spot_img

Maestrul Dan Grigore, concert de excepție la Sala Radio

Vineri, 17 martie 2017, ora 19.00, la Sala Radio, celebrul pianist Dan Grigore, artist singular, încadrat de celebra publicație ”Les grands pianistes du XX-ème siècle” între 4 cele mai importante nume ale pianisticii pe care România le-a dat lumii, alături de Clara Haskil, Dinu Lipatti și Radu Lupu, va concerta în compania Orchestrei Naționale Radio. La pupitrul dirijoral se va afla dirijorul Misha Katz, o prezență deja cunoscută publicului din România prin colaborarea sa frecventă cu Orchestrele și Corurile Radio. Programul concertului va cuprinde ”Uvertura în stil italian”, D 590, de Fr. Schubert, ”Concertul nr. 5 în mi bemol major pentru pian şi orchestră”, op. 73 – ”Imperialul” de L. van Beethoven şi ”Simfonia nr. 9 în mi minor”, op. 95 – ”Din lumea nouă” de A. Dvořák.

Cotat de critica internațională în rândul marilor pianiști ai lumii, Dan Grigore este unul dintre cei mai mari muzicieni români. Pianist, profesor universitar, eseist, om de radio și televiziune, Dan Grigore este astăzi un reper de necontestat în spațiul cultural din ultima jumătate de veac. A concertat cu mari nume ale baghetei, în prestigioase săli de concerte din întreaga lume. Ilustru creator de școală, a format și îndrumat pianiști cu o solidă carieră internațională. Arta sa i-a adus prietenia și admirația numelor de frunte ale culturii – muzicieni, actori, poeți, scriitori, cineaști, filozofi – împreună cu care a realizat evenimente de neuitat.

Elev al celebrului Leonard Bernstein – care afirma despre muzicianul de origine rusă că „așa o înțelegere a muzicii poate fi explicată doar printr-un har divin”, Misha Katz a concertat în renumite săli de concerte precum Concertgebouw (Amsterdam), Alte Oper (Frankfurt), Salle Pleyel (Paris), Sala de concerte a Conservatorului Ceaikovski (Moscova), Teatrul Manoel (Malta), Wigmore Hall (Londra), Ateneul Român (Bucureşti), Teatrul Bolshoi (Rusia), Auditorium (Monte Carlo), Herkulessaal (München).

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.  Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

DAN GRIGORE

Așezat de critica internațională în rândul marilor pianiști ai lumii, Dan Grigore este unul dintre cei mai mari muzicieni români. Pianist, profesor universitar, eseist, om de radio și televiziune, el este un reper de necontestat în spațiul cultural din ultima jumătate de veac.

Din cauza constantului său non-colaboraționism, regimul comunist a facut eforturi susţinute pentru a-l marginaliza dar marele talent și personalitatea sa extrem de complexă l-au impus în elita culturii române încă din timpul dictaturii ceaușiste.

A concertat cu mari nume ale baghetei, în prestigioase săli de concerte din întreaga lume. Ilustru creator de școală, a format și îndrumat pianiști cu o solidă carieră internațională. Arta sa i-a adus prietenia și admirația numelor de frunte ale culturii – muzicieni, actori, poeți, scriitori, cineaști, filozofi – împreună cu care a realizat evenimente de neuitat.

Fiind un puternic model moral, după 1989 a contribuit la momente de importanță istorică pentru reclădirea României.

Este Doctor Honoris Causa al Universității de Arte ”George Enescu” din Iași, a primit prima disticție oficială din cariera sa din partea Guvernului Francez în 1999 – ”Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor” – și a fost decorat cu cea mai înaltă distincție a Statului Român: Marea Cruce a Ordinului ”Steaua României”. Cu ocazia recentei sale aniversări a fost investit de către Majestatea Sa Regele Mihai, cu titlul de ”Pianist al Casei Regale” și i s-a conferit decorația regală ”Nihil Sine Deo”.

