spot_img

Ioan Es. Pop, Bianca Burţa-Cernat, Medeea Iancu, Ştefan Manasia, Paul Mihalache, Doris Mironescu, laureaţii Galei Tinerilor Scriitori/Cartea de Poezie a anului 2011

Duminică, 15 ianuarie 2012, ora 17:00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucureşti, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, s-a desfăşurat ediţia a doua a Galei Tinerilor Scriitori/ Cartea de poezie a anului 2011. Juriul a fost format din acad. Eugen Simion, Bogdan Creţu şi Daniel Cristea-Enache. Aceştia au ales, dintre numeroase volume, următorii câştigători: Cartea de poezie a anului: Ioan Es. Pop, pentru volumul „Unelte de dormit. Cu zece desene de Dumitru Gorzo”, Editura Cartea Românească; Tânărul Poet al anului 2011: Medeea Iancu, pentru volumul “Divina tragedie”, Editura Brumar; Tânărul Prozator al anului 2011: Paul Mihalache, pentru volumul „Târg de arlechini”, Editura Tracus Arte; Tânărul Critic literar: oferit ex-equo: Bianca Burţa-Cernat, pentru volumul „Fotografie de grup cu scriitoare uitate: proza feminină interbelică”, Editura Cartea Românească, şi Doris Mironescu, pentru volumul „Viaţa lui M. Blecher. Împotriva biografiei”, Editura Timpul; Tânărul Scriitor al anului 2011: Ştefan Manasia, pentru volumul „Motocicleta de lemn”, Editura Charmides. Evenimentul a fost transmis în direct de Radio România Cultural, iar TVR Cultural va difuza Gala pe 4 februarie 2012.

Evenimentul a fost deschis de scriitorul Dan Mircea Cipariu, care a salutat publicul cu binecunoscuta „O seară fastuoasă!” Acesta a precizat că evenimentul Galei, desfăşurat de 15 ianuarie, printr-o lege votată de Parlamentul României, conform căreia este celebrată Ziua Culturii Naționale, are loc datorită acad. Eugen Simion, care a fost iniţiatorul „moral” al acestei legi. Din partea AFCN, domnul Cristian Vasile Petcu a precizat: „Sunt multe proiecte culturale finanţate de AFCN şi, pentru prima dată, într-un singur an, AFCN finanţează cea de-a treia sesiune, alocând 8 milioane de lei. (…) Din februarie, vă aştepăm la noul nostru sediu, în incinta Ministerului.”

Oltea Şerban Pârâu: „Suntem mereu acolo unde este nevoie de noi”

După această introducere, pe scenă a urcat Daniel Cristea-Enache, care a prezentat Tânărul poet al anului 2011: Medeea Iancu şi volumul „Divina tragedie”, Editura Brumar, spunând că „oriunde deschizi cartea, oriunde citeşti, ai ceva de spus”.

„Anul trecut, în vară, eram la Mangalia, trebuia să am o reprezentaţie a spectacolului The H(eden) Garden care fusese selecţionat pentru…Gala tânărului actor, organizată de UNITER. Spectacolul a fost ales de către juriu “cel mai bun din competiţie”. Iată-mă acum la o altfel de Gală, de data asta dând socoteală pentru ceea ce am scris, înfruntând publicul, aşa cum ar trebui să facă fiecare regizor, ori scriitor, poet în parte.
Premiul acesta mă însufleţeşte să dau mai mult cititorului, ceva ce nu i-am spus vreodată, ceva care îl face pe el cititor unic, ceva care poate să -i oprească inima. E dreptul meu să-l îmblânzesc, să -l las să mă urască, să plângă şi să se dezguste. Dar eu îl îmblânzesc şi-l scot ca pe un şoricel din ascunzătoarea lui chinezească. Eu îi fac inima să bată. Asta e, Mangalia-Bucureşti, a da, a împărţi, a împărtăşi, a fi ”, a spus Medeea Iancu.

