spot_img

Iunie, luna scurtmetrajelor la Institutul Cervantes, gratuit pe Vimeo

În luna iunie, în fiecare zi de marți, Institutul Cervantes din București oferă ocazia cinefililor de a viziona gratuit, pe platforma Vimeo, o serie de șase scurtmetraje selecționate la edițiile din 2018 și 2019 ale prestigiosului Festival Internațional de Film de la Huesca. Un total de 90 de minute, ce conferă o imagine actuală a cinematografiei ibero-americane; producții din Chile, Mexic și Spania, care înglobează diferite tematici, genuri și forme de a înțelege arta. Filmele se încadrează tematicilor actuale ce invită la dezbatere și la dialog social; moartea, machismul sau relațiile părintești sunt unele dintre aceste teme.

Festivalul Internațional de Film de la Huesca este una dintre cele mai vechi competiții de scurtmetraje din Spania și una dintre cele mai importante la nivel internațional. De la înființarea sa, în 1973, s-au sărbătorit 47 de ediții, cea de-a 48-a urmând să aibă loc între 12 și 20 iunie, în Huesca (Aragón, Spania).

Festivalul cuprinde trei secțiuni: Internațional, Ibero-american și Documentar și oferă premii în valoare de peste 24.000 de euro. Premiul Danzante (trofeul de lemn și fier fiind un tribut adus figurii legendare a orașului) este marele premiu al fiecăreia dintre cele trei secțiuni și beneficiază de recunoașterea Academiei de Arte și Științe Cinematografice din Spania și a Academiei de la Hollywood. Aceasta constă în faptul că filmul câștigător al acestui premiu intră direct în preselecția Premiilor Oscar.

Una dintre mărcile de referință a Festivalului de la Huesca a fost capacitatea sa incredibilă de catalizator de talente, punând accent pe debuturi sau pe producții de școală sau universitate. Din punct de vedere istoric, Huesca a reprezentat o platformă importantă pentru producțiile în spaniolă și din toată America Latină, rezultatul fiind crearea unui concurs specific care să găzduiască producțiile care au venit mereu în număr mare din acest spațiu unit prin aceeași limbă: spaniola.

Alături de scopul de a servi drept platformă de lansare a noilor talente și de a deveni un reper în sfera scurtmetrajelor, la nivel internațional, Festivalul de la Huesca este, în aceeași măsură, un tribut adus marilor personalități ale celei de-a șaptea arte. În ultimii ani, s-a bucurat de prezența a mari nume, precum Costa-Gavras, Jean Claude Carriere, Stephen Frears, frații Taviani, Alex de la Iglesia sau Carlos Saura, originar din Huesca (care și dă numele unuia dintre premiile omagiale din cadrul Festivalului, cel pentru o remarcabilă și promițătoare traiectorie profesională a tinerelor personalități din lumea filmului).

 

Program

  • 2 iunie: „Una noche con Juan Diego Botto”/„O noapte cu Juan Diego Botto” (Spania, regia: Teresa Bellón și César F. Calvillo, 2019).
  • 9 iunie: „Fuego olímpico”/„Flacăra olimpică” (Mexic, regia: Ricardo Soto, 2018).
  • 12 iunie: „Tahrib” (Spania, regia: Gerard Cortés Vidal, 2018).
  • 16 iunie: ”Rapaz”/„Rapace” (Chile, regia: Felipe Gálvez, 2017).
  • 23 iunie: „La Huella”/„Urma” (Mexic, regia: Carlos Andrade Montemayor, 2017).
  • 30 iunie: „El camino de los perros”/„Drumul câinilor” (Chile, regia: Sebastián Cuevas, 2017).

 

*Proiecțiile sunt disponibile 48 de ore, începând cu ora 21:00.

 

Una noche con Juan Diego Botto/O noapte cu Juan Diego Botto

Spania, 2019

Ficțiune, 22 min.

Versiune originală: spaniolă

Premiu la Festivalul de la Huesca: Mențiune Specială a Juriului latino-american

 

Regie și scenariu: Teresa Bellón, César F. Calvillo

Producție: César F. Calvillo

Cu: Juan Diego Botto, Cristina Soria

Imagine: Andrés Malo

Sunet: Sergio García González

Sinopsis: De 20 de ani, Cristina visează să se culce cu Juan Diego Botto. El toată viața a visat la o lume mai corectă.

