spot_img

Institutul Cultural Român susține participarea românească la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, ediţia 2016

„Sierranevada“, noul film al regizorului român Cristi Puiu, şi „Bacalaureat“, noul film al lui Cristian Mungiu, au fost selecţionate în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes. De asemenea, filmul regizorului român Bogdan Mirică, „Câini“, este selectat în secţiunea Un Certain Regard. Tot la Cannes merg și două scurtmetraje românești: „4:15 p.m. sfârşitul lumii“, în regia lui Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Sarga, a fost selectat în competiţia de scurtmetraje, iar „Toate fluviile curg în mare“, în regia lui Alexandru Badea, va concura în secţiunea Cinéfondation. Producătorul Anamaria Antoci va participa la atelierul Cannes Producers On The Move. Anul acesta, douăzeci de filme au fost selecționate pentru a intra în competiția oficială a Festivalului de Film de la Cannes.

Cel mai recent film regizat de Cristian Mungiu, „Bacalaureat”, va avea premiera românească simultan cu cea mondială din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, pe 19 mai, de la ora 19.00, la Sala Palatului din București.

Tot pe 19 mai, „Bacalaureat” va putea fi văzut în avanpremieră și la Cluj, Ploiești, Arad, Târgu Mureș, Brăila, Timișoara, Bacău, Pitești, Drobeta Turnu Severin, Târgu Jiu, Suceava, Constanța Maritimo, precum și în București la Afi Palace Cotroceni, Mega Mall și Sun Plaza.

Cristian Mungiu este la a treia participare în competiția oficială de la Cannes. La precedentele două, filmele sale au fost recompensate cu trofeul Palme d’Or, în 2007, pentru „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, și cu premiile pentru scenariu și interpretare feminină, în 2012, pentru „După dealuri”.

Participanți cu sprijinul ICR: Lia Bugnar (actriţă), Mălina Manovici (actriţă),  Rareș Andrici (actor),  Simona Pădureţu (scenografie şi decoruri), Constantin Fleancu (înregistrare și postprocesare sunet), Tudor Vladimir Panduru (directorul de imagine).

Sierranevada, cel mai nou film de lungmetraj regizat de Cristi Puiu, este realizat de casa de producție Mandragora, împreună cu co-producatorii Produkcija 2006 Sarajevo (BIH), Studioul de Creație Cinematografică și al Ministerului Culturii, Croatian Audiovisual Center (HR), Sister and Brother Mitevski (MK), Spiritus Movens (HR), Alcatraz Films (FR), Arte France Cinema (FR).

Participanți cu sprijinul ICR: Simona Ghită (actriță), Cătălina Moga (actriță), Barbu Balasoiu (director de imagine), Ana Ciontea (actriță), Ilona Brezoianu (actriță), Marin Grigore, (actor), Iulian Puiu (actor), Raluca Paduraru (coordonator principal de producție), Iuliana Simandan (financial controller), Bogdan Geambasu (coordonator producție), Bogdan Zarnoianu (montaj generic și traduceri)

Pelicula Câini, selectată la secțiunea Un Certain Regard din cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cannes, reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului Bogdan Mirică. Filmul, cu Dragoş Bucur, Vlad Ivanov şi Gheorghe Visu în distribuţie, se petrece în România rurală, în apropierea graniţei cu Ucraina.

Filmul 4:15 PM Sfârşitul lumii, în regia lui Cătălin Rotaru, este primul scurtmetraj românesc independent selectat la Festivalul Internațional de Film de la Cannes

Scurtmetrajul marchează trei premiere pentru România: este un film de debut atât pentru regizori cât şi pentru producători, este un film independent în cursa pentru Palme d’Or şi o altă performanță remarcabilă o constituie faptul că directorul de imagine al filmului, Tudor Platon, student în ultimul an la Master la UNATC, participă la Cannes, tot în acest an, cu încă un film, în secţiunea competiţională destinată studenţilor (Cinéfondation).

Participanți cu sprijinul ICR: Gabi Virginia Șarga, Cătălin Rotaru, Ștefan Azaharioaie

Filmul Toate fluviile curg în mare, selectat la secțiunea Cinéfondation din cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cannes, este regizat de Alexandru Badea.

Selecţia Cinéfondation include 15 filme de scurt şi mediumetraj produse în cadrul şcolilor de film din lumea întreagă. Trei dintre filmele din secţiunea Cinéfondation vor fi premiate la sfârşitul festivalului.

Participanți cu sprijinul ICR: Alexandru Badea, Daniel Popa, Tudor Platon, Delia Oniga și Andrei Boanță.

Producătorul Anamaria Antoci va participa la atelierul Cannes Producers On The Move, în perioada 13-18 mai 2016.

Programul, care se află la cea de-a 17-a ediție, este organizat anual de European Film Promotion în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cannes.

Programul Producers On The Move constitue o platformă propice pentru Anamaria Antoci de a-și prezenta pe piața internațională atât proiectele pe care le dezvoltă în prezent, „Firesc” de Hadrian Marcu (lungmetraj ficțiune debut) și „Planeta Petrila” de Andrei Dăscălescu (lungmetraj documentar), cât și cele finalizate de curând „Ilegitim” și „Fixeur” de Adrian Sitaru.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508