Directorul Radio România Cultural, Oltea Şerban Pârâu, a înmânat premiul Tânărul prozator al anului 2011 lui Paul Mihalache, pentru volumul „Târg de arlechini”, Editura Tracus Arte. Doamna Pârâu a spus că şi anul trecut Radio România Cultural a transmis în direct Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de poezie anului 2010. Totodată, a constatat că, de Ziua Culturii Naţionale, evenimentele organizate au fost predominant literare. „Suntem mereu acolo unde este nevoie de noi. Este bine atunci când există continuitate”, a continuat directorul RRC.

Paul Mihalache: „Un premiu nu e o confirmare, ci mai mult un cadou”

„Asupra lui Paul Mihalache mi-a atras atenţia Ovidiu Nimigean. Acesta este romanul unui personaj sucit, un personaj care are exigenţa de a căuta un timp autentic.”, a spus criticul literar Bogdan Creţu despre volumul lui Paul Mihalache.

„Acest roman vine după doi ani în care au apărut volume extrem de bune pentru literatura română. Este interesant că mulţi dintre aceşti prozatori erau mai bine cunoscuţi pentru opera lor poetică. Evident, n-am cum să fiu decât încântat că primesc acest premiu într-un an în care au apărut câteva romane remarcabile. Şi, la fel de încântat că Lucian Dan Teodorovici are 36 de ani, că Marta Petreu şi Octavian Soviany au trecut şi ei de 35.
Dincole de bucuria firească, în parte surpriză, în parte împlinire a aşteptărilor, e un sentiment interesant. Acum scriu altceva, un volum cu totul diferit, şi Târgul de arlechini ia un premiu. E ca şi cum ar începe să nu mai depindă de mine, să se descurce de unul singur şi, din când în când, iau şi eu parte la reuşitele lui.
Mi-a fost întotdeauna greu să îi înţeleg pe cei care susţin că, pentru ei, scrisul este un chin, că o fac din necesitate şi fără nici o plăcere. Nu sunt niciodată mai încântat decât atunci când frazele şi ideile încep să se lege, când simt că îmi iese bine un fragment sau o povestire. Aş continua, sunt sigur, şi dacă aş primi garanţia că nimeni, în vecii vecilor, n-o să-mi citească un rând. Dar nu pot să nu mă bucur când văd că ceea ce scriu place şi celorlalţi. Un premiu nu e o confirmare, ci mai mult un cadou.”, a spus Paul Mihalache.

După înmânarea acestor premii, a urmat un moment muzical, cu Mike GODOROJA & Blue Spirit şi Marius MIHALACHE.

Pentru înmânarea Premiului Tânărul Critic literar al anului 2011, pe scena Aulei BCU a urcat domnul Ioan Matei, reprezentanul MCPN, care a spus că „ministerul a finanţat 7 proiecte culturale de Ziua Culturii Naţionale, şase dintre el fiind de cultură scrisă.”

Premiul Tânărul Critic literar a fost acordat ex-equo. Bianca Burţa-Cernat şi volumul „Fotografie de grup cu scriitoare uitate: proza feminină interbelică”, Editura Cartea Românească au fost prezentate publicului de către Bogdan Creţu: „Revizuirile încep cu tinerii critici; scriitoarea scoate din perioada interbelică scriitoare uitate chiar şi de programa şcolară. Foarte puţini critici literari citesc sistematic astfel de scriitori, iar Bianca Burţa-Cernat sancţionează interpretările sexiste, de gen.”

Bianca Burţa-Cernat: „Am venit zilnic la BCU”

„Am venit zilnic la BCU pe parcursul scrierii cărţii. Premiul pe care tocmai l-am primit mă bucură, mă onorează şi mă încurajează să merg mai departe – să înaintez cu şi mai mare aplomb pe un teritoriu atât de ,,nefeminin”, cum se consideră că ar fi critica literară (mai ales aceea de verdict). Mulţumesc juriului, care a citit fără prejudecăţi Fotografie de grup…”, a spus Bianca Burţa-Cernat.

