spot_img

Jurnalista româncă Irina Szász îl prezintă pe Dalai Lama în Spania

Vineri, 19 iunie 2015, jurnalista româncă Irina Szász și-a lansat la Madrid ediția spaniolă a cărții “CuMinte la Dalai Lama”, în cadrul unui eveniment organizat de editura Niram Art și de emblematicul local Libertad 8. Libertad 8, echivalentul spaniol al celebrei cafenele literare La Rotonde din Parisul anilor interbelici, este de mai bine de o sută de ani gazda celor mai importante mișcări culturale din Madrid.  Volumul proaspăt lansat pe piața spaniolă, “CuMinte la Dalai Lama” (Juiciosa con el Dalai Lama, Niram Art Editorial, 2015) relatează întâlnirea autoarei cu liderul spiritual budist și călătoria  sa în Tibet și în India.

Jurnalista romancă a fost invitata de onoare a cunoscutei cafenele literare, participând, alături de scriitorul argentinian Luis Garber și cantautorul spaniol Carlos de France la inaugurarea ciclului de evenimente culturale ContraEscritura (In contra scrisului), un proiect cultural inițiat de Libertad 8, care își propune o apropiere a lumilor occidentale și orientale.

Dalai Lama: Cheia unei vieți fericite stă în promovarea valorilor umane

“Budismul oferă soluții în aceeași măsură în care și creștinismul le poate oferi”, a declarat Irina Szász la conferința de presă ce a avut loc după prezentarea cărții, evocând cuvintele lui Dalai Lama, pentru care, mai importante decât apartenența religioasă, sunt: “calitățile umane precum afecțiunea, simțul fratern, cel al responsabilităţii şi al comunităţii. Credincios sau necredincios, aceste valori umane de bază trebuie respectate. Aceasta e credinţa mea, o numesc promovarea valorii umane pentru a avea o viaţă fericită, o familie şi o comunitate fericită”.

Irina Szász este primul jurnalist est-european care a l-a intervievat pe liderul spiritual budist, realizând unul dintre cele mai fascinante proiecte multimedia despre Dalai Lama. Cunoscută în lumea televiziunii, unde a lucrat pentru diferite canale: Tele7, ABC, Protv, Canalul Cultural, în anul 2004 a înființat compania independentă Art Media. Atât filmul documentar cât și cartea de interviuri s-au bucurat de un mare succes în România.

În Spania, există mai mult interes pentru budism  față de România

În Spania, volumul jurnalistei românce a trezit atenția celor interesați, având în vedere că în această țară interesul pentru budism este într-o continuă creștere, existând centre de învațătură budistă în marile orașe. Se estimează că numărul total de practicanți din Spania se ridică la 65.000, iar numărul de simpatizanți ar trece de 300.000. Încă din anul 1992, în Spania, s-a constituit Federația Comunităților Budiste, care reglementează activitatea centrelor budiste din toată țara. Potrivit unui comunicat de presă al Federației Comunităților Budiste din Spania, “se observă o mare simpatie pentru budism în această țară, ceea ce creează necesitatea unei activități intensificate, nu de prozelitism (lucru în contra învățăturii budiste), ci de încorporare a valorilor etice umane, ceea ce este în beneficiul oricărei persoane, independent de credința religioasă”.

Cartea Irinei Szász aduce o perspectiva nouă asupra budismului în Spania, fiind scrisă de o autoare din Europa de Est.

Mai multe informații și fotografii:

niramarteditorial.espacioniram.com/2015/06/presentacion-del-libro-juiciosa-con-el-dalai-lama-de-irina-szasz/

revistaniramart.wordpress.com/2015/06/22/lansarea-cartii-juiciosa-con-el-dalai-lama-de-irina-szasz-la-madrid/

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508