 

 

Fuego olímpico/Flacăra olimpică

Mexic, 2018

Ficțiune, 11 min.

Versiune originală: spaniolă

Premiu la Festivalul de la Huesca: Danzante Iberoamericano „Cacho Pallero”

 

Regie: Ricardo Soto

Producție: Dario Giordano

Cu: Adriana Marroquín

Imagine: Miguel Zetina

Muzică: Ricardo Soto

Sunet: Sounder Sounder

Sinopsis: 12 octombrie 1968, deschiderea celei de-a XIX-a ediții a Jocurilor Olimpice din Mexic. O atletă olimpică face istorie aprinzând „flacăra păcii”. Acțiunea merge în trecut, o studentă poartă torța olimpică amintind de „focul morții studenților” uciși de guvernul mexican în masacrul de la Tlatelolco.

Tráiler

 

 

Tahrib

Spania, 2018

Ficțiune, 10 min.

Versiune originală: spaniolă

Premiu la Festivalul de la Huesca: Danzante Iberoamericano  Opera Prima „Alberto Sánchez”

 

Regie: Gerard Cortés Vidal

Scenariu: Gerard Cortés Vidal

Producție: ESCAC Films, Javier de la Llave

Cu: Said Chatiby, Larbi Ajbar

Imagine: Pepe Gay de Liébana

Muzică: Raúl del Castillo, Marlon Rodríguez

Sunet: Roger Navarro

Regie artistică: Carlota González-Adrio

Sinopsis: Tariq, un tânăr marocan, lucrează pentru una dintre mafiile care organizează traversări ilegale în barcă. El trebuie să transporte oameni, prin strâmtoarea Gibraltar, fără să fie prins. Dar fiecare traversare poate fi ultima.

 

Rapaz/Rapace

Chile, 2017

Ficțiune, 13 min.

Versiune originală: spaniolă

Premiu la Festivalul de la Huesca: Danzante Iberoamericano „Cacho Pallero”

 

Regie: Felipe Gálvez

Scenariu: Antonia Girardi, Felipe Gálvez

Producție: Planta, Quijote Films, Fernando Bascuñan, Giancarlo Nasi

Imagine: Matías Illanes

Cu: Andrew Bargsted, Roberto Farias, Benjamín Westfal, Claudia Cabezas

Sinopsis: Ariel este implicat în arestarea unui adolescent acuzat că a furat un telefon mobil. O masă de oameni îl înconjoară pe tânăr, unii îl acuză, unii în lovesc, iar alții îl apără. Ariel trebuie să hotărască în ce tabără este.

 

La Huella/Urma

Mexic, 2017

Ficțiune, 19 min.

Versiune originală: spaniolă

Premiu la Festivalul de la Huesca: Premiul întâi (Premiul Danzante Iberoamericano)

 

Regie: Carlos Andrade Montemayor

Scenariu: Carlos Andrade Montemayor

Producție: Felicitas Arce și Alejandra Cárdenas

Cu: Azur Zagada

Sinopsis: Urmăritorul caută, adulmecă, investighează și în primul rând ia urma. Merge pe urma bestiei care lasă după sine o dâră de sânge și moarte.

 

 

 

El camino de los perros/Drumul câinilor

Chile, 2017

Ficțiune, 22 min.

Versiune originală: spaniolă

Premiu la Festivalul de la Huesca: Danzante Iberoamericano Opera Prima „Alberto Sánchez”

 

Regie: Sebastián Cuevas

Scenariu: Paula Armstrong

Producție: María Gutiérrez

Asistent de producție: Macarena López

Cu: René Miranda, Daniel Candia, Felipe Díaz

Imagine: Rodrigo Carrasco

Regie artistică: Francisca Fernández, Favianna Gacitúa

Sinopsis: Jorge, în vârstă de 17 ani, călătorește din Chiloé până în Santiago pentru a-și căuta tatăl pe care nu-l cunoaște. Când ajunge însă, are parte parte de o surpriză uluitoare, care îi va schimba cursul călătoriei.

 

 

 

 

 

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508