Dan Grigore are o senzaţională clasă mondială! (Kleine Zeitung);

”Ascultătorului i se oprește respirația.” (Berliner Zeitung);

”Îl ascultam fascinați…” (Le Monde);

”Dan Grigore face parte din categoria pianiștilor de superclasă.” (Tagesspiegel);

”Extraordinar ! Ești printre cei mai mari din lume !” (Sergiu Celibidache);

”România a dat lumii pe Clara Haskil, Dinu Lipatti, Radu Lupu şi Dan Grigore, adică patru dintre marile figuri ale pianisticii secolului XX şi în ce-i priveşte pe ultimii doi, şi ale începutului de secol XXI, patru individualităţi imposibil de încadrat într-o şcoală anume: sunt înainte de toate, artişti singulari. ” (Les grands pianistes du XXe siècle, Editura Buchet-Chastel)

MISHA  KATZ

„Aşa o profundă înţelegere a muzicii poate fi explicată doar printr-un har divin”.- Leonard Bernstein

Născut la Rostov în Rusia, dirijorul Misha Katz a început să studieze violoncelul în anul 1959, şi-a continuat formarea muzicală la Conservatorul de Muzică din Moscova sub îndrumarea lui Mstislav Rostropovici, iar alături de tatăl său, dirijorul Leonid Katz, a studiat dirijat-orchestră. De asemenea, din anul 1973 a studiat la Conservatorul din Rostov cu profesorii Yakov Slobodkin şi Alexander Volpov. În anul 1979 a obţinut titlul de doctor la Conservatorul „Ceaikovski” din Moscova.

În anul 1982 a studiat dirijatul cu celebrul compozitor şi dirijor Leonard Bernstein, iar după stabilirea sa în Franţa, în anul 1985, Miska Katz a format Trio-ul Şostakovici care a fost invitat în anul 1994 să înregistreze lucrări la casa de discuri Sony Classical.

Aprecierea de care se bucură Misha Katz a făcut ca numele său să fie înscris pe agendele unor importante festivaluri internaţionale în Monte Carlo, Bregenz, Mexico City, Ierusalim, Santander, Sion, Cannes, Luxembourg, Sansepolcro, Moravia. Totodată, artistul a concertat în renumite săli de concerte precum Concertgebouw (Amsterdam), Alte Oper (Frankfurt), Salle Pleyel (Paris), Sala de concerte a Conservatorului Ceaikovski (Moscova), Teatrul Manoel (Malta), Wigmore Hall (Londra), Ateneul Român (Bucureşti), Teatrul Bolshoi (Rusia), Auditorium (Monte Carlo), Herkulessaal (München).

Anglia, Belgia, Rusia, Franţa, Spania, Elveţia, România, Polonia, Danemarca, Suedia, Slovacia, Israel, Monaco, Ucraina, Germania, Mexico, Italia sunt ţări în care dirijorul Misha Katz a repurtat succese după succese, fiind aplaudat şi apreciat ca unul dintre puţinii dirijori care reuşesc să transmită publicului un mesaj artistic aparte.

În anul 1996 a fost dirijor permanent al Orchestrei Naţionale din Belarus, în 1998 a fost numit dirijor permanent invitat al Orchestrei Simfonice Naţionale din Ucraina, precum şi dirijor permanent al Orchestrei de Cameră Soliştii Rusiei, iar din anul 2007 este dirijor principal invitat al orchestrei Slovak Sinfonietta. În anul 2002 a fost numit dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii din Mexico City. Misha Katz a fost director artistic al Festivalului internaţional Solomon Mikhoëls (Franţa), festival realizat sub Înalt Patronajul Preşedintelui Jacques Chirac, în anul 2005 a fost numit director artistic al International Peace Festival, sub Înalt Patronajul Preşedintelui Nicolas Sarkozy, iar din anul 2012 festivalul este organizat sub Înalt Patronajul Preşedintelui François Hollande.

De-a lungul timpului a fost distins cu Golden Menorah de către B’nai B’rith (2005), Medalia Franceză de Aur pentru Merite şi Dedicare, Mendalia UNESCO Cinci Continente (2013), Medalia de Aur conferită de Liga Universală pentru Bunăstare Publică, Medalia Solomon Mikhoëls (2014). Misha Katz este cofondator al proiectului Cultură fără graniţe, organizat sub auspiciile UNESCO.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508