca, de asemenea, e un tip cu umor și un poet de cursă lungă! În anul 2019, debutează cu volumul Cinematic, Editura OMG din Cluj-Napoca.” – Dan Mircea Cipariu

 

Luca Ștefan Ouatu a citit, în Grădina Muzeului Național al Literaturii Române, poezii precum Conex.

 

 

 

 

 

Iulia Pană a fost și este urmărită de imaginile interioare și ale poeziei. Nu întâmplător, ea cercetează imaginea și fotografia ca doctorand în studii culturale la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii – Universitatea București. În 2014, a obținut o bursă și o rezidență artistică la Ledig House – Omi Art Center New York și a participat la târgul de carte Book Expo America. Antologia de poezie Ebony bones /Oase de ebonită, publicată în SUA, a avut lansarea la University Bookstore Washington – Seattle. Ca artist vizual, propune un manifest artistic Fonopictopoezia – Future sound of poetry – (pictură, performance, instalație, fotografie).” – Dan Mircea Cipariu

 

Iulia Pană a citit poeme ca Eliberată de șantajul durerii, Sunt aici și Locuiesc într-o cutie neagră.

 

La cea de-a douăsprezecea ediție a Maratonului de Poezie și Jazz a urmat momentul muzical  semnat Mike Godoroja & Blue Spirit.

 

Mike Godoroja  aduce poezia în ritm de blues&rock, când cu irizări metafizice, când cu inflexiuni psihedelice. Împreună cu Mike și echipajul Blue Spirit vom încheia cea de-a douăsprezecea ediție a Maratonului de Poezie și Jazz” – Dan Mircea Cipariu

 

Maratonul de Poezie și Jazz a continuat cu recitalul poetei Amelia Stănescu.

 

Amelia Stănescu  este un rac căruia îi plac începuturile și organizările de evenimente culturale. Prinsă între lumea academică și cea a pub-ului cultural Doors Club din Constanța, Amelia găsește în poezie spațiul de refugiu și de terapie. Volume de poezie recente:: Mecanica firii (Paralela 45, 2005) – Premiul „Cartea de poezie a anului 2005”, acordat de Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România și „Premiul pentru Poezie” al Editurii Ex Ponto, (Constanţa, 2005); Aşternuturi de ploaie/ Couvertures de pluie (Brumar, 2012) – „Premiul pentru Poezie”, acordat de USR, Filiala Dobrogea; Babilon. Premeditarea (volum la patru mâini realizat împreună cu Petru M. Haş, Zona Publisher, 2015).” – Dan Mircea Cipariu

Amelia Stănescu a citit câteva poeme, dintre care amintim Beneficiile atacului de panică și Plutesc.

 

”De Robert Șerban mă leagă o veche prietenie și călătorii poetice de neuitat. Robert este un temperamental bine stăpânit de logică, stilistică și (auto)ironie. Tehnici de camuflaj (Tracus Arte, poezie, 2018,  a câștigat Premiul pentru cartea de poezie a anului 2018 al  Agenţiadecarte.ro.” – Dan Mircea Cipariu

 

Poeziile scriitorului Robert Șerban au fost citite, în direct la Radio România Cultural, de amfitrionul Dan Mircea Cipariu. Creațiile alese au fost: Debut, Desen după natură și Cel mai mare secret.

În încheiere publicul s-a bucurat de un moment muzical deosebit semnat  Dan Mircea Cipariu & Mike Godoroja & Blue Spirit.

 

 

Tudor VOICU & Simona IONIȚĂ

 

Fotografii de Mihaela PETRE

 

***

 

Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la data de 31 august ca urmare a unei inițiative legislative din 2011, votată de Parlamentul României prin Legea nr. 53/2013. „Ziua Limbii Române“ a fost stabilită, în mod simbolic, la aceeași dată cu sărbătoarea similară instituită în anul 1990 în Republica Moldova sub numele „Limba Noastră“ pentru a transmite mesajul că limba română este limba vorbită nu numai între granițele țării, ci și dincolo de fruntarii.

 

***

 

 

 

 

Proiectul ”Maratonul de Poezie și Jazz” nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508