spot_img

Lansarea volumului „Tabloul de absolvire” de Mircea Gelu Buta

Marţi, 21 iulie 2015, începând cu ora 12.00, la sediul Filialei Cluj a USR – Str. Universităţii nr. 1, Uniunea Scriitorilor din România Filiala Cluj şi Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud vă invită la lansarea volumului ”Tabloul de absolvire” semnat de Mircea Gelu Buta (ediţia a II-a, Editura Şcoala Ardeleană). Cartea evocă anii de şcoală ai autorului (Liceul „Liviu Rebreanu” din Bistriţa, promoţia 1971). Despre carte şi scriitor vor vorbi Ioan Chirilă, Zorin Diaconescu, Ion Mureşan, Ioan Pintea şi Aurel Rău. Moderator: Irina Petraş.

ANI DE LICEU (cronică semnată de poetul Ion Mureşan la ediţia I a volumului)

Tabloul de absolvire, cartea doctorului Mircea Gelu Buta, nu are atât o miză literară, deşi e scrisă fără stângăcii, cât una de recuperare în scris a „cimitirului tinereţii mele”, cum ar zice Bacovia. „Nu voi întoarce eu capul din fotografia de grup”, scria undeva Cărtărescu. Mircea Gelu Buta încearcă tocmai asta: să-şi mişte capul din fotografia de grup. Pretextul naraţiunii e simplu: cu ocazia unei întâlniri a promoţiei, după mulţi ani de la absolvirea liceului, autorul este solicitat să găsească „Tabloul de absolvire” (un panou pe care se lipesc fotografiile elevilor şi profesorilor („o mulţime de destine”) se desenează ceva şi se scriu câteva rânduri inspirate sau în¬ţelepte drept crez al generaţiei). Căutând tabloul, printre alte tablouri, directorul lice¬ului face o observaţie şocantă: „Observaţi că aceste tablouri nu conţin nici una din trăirile acestor tineri, nici măcar una din faptele lor teribile”. Răspunsul doctorului e şi el şocant: „Parcă omul nu s-ar fi născut şi ca urmare nici n-ar putea să moară”. Scurta conversaţie îl face pe autor să încerce să resuscite partea muritoare din partea nemuritoare. Memoria scoate la suprafaţă o întreagă galerie de „oa¬meni, fapte întâmplări”, portrete şi caractere de colegi, profesori, rude, sau, pur şi simplu, cunoştinţe care se încăpăţânează să reziste exemplar în amintire ca figuri luminoase (profesorul Gubesch) ori mici satrapi politici (Secarea). Sigur, nu lipsesc condimentele cu care Dumnezeu a hărăzit adolescenţa: iubiri, năzdrăvănii, primele beţii, cărţile memora¬bile, necazuri. Nu e cazul să intrăm în amă¬nunte.Trebuie să recunoaştem că astfel de demersuri au farmecul lor, căci stimulează tendinţele noastre bovarice: căutarea de sine în oglindă memoriei altuia. Până la urmă ajungi la concluzia că situaţiile sunt date în număr limitat, aşa că sunt arondate, ca uni¬formele în armată, mai multor leaturi. Trei lucruri ar mai fi, în fugă, de observat. O dată că autorul (care se identifică cu na¬ratorul) încearcă să surprindă, cu onestitate, şi epoca, nu tocmai paradisiacă. Liceanul de¬codează când confuz, când limpede, dar fără ostentaţie şi fără a abuza, intersecţia a două lumi: lumea intelectuală interbelică suprave¬gheată de Securitate şi urmărită de spectrul dosarelor, încercând să transmită copiilor valori etice şi culturale solide şi aristocraţia de partid muncitoresc, brutală, aculturală şi lipsită de principii.

O altă observaţie: naratorul nu-şi tratează amintirile cu detaşarea superioară a perspec¬tivei omului matur. Pare a şti destul de bine că „harfele răsfirate în zbor invers le pierzi”, ca să-1 parafrazez pe Ion Barbu. Şi tocmai această conservare a dimensiunilor exagerate şi complicaţiilor cu care liceanul îşi inves¬teşte lumea dă naraţiunii autenticitate şi îi infuzează farmec şi melancolie. Şi, în sfârşit, fiindcă tot am vorbit mai sus de un alt jurnal de adolescenţă, e de observat că romantismul e în declin de la o generaţie la alta. (VERSO, Anul 2, nr. 27, 1-15 decembrie 2007)

Prof. Dr. Mircea Gelu Buta este medic primar în specialitatea Pediatrie,  Manager al Spitalului Județean de Urgență Bistrița. Predă disciplina Bioetică creştină la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca. Este inițiatorul „Seminarului Internațional de Medicină și Teologie” de la Bistrița, ajuns la a XIV-a ediție. Autor a 38 de volume de specialitate și beletristică, a publicat peste 300 de articole în diverse reviste, din țară și străinătate. Activează ca membru în numeroase asociații medicale și culturale. Printre cărţile publicate amintim: O istorie universală a nursingului, 2000 (în colaborare cu Liliana Buta); Reflecţii colocviale, 2008; Bioetica în Pediatrie, 2008 (în colaborare cu Liliana Buta); Dumnezeul unei lumi mărunte, 2010; Personalităţi în dialog, 2012; Biserica din spital și alte dialoguri, 2013 (în colaborare cu Dan Ciachir); Amintiri despre Mitropolitul Bartolomeu Anania, 2013.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508