spot_img

”Iridescent” – Festival internațional de dans contemporan și alte reconfigurări ale sensibilului.

Centrul Național al Dansului București – CNDB – organizează, între 6 mai și 18 iunie 2022, ”Iridescent” – Festival internațional de dans contemporan și alte reconfigurări ale sensibilului. După o pauză de trei ani, CNDB revine cu un festival internațional dedicat dansului contemporan, artelor performative și altor conținuturi și formate, prin care prezintă publicului 10 producții coregrafice invitate din străinătate și din România, ateliere de dans pentru profesioniști, conferințe, cine colective, o sesiune de ascultare sonoră și o serie de DJ sets, o seară de poezie, un concert și un maraton de idei, declarații și mesaje pentru Planeta Pământ, care creează spațiu unor discursuri emancipatoare, și, nu în cele din urmă, aduc bucuria de a continua împreună.

Anumite teme și subiecte rămân mereu urgente și trebuie readresate, reactualizate și privite din perspective noi. În contextul în care structurile dominante generează și întrețin condițiile care ne-au adus în situația ca astăzi să trăim simultan criza climatică, pandemia și războiul, ni se pare important să reflectăm asupra relațiilor de putere din societate, asupra relației dintre om și mediul înconjurător și să vorbim despre decalajul dintre corpurile privilegiate și cele lipsite de apărare. 

Iridescența apare atunci când o suprafață își schimbă culorile, ca reflexie a luminii, în prezența unor particule lichide. Este vizibilă la unele animale, la anumite minerale și în regnul vegetal. 

Ca mod de înțelegere a lumii, iridescența devine un instrument de navigație, care ghidează și configurează gândirea. Astfel, suprafața nu mai e percepută ca o simplă graniță, ci ca un loc sclipitor de convergență a multiplicități insolubile. O gândire iridescentă se mișcă prin diferite seturi de posibilități și realități, urmărește și examinează răsturnările și conexiunile.

În locul unei teme unice de festival, care să forțeze prezentarea unor spectacole aliniate și disciplinate de o singură voință, aducem conținuturi și formate diverse care privesc dincolo de marile narațiuni. Propunem așadar subiectivități care relaționează cu micro-istorii personale, pentru a scoate la suprafață multitudinea de iridescențe ale acelorași realități în permanentă schimbare. 

Artiștii invitați în această primă ediție a festivalului sunt: Ana Pi (FR/BR) / Va-Bene Elikem Fiatsi (GHA) / Laura Sandu, Andrada Yunusoglu, Anca Bucur, Nóra Ugron, Jasmina Al-Qaisi, bianca ela, Sașa Zare (RO) / Suce Fraga (RO) / Ioana Marchidan (RO) / Mădălina Dan (RO) / Simona Deaconescu (RO) / Rebecca Journo & Mathieu Bonnafous – Collectif La Pieuvre (FR) / Platforma CORP. (RO) / Yulia Arsen (RU/ISR) / Corina Cimpoieru, Renate Dinu, Paula Dunker (RO) / Jacopo Jenna (IT) / Gaston Core (SP).

Într-un context complicat, fragilizant, dur, în care războiul încă este posibil, credem că arta are forța de a aduce oamenii împreună și de a crea solidaritate.

Festivalul IRIDESCENT este un spațiu de explorare a unor concepte/subiecte relevante, în legătură cu ceea ce ne afectează societățile și comunitățile acum. Ediția din 2022 adresează subiecte actuale – criza climatică, biodiversitate, feminism -, chestionează antropocentrismul, provoacă moduri de gândire nefamiliare, critice și poate chiar inconfortabile. (Re)aduce oamenii împreună.

Mai multe detalii despre evenimente și programul festivalul aici.

Biletele la spectacole se pot achiziționa online pe kompostor.ro. Până pe 6 mai e disponibil și PASS-ul festivalului, care dă acces la toate spectacolele și evenimentele.

CNDB a fost încă de la înființare un spațiu extins al intersecțiilor dintre arte, o platformă care a prezentat nenumărate conținuturi și formate, iar Festivalul IRIDESCENT este un proiect gândit să continue interesul CNDB pentru intersecțiile dintre arte și să creeze un cadru interdisciplinar, intersecțional, divers și deschis.

IRIDESCENT – Festival internațional de dans contemporan și alte reconfigurări ale sensibilului este un eveniment produs de Centrul Național al Dansului București, cu sprijinul Aerowaves – Dance across Europe, Institutul Francez din România, ARCUB-Centrul de proiecte culturale al Municipiului București, BlitzTV, Revista Elle, Radio România Cultural.

Spectacolele produse de Collectif La Pieuvre (FR) sunt prezentate cu sprijinul Institut Français Paris prin programul Relance Export 2022.

Mulțumiri Teatrelli & Creart – Centrul de Artă și Tradiții al Municipiului București pentru sprijinul tehnic.

IRIDESCENT prezintă și seria de evenimente Corpuri sonore”, un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.*

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

SUSȚINEM ARTIȘTII DIN UCRAINA! 

Pe toată perioada festivalului susținem campania de strângere de fonduri inițiată de colegul nostru Viktor Ruban (Ucraina) și încurajăm contribuțiile la fondul de urgență pentru sprijinirea artiștilor ucraineni – Ukrainian Emergency Performing Arts Fund.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508