Acad. Eugen Simion l-a prezentat pe cel de-al doilea laureat al premiului Tânărul Critic literar al anului 2011, Doris Mironescu, pentru volumul „Viaţa lui M. Blecher. Împotriva biografiei”, Editura Timpul : „Sala aceasta îmi aminteşte de foarte multe lucruri, aici am urmărit cursurile lui Tudor Vianu de Literatură comparată; aici l-am văzut pentru prima dată şi pe Arghezi, un moment pe care nu am să-l uit niciodată, a fost o nebunie sublimă. (…) Întâlnirea cu aceşti tineri critici de acum a fost reconfortantă. Dacă se putea, le dădeam premii tuturor nominalizaţilor.”

„Este un premiu extrem de onorant, care îmi dă încredere că încercarea mea critico-epică (nu i-aş spune critificţiune) din această carte despre M. Blecher reprezintă o posibilitate validă şi, de ce nu?, fructuoasă, de a-l citi pe valorosul romancier interbelic. Este, oricum, singura biografie pe care o voi scrie vreodată, de aceea titlul ei cuprinde şi o propunere războinică: Împotriva biografiei.”, a transmis Doris Mironescu, aflat la Berlin.

Daniel Cristea-Enache: „Magia nu o fac criticii literari, ci scriitorii”

Premiul Tânărul Scriitor al anului 2011 a fost înmânat de doamna Mireille Rădoi, directoarea BCU, care a organizat, începând de anul trecut, o serie de evenimente culturale de excepţie.

„Mireille Rădoi este un manager de excepţie. Ar trebui multiplicat, dacă ne gândim la Strada de carte, Cultura bate criza, Noaptea Muzeelor, Noaptea Bibliotecilor, Lunaria”, a spus Dan Mircea Cipariu.

Daniel Cristea-Enache l-a prezentat pe Ştefan Manasia, care a obţinut premiul Tânărul Scriitor al anului 2011 pentru volumul „Motocicleta de lemn”, Editura Charmides. “Magia nu o fac criticii literari, ci scriitorii, iar noi îi disecăm, îi punem la masa înţelegerii publicului.”, a spus Daniel Cristea-Enache.

“Sunt foarte bucuros: premiul acesta este important – simt asta – pentru destinul “motocicletei de lemn”. Le mulţumesc juraţilor, domnilor Eugen Simion, Daniel Cristea-Enache, Bogdan Creţu, pentru că au judecat, fără asprime, o carte, în fond o cronică neagră a lumii ultimilor ani. Mulţumesc editorului, domnului Gavril Ţărmure, pentru că volumele scoase la Charmides au „faţă”, au fală.”, a spus Ştefan Manasia.

Acad. Eugen Simion: „Clanul maramureşenilor ne-a cucerit pe noi, valahii”

Premiul Cartea de poezie a anului 2011 a fost acordat lui Ioan Es. Pop, pentru volumul „unelte de dormit. cu 10 desene de Dumitru Gorzo”, Editura Cartea Românească, care a fost prezentat de acad. Eugen Simion. „am înţeles că se întâmplă un fenomen: clanul maramureşenilor ne-a cucerit pe noi, valahii”, a spus acad. Eugen Simion.

„În aceste 9 zile de când am aflat de premiu, am trăit o singurătate atroce. De altfel, aşa m-am simţit şi pe parcursul scrierii sale. Am vrut chiar să o numesc „Cartea remuşcărilor”. Acest premiu este mai mult o pedeapsă decât o răsplată, şi le cer iertare celor care nu au fost de acord cu acest premiu.”, a spus Ioan Es. Pop.

Seara s-a încheiat cu recitalurile poeţilor câştigători şi pe acordurile muzicale ale invitaţilor speciali- Mike GODOROJA & Blue Spirit şi Marius MIHALACHE.

Organizatori: Asociaţia EURO CULTURART și Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi al Administraţiei Fondului Cultural Naţional. Coproducători: Radio România Cultural şi TVR Cultural. Parteneri media: Şapte Seri, Cultura, AgenţiadeCarte.ro. Invitaţii speciali ai Galei: Mike GODOROJA & Blue Spirit şi Marius MIHALACHE. Moderatorul şi iniţiatorul evenimentului: Dan Mircea CIPARIU. Diplomele premianţilor au fost realizate de artistul vizual Mihai Zgondoiu.

Andra ROTARU

Articole recomandate

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508