spot_img

JURNAL ISRAELIAN

Tocmai am primit de la Dl. Adrian Gauenfels,  revista „Jurnal israelian” (nr. 2/2020), în limba română, format pdf. O revistă interesantă, pe care, negreșit, am lecturat-o, pentru că am descoperit  nume cunoscute. Firește, reținând (în primul rând) numele editorului acestei reviste, Dl. Adrian Gauenfelds – apreciat scriitor și traducător, deopotrivă, D-na Director Doina Meiseles – jurnalist la „Jurnalul Săptămânii” din Israel. 

Acest număr de revistă are un sumar specific unei serioase reviste literare, chiar dacă primele pagini sunt dedicate problemelor stringente, respectiv, despre „Acordul de pace istoric între Israel și Emiratele Unite”, sau consecințele pandemiei, sub ochiul critic al celor doi analiști, Doina Meiseles și Sergiu Brandea.

Impresionează, întru reflecție, versurile Myrei Viola Wilds, ca un subtil motto al acest număr de revistă. În adevăr, „roua vieții” se poate revărsa asupra fiecăruia dintre noi în mod diferit – și nu, neapărat, dramatic.

Așa că, invitația spre trecut, prin relectura operei lui Gherasim Luca (1913-1994) – recunoscut drept „teoretician al suprarealismului” european, sau a romanului dr-lui Axel Munthe (1857-1949) – „Cartea de la San Michele” (1929), a fost o decizie inspirată a celor doi fideli colaboratori, Salman Locker și Maria Sava.

Impresionantă este nevoia evocărilor. Mă refer la medalionul dedicat D-lui Roni Căciularu (băcăuan, prin naștere) – secretar general al Uniunii Originarilor din România, cu prilejul lansării celor două volume de reportaje, la Editura „Saga”. Asemenea, momentul in memoriam Alexandru Mirodan, la un deceniu de la „trecerea” sa „în nemurire”, semnat de D-na Martha Eșanu.

În câteva tablete, „ochiul civic” se dorește formă de corecție etică, sub condeiul autorilor Sofia Gelman, Lenny Ravich etc. Deopotrivă, extrem de drastic și eseul scriitorului ieșean Liviu Antonesei.

În acest număr de revistă, invitația la lectură este generoasă, în funcție de preferințe: Laszlo Alexandru, Raul Ancel, Bham Kapil, Lea Sarel. De asemenea, cronica de întâmpinare, semnată de Benjamin Balint, la romanul „Tunelul”, al scriitorului contemporan  Avraham B. Yehoshua.

Iubitorii de teatru, se vor delecta cu evocarea Maia Morgenstern – îndrăgit și valoros artist de talie internațională.

Captivante sunt și rubricile de arheologie, arte plastice, sport, precum și „scrisoarea” semnată de Beatrice Bernath, adevărată pledoarie întru respectarea principilor clasice de etică morală.

În ceea ce privește poezia, ea este cea care înflorește  în paginile oricărei publicații, indiferent de profilul ei. Ne referim la versurile semnate de poeții Dorel Schor și Lică Bluthal.

Cât despre doamna Bianca Marcovici, membru al Uniunii Scriitorilor – Filiala Iași, „Ambasador al Poeziei” (Iași, 1 iunie 2015), s-ar putea scrie destul de mult.

Important rămâne nu doar evaluarea trecutului, atunci când Viorel Maier – se referă la „Viața noastră”, apreciat drept un „străbunic” al „Jurnalului Israelian”, cât și la acest prezent, gândind la actuala „Itaca”, în viziunea lui Viorel Ploieșteanu și, firește, la acest număr de revistă, pe care tocmai l-am răsfoit, binevenită invitație la lectură.

 

Livia Ciupercă

 

Jurnalul poate fi lecturat pe platforma ISSUU:

https://issuu.com/margaceramics/docs/jurnal_israelian_nr_2__20.08.2020f

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508