spot_img

„Lobby pentru Nicolau: Depolitizaţi TVR!”

Regizorul Cornel Mihalache a trimis o scrisoare deschisă adresată clasei politice din România prin care solicită depolitizarea Televiziunii Române, prin numirea în funcţiae de preşedinte al acestei instituţii pe Valentin Nicolau. Redăm scrisoarea deschisă, publicată la pagina web: http://www.corectnews.com/social/lobby-pentru-nicolau-depolitizati-tvr

Scrisoare deschisă

Onorabilei clase politice din România

Iunie 2012, de Sânziene

În acest ceas în care vă încordaţi forţele pentru a numi un nou Consiliu de Administraţie pentru instituţia noastră, după o lege veche şi după o rânduială precară a unui Parlament în continuă mişcare de du-te-vino, în care stânga-dreapta, sus-jos, alb-negru, bine-rău au devenit noţiuni aleatorii, vă solicităm un minut de atenţie.

Noi am făcut primul pas. Noi am ales. Noi am reuşit un vot clar, fără dubii electorale. Noi am ales pe cine să ne reprezinte. Voi veţi numi astăzi pe cine să vă reprezinte. Voi vorbiţi de depolitizarea Televiziunii publice. Aveţi ocazia să demonstraţi asta. Vă puteţi numi valorile pe locurile din acest nou Consiliu astfel încât cel care îl şi ne va conduce să fie dintre cei doi pe care noi, într-un efort de coagulare, i-am votat.

Noi aşa credem, că votul nostru a fost o coagulare de mândrie, o reacţie de respingere a atacurilor pe faţă sau pe dedesubt asupra instituţiei Televiziunii publice. Noi am avut un manager care a condus bine şi l-am vrut înapoi. Şi l-am votat cu un scor fără precedent.

Şi am făcut asta nu din disperare, nu din teamă, ci din dorinţa de a munci, de a ne reconsidera pe noi în oglinda noastră, de a reconstrui ce încropiri politice au distrus.

Noi suntem oglinda societăţii. Noi suntem România în mic. Tot ce se întâmplă între voi, cei care conduceţi România mare (vorba vine, că o fragmentaţi zilnic, lent, dar cu sârguinţă), toate cutremurele dintre voi nasc tsunami-uri care lovesc în turnul nostru de televiziune. Se desfiinţează şi se reînfiinţează guverne, se clatină preşedinţii, parlamentarii fug căutând adăpost. Ideologii contrare devin posibile, ideologii de intendenţă dispar, cumetriile rămân.

Într-o societate în care au ajuns toţi să dea cu pietre în toţi, fiecare în celălalt, e absurd să mai întrebi cine ridică primul piatra. De aia consideraţi Televiziunea o curvă.

Noi vrem să muncim pentru societate şi voi vreţi să ne desfiinţaţi. Voi ştiţi întotdeauna mai bine ce vrea această societate românească. Voi, care aţi compromis până şi culorile, şi portocaliul, şi roşul, şi verdele, şi albastrul, şi violetul. Voi, care vreţi de fiecare dată când veniţi la putere o societate monocoloră, cu ochelari monocolori pe nas. Şi ne coloraţi întâi pe noi, Televiziunea publică. Neînţelegând că nu se poate trăi decât în complementaritate, că roşul nu e roşu dacă nu există verde. Că portocaliul nu trăieşte dacă nu există albastru. Noi vrem lumină, şi voi ne arătaţi întunericul.

Noi vrem ca în fruntea valorilor voastre, numite de Voi în locurile dispuse de lege, să fie ce credem noi acum că ne trebuie şi l-am votat: un manager. Pe deasupra şi artist. Pe deasupra şi om care cunoaşte această instituţie: Televiziunea publică. Aveţi ocazia să începeţi depolitizarea. Puneţi-vă oamenii numiţi să-l voteze Preşedinte Director General în Consiliul de Administraţie al Televiziunii publice pe cel pe care noi l-am ales: Valentin Nicolau.

Cornel Mihalache, regizor”

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508