spot_img

Începe FEST-FDR 2021

O singură zi ne mai desparte de primul spectacol din FEST-FDR 2021, eveniment organizat de Teatrul Național din Timișoara cu sprijinul Primăriei și al Casei de Cultură a Municipiului, acțiune co-finanțată de Consiliul Județean Timiș. 

 

Timp de 9 zile, prin spectacole, prin întâlnirile Studio FEST-FDR, ca și prin acțiunea Teatru-lectură în Parcul Civic, această ediție a FEST-FDR coagulează experiența perioadei ultimului an într-un singur cuvânt: SEMINȚE. În contextul pandemic, social și moral al zilei de astăzi, este esențial să creștem și să protejăm dimensiunea culturală și spirituală a prezentului care conține semințele viitorului în fiecare dintre acțiunile noastre, să ne ascultăm, să dialogăm și să ne protejăm unii pe ceilalți.

 

Selecția operată de teatrologul Oana Borș are ca punct de plecare „dorința artiștilor de a crea, de a se exprima (…), dar și, așa cum declară în continuare, „o întoarcere mai atentă  către teme și dezbateri legate de valorile umane fundamentale: iubire, viață, moarte, relații de familie, existență cotidiană, frumusețea simplă a vieții, prin care fiecare dintre noi ajunge să reconsidere viața în măreția ei trecătoare”.

 

FEST-FDR 2021 – Semințe debutează sâmbătă, 28 august, ora 18, la Sala Mare, cu Chiritza în concert, un spectacol-concert al Teatrului Național din Cluj, spectacol despre care presa de specialitate a scris că este „o victorie a teatrului comic și satiric”. Semnat de Ada Milea și prezentat în cadrul FDR Contemporan, Chiritza în concert invită publicul la un musical satiric, la un hohot de râs mai degrabă necruțător cu prostia, îngâmfarea și arivismul.

Prima zi de festival continuă de la ora 20, la Sala 2, cu spectacolul Toată liniștea din lume de Mihaela Michailov și Radu Apostol, în regia lui Radu Apostol, un spectacol care, prin intermediul foarte talentatei actrițe de teatru și film Katia Pascariu, spune povestea emoționantă a mii de femei care își cresc copiii singure. Spectacolul este realizat de Asociația ADO și Centrul de Teatru Educațional Replika” din București.

FEST-FDR sondează în continuare resorturile primare ale umanității, legăturile intime care le leagă pe mame de copiii lor duminică, 29 august, de la ora 19, în Sala Mare, într-un spectacol extrem de personal, de emoționant și de sensibil, intitulat MaMe, o producție a Teatrului „Fani Tardini” din Galați, spectacol semnat de un regizor cunoscut deja publicului din Timișoara, Cristian Ban.

Spectacolul este urmat, de la ora 20:30, în Holul cu oglinzi al Teatrului Național, de prima întâlnire Studio FEST-FDR, în care publicul și artiștii din spectacol pot discuta deschis despre spectacol, despre ideile și despre emoțiile pe care acest spectacol le-a provocat atât actorilor care și-au oferit propriile povești de viață, cât și spectatorilor care au avut ocazia de a participa la acest mare exercițiu de sinceritate.

A doua zi de spectacol se încheie în aceeași notă a reîntoarcerii la emoțiile primare. Astfel, la Sala 2 , începând de la ora 21, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț prezintă spectacolul Pattern, un spectacol în care Daniel Chirilă, în dublă calitate de autor și regizor, cercetează legăturile complicate pe care prezența și, mai ales, absența unui tată  le face și le desface în destinul unui bărbat ajuns, deja, el însuși, la maturitate.

FEST-FDR începe săptămâna cu spectacolul Ură și pisoi de Andrei Ursu, talentat dramaturg timișorean, unul dintre primii câștigători ai Concursului Național de Dramaturgie. Spectacolul Teatrului BASCA este produs de Solidart, în parteneriat cu A.T.C.E.C., cu sprijinul Primăriei Municipiului și a Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2021” și este programat în festival luni, 30 august, de la ora 18, la Studio „Uțu Strugari”. Actrița Ana-Maria Ursu și Victor Dragoș, regizorul spectacolului, au creat un spectacol încărcat de umor, dar și de sarcasm, un spectacol „despre oameni, media, internet și manipulare în România zilelor noastre”.

Tot luni, de la ora 19, la Sala Mare, Teatrul Național din Timișoara prezintă în cadrul FEST al FEST-FDR spectacolul Zorba Grecul de Nikos Kazantzakis, piesă originală de Hristo Boicev, în regia Mihaelei Lichiardopol, un spectacol care, în interpretarea emoționantă a actorului Ion Rizea în rolul titular, vorbește despre acceptarea cu bucurie și cu împăcare a vieții, dincolo de suferință și în conștiința solară a realității că iubirea și moartea sunt cele două fețe ale existenței.

Ziua se încheie cu un alt text fundamental al literaturii dramatice a lumii: Teatrul Nottara din București prezintă Lecția de Eugène Ionesco, în regia lui Felix Alexa. Programat de la ora 21, la spectacolul aduce pe scena Sălii 2 o distribuție redutabilă – Catrinel Dumitrescu, Gabriel Răuță și Ioana Calotă.

Programul detaliat al festivalului este disponibil pe pagina de internet a Teatrului Național, www.tntimisoara.com.

 

Bilete se pot achiziționa online pe www.tntimisoara.com sau la Agenția de bilete „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2, zilnic între orele 11 și 19.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508