spot_img

JAZZUNIQUE – Jazzin’ Europe

Între 25 și 27 iunie 2021 va avea loc ediția pilot a festivalului JAZZUNIQUE – Jazzin’ Europe. În parteneriat cu Green Hours, cel mai vechi și mai inovativ club de jazz din România, EUNIC-Romania (European Union of National Institutes for Culture) inițiază festivalul international JAZZUNIQUE sub deviza ”emerging excellency”.  Într-o lume plină de ”copies conformes” parteneriatul EUNIC – Green Hours aduce un strop de elitism decadent pe binecunoscuta scenă din grădina Green, unde vor avea loc concerte abracadabrante ale interpreților din țările membre EUNIC. Așadar, Spania Germania, Franța, Austria, Cehia, Ungaria, Belgia sau România vor prezenta proiecte dintre cele mai provocatoare pentru publicul avid de evenimente live.

Din programul de pe scena din București fac parte personalități și trupe renumite ale JAZZ-ului European:

ZIUA I – 25 iunie, 18.00

[DE/CDI]
”Desert Pulse”

Hans Lüdemann – piano / virtual piano
Aly Keita – balafon / mbira
Christian Thomé – drums / percussion

: lider al grupului său de jazz URBEX //VAAGUE [BE]

Din Germania, cu Hans Lüdemann la pian / pian virtual, Aly Keita la balafon / mbira și Christian Thomé la percuție, TRIO IVOIRE contopește rădăcinile personale ale tradițiilor africane, europene și din domeniul jazz-ului și aduce împreună balafonul african cu pianul, tobele și instrumentele electronice pentru a crea un sound contemporan ce nu se compară cu nimic. Plecând de la muzica tradițională africană, sound-ul trioului are mai mare legătură cu găsirea expresiei artistice într-o realitate globalizată transbordând instrumente tradiționale africane în lumea modernă pe de-o parte și căutând noi moduri de expresie în pian și muzica jazz pe de altă parte. Rezultatul apropie două lumi ce par foarte îndepărtate una de cealaltă într-o expresie personală a vremurilor noastre. Când se unesc poliritmurile africane și polifonia europeană, ies la iveală energiile creative ale grupului ce ajung direct la inima ascultărotului.

Din Belgia Antoine Pierre, lider al grupului său de jazz URBEX, cunoscut și din proiectul său crossover Next Ape, apare pe scenă singur! Înconjurat de un set de tobe cuprinzător, artistul apare pe scena festivalului cu un repertoriu nou, electronic: VAAGUE.

Antoine Pierre și-a găsit inspirația muzicală în artiști precum Floating Points, Lux, Deantoni Parks, Ian Chang, Flying Lotus și Moderat, iar la Green mixează sunete electronice cu sample-uri de la muzicieni pe care îi admiră (Keith Jarrett, Magic Malik, Chopin etc.), iar apoi introduce în mix frânturi de voci și cuvinte (Duras, Morrison, Boulanger, Welles, Camus etc.).

 

 

ZIUA II –  26 iunie, 18.00

[RO/FR]

Toma Dimitriu – piano
Gabriel Midon – double bass
Jean-Baptiste Pinet – drums

́/  [HU]

Borbély Mihály – saxophone, tárogató, bass clarinet, pipe
Dresch Mihály – saxophone, fuhun
Horváth Balázs – double bass
G. Szabó Hunor – drums

́  ́ [ES]

Lucía Rey Castillo – piano
José Antonio Miguel Artigas – double bass
Michael Olivera García – drums

Cu membri din Franța și România,   , avându-i pe Toma Dimitriu la pian, Gabriel Midon la contrabass și pe Jean-Baptiste Pinet la tobe, a luat naștere la Paris în urmă cu un an și jumătate și marchează o prietenie și o conexiune muzicală specială între membrii săi. Fiecare dintre cei trei protagoniști este lider de proiect și compozitor, iar acest lucru le mediază relația muzicală. Trio-ul combină tradiția jazz-ului cu elemente avangardiste, fiind influențați de muzica europeană contemporană de tip narativ. Grupul a cântat în multe cluburi de jazz pariziene și a înregistrat deja primul său album care își așteaptă într-un viitor apropiat lansarea.

́/ , din Ungaria, cu Borbély Mihály la saxofon, taragot, clarinet bass și orgă, Dresch Mihály la saxofon și fuhun, Horváth Balázs la contrabass și G. Szabó Hunor la tobe, într-un parteneriat cu doi saxofoniști, instrumentiști dintre cei mai importanți ai etnojazz-ului maghiar, îmbină elemente de jazz cu motive musicale tradiționale din Bazinul Carpatic.

Din Spania, Institutul Cervantes a invitat-o pe Lucía Rey, o artistă polifațetică, pianistă și compozitoare, absolventă a Conservatorului Regal de Muzică din Madrid, Spania.

Pentru Eunic Jazz Festival din București, artista va oferi un show dinamic care va mixa creații de pe albumul Reflexion (2017) și producții recente care vor face parte dintr-un album viitor. Compozițiile sale se remarcă prin ritmul, subtilitatea, pasiunea și magia lor, dublate de o sensibilitate care aglutinează surse de inspirație de origini foarte variate, de la muzica clasică la un pop dintre cele mai avangardiste.

 

 

 

ZIUA III – 27 iunie, 18.00

[CZ]

Štefan Szabó – electric guitar
Jakub Švejnar – drums & percussion

[AT]

Andi Tausch – guitar
Leonhard Skorupa – saxophone, clarinet, synth, samples
Daniel Moser – bass clarinet, FX
Konstantin Kräutler – drums

Din Cehia, duo-ul Ranjevš & Óbasz compus din Štefan Szabó la chitară electrică și Jakub Švejnar la tobe și percuție propune o muzică plină de viață, în afara cadrului oarecum osificat al jazz-ului, ignorând de asemenea limitele categoriilor de gen. Bazându-și muzicaj pe improvizație, cei doi își propun să creeze o stare de spirit deosebită cu fiecare compoziție în parte.

Din Austria, Forumul Cultural Austriac a invitat formația

„Prog rock, jazz de cameră, ritmuri dinamice în continuă schimbare, instrumentație neobișnuită? Da. Sketchbook Quartet din Viena se joacă liber cu stereotipurile de gen. De la surf rock la improvizații stridente, instrumentația lor neortodoxă și compozițiile elaborate, combinate cu pasiunea lor, dau naștere unui sunet dinamic, proaspăt și grozav.”

(12 Points Festival)

 

 PARTENERI: Comisia Europeană în România,  Institutul Cervantes, Institutul Cultural Maghiar, Goethe-Institut București, Forumul Cultural Austriac, Delegația generală Valonia-Bruxelles, Institutul Francez, Centrul Ceh, Romanian Design Week

artistic director: Rozana Mihalache
graphic designer: Andreia Dina

sound: Green Sound Team

Bilete:  https://www.bilet.ro/venue/green-hours

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508