spot_img

Liubiţa Raichici şi Robert Şerban, la Festivalul Internaţional de Poezie de la Smederevo

Poeţii Liubiţa Raichici şi Robert Şerban au participat, în perioada 19-22 octombrie 2010, la cea dea 41-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie de la Smederevo, din Serbia. În cadrul prestigioasei şi longevivei manifestări literare, cei doi membri ai Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România au susţinut mai multe lecturi publice, alături de poeţi din Japonia, India, Italia, Rusia, Bielorusia, Grecia, Bulgaria, Germania, Croaţia, Muntenegru, Bosnia-Herţegovina, Franţa, Serbia. Totodată, Liubiţei Raichici şi lui Robert Şerban le-au fost publicate – în colecţia „Meridjani” a festivalului) şi lansate la Smederevo, în ediţii bilingve sârbă-engleză, respectiv sârbă-română, volumele de poezie ЉУБАВНЕ ПЕСМЕ О РАТУ/ Love Poems on war (traducere în engleză de Lubomir Zlatanovici), respectiv БИИОСКОП У МОЈОЈ КУЋИ/ Cinema la mine-acasă (traducere în sârbă de Liubiţa Raichici).

Volumul “Cinema la mine-acasă” de Robert Şerban a obţinut Premiul „Cea mai bună carte” la secţiunea Poezie a anului 2006 al revistei Observator Cultural.

„Simplă ca mai toate lucrurile zilei, nostalgică şi cinică precum gesturile bărbatului încercat, tristă şi adevarată precum gândurile despre dragoste, viaţă şi oameni, poezia lui Robert Şerban îţi dă senzaţia unei indiscreţii platonice. Acel nepreţuit sentiment care îl face pe cititor să înşface telefonul şi să-l sune pe fratele-scriitor, iar pe criticul literar să mai amâne recenzia pentru a depăşi copleşeala subiectivă de după lectură. Când, pe suprafaţa hârtiei, moartea şi viaţa se ambiguizează reciproc, scrisul devine mesagerul plăcut stânjenitor al tuturor celor care se mişcă, pleacă sau vin în(spre) această carte. Poezia lui Robert Şerban e familiară, o recunoşti, o iei acasă cu tine să-ţi fie aproape când nu ştii să spui ce e de spus.”, a scris Marius Chivu.

Liubiţa Raichici (Botgros Liubiţa), n. 16 ianuarie 1962, com. Belobreşca, jud. Caraş-Severin. Este poetă şi traducătoare. Studii: Şcoala Generală Belobreşca (1969–1976); Liceul de Filologie-Istorie din Timişoara, secţia sârbă (1976–1980); Facultatea de Filologie, Universitatea din Timişoara, secţia rusă (1980–1984); Profesii şi locuri de muncă: profesoară la Şcoala Generală din Gârnic (1984–1985); instructormetodist

la Casa de Cultură din Reşiţa (1985–1989); bibliotecară la Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici” din Reşiţa, redactor la Editura Timpul (1992–1994); consilier la Inspectoratul

pentru Cultură al judeţului Caraş-Severin (1995) Colaborează la: „Književni život”, „Književna Reč” (Belgrad), „Poesis”, „Revista românilor din Australia”, „Timpul”, „Semenicul” etc. Dintre volumele publicate menţionăm: “Višebojni mostovi/ Poduri multicolore”, Bucureşti, Editura Kriterion, 1986; “Tisina pred srpsku reč/Liniştea dinaintea unui cuvânt sârb”, Belgrad, Dečije Nivine, 1990; “Bogu izaledja/ În spatele domnului”, Timişoara, Editura Uniunii Sârbilor din România, 1997; “Nauka o iluzijama/ Ştiinţa despre iluzii”, volum bilingv Timişoara, Editura Hestia, 1997; “Voljena u slobodno vreme/ Iubită în timpul liber”, Belgrad, Editura Prosveta, 1998; “Sârbeşte într-o limbă necunoscută”, Reşiţa, Editura Timpul, 2000. Volume colective: “Poduri multicolore”, Bucureşti, Editura Kriterion, 1986; “Srpska Knijevne Nagrada”, Belgrad, Editura Jovan, 1998; “U plavom krugu zvezdab/ În cercul albastru e o stea”, Belgrad, Editura Or, 1998; “Porumbelul de argilă”, Bucureşti, Editura Persona, 1998. Premii literare: Premiul literaturii sârbe oferit de Uniunea Scriitorilor din Iugoslavia (1996), Premiul pentru Poezie al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Timişoara (1997).

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508