spot_img

Începe „Ediţia 1.5” a Festivalului “Filmul de Piatră” de la Piatra Neamţ

Astăzi, 24 septembrie 2010,  la Piatra Neamţ începe ediţia restrânsă a Festivalului “Filmul de Piatră”, numită de organizatori „Ediţia 1.5”, ce cuprinde vizionări de filme, spectacole de teatru, concerte şi multe surprize.

Ediţia din acest an se intitulează “Ediţia 1.5”, pentru că ediția a doua trebuie să împlinească și să depășească așteptările create de succesul primei ediții. Ingredientul principal a fost, la prima ediţie, competiția națională, singura de acest fel din peisajul festivalier românesc. Din motive financiare, anul acesta nu s-a putut organiza o a doua ediție, dar aceasta a transformat problema financiară în concept: o sărbătoare a filmului în aer liber, fără competiție, dedicată publicului.

Printre filmele proiectate la Piatra Neamț astăzi, 24 septembrie 2010, se regăsesc cele nouă scurt-metraje câștigătoare la prima ediție a festivalului. O parte dintre ele au fost proiectate în premieră la Filmul de Piatra, iar între timp au avut un parcurs festivalier impresionant, la care au contribuit și colaborările festivalului de la Piatra Neamț cu diverse festivaluri internaționale.

Sâmbătă, 25 septembrie 2010, pe muntele Cozla, programul principal îl constituie o selecție a celor mai bune filme de animație de la ediția trecută a festivalului “Animest”. 13 scurt-metraje cu durata între un minut și 15 minute vor încânta, distra sau pune pe gânduri publicul sosit pe vârful muntelui.

Duminică, 26 septembrie 2010, va fi ziua filmelor islandeze. Dintre cele 6 scurt-metraje, 5 sunt proiectate în premieră în Romania, programul fiind alcătuit printr-o colaborare inedită cu Icelandic Film Center.

Evenimentul care începe astăzi, 24 septembrie 2010, nu este, însă, doar o sărbatoare a filmului. Cu ajutorul a numeroși parteneri, programul s-a îmbogățit cu teatru, concerte și spectacole multimedia.

Dintre concerte, două vor fi susținute de trupe „indie” foarte în vogă în rândul tinerilor: The Amsterdams vor cânta unplugged la Turnul lui Ștefan, iar Sophisticated Lemons vor concerta pe vârful muntelui Cozla.

Totodată, va avea loc „Zona Liberă„, un spectacol audio-vizual creat de unul dintre pionierii muzicii electronice românești, Cristian Stanciu aka Matze.

Al treilea concert va fi cu totul special. Elevi ai Liceului de Artă Victor Brauner din Piatra Neamț, vor susține un recital de muzică clasică.

Programul va fi completat de spectacolele trupei „Infinit” din Târgu Jiu, care va pune în scenă piesa „Lecția” de Eugen Ionescu, trupa „Hooleelogans” din Timișoara va juca „Nu vrem să fim fericiți” după Teodor Mazilu, şi se va juca piesa „Norway Today” de Igor Bauresima, în interpretarea tinerilor actori de la trupa „Orpheus” din București.

În timpul celor trei zile de festival, pe nemțeni îi mai așteaptă și alte surprize: mini-concerte la colț de stradă, filme surpriză și tot felul de concursuri.

Ediția „1.5” a Festivalului Filmul de Piatra este organizată de Filmlab cu sprijinul CNC, al Primăriei Piatra Neamț, al SC Perla Invest SA și al numeroși parteneri.

Programul complet al Festivalului “Filmul de Piatră”:

VINERI, 24 septembrie 2010, TURNUL LUI ȘTEFAN

19:30 Concert Unplugged The Amsterdams
21:00 Deschiderea festivalului, film surpriză!
21:30 Filmele câștigătoare la ediția 1 Filmul de Piatra

SÂMBĂTĂ, 25 septembrie 2010, VÂRFUL MUNTELUI COZLA

17:00 Teatru: Lecția, de Eugen Ionescu, trupa „Infinit” din Târgu Jiu
18:00 Concert Sophisticated Lemons
19:00 Spectacol multimedia Zona Liberă
20:00 Filme de animație: Best of Animest

DUMINCĂ, 26 septembrie 2010, VÂRFUL MUNTELUI COZLA

16:00 Teatru: Nu vrem să fim fericiți după Teodor Mazilu, Trupa “Hooleelogans” din Timișoara
17:00 Teatru: Norway Today de Igor Bauresima, Trupa “Orpheus” din București
18:00 Recital de muzică clasică susținut de elevi ai Liceului de Artă Victor Brauner
19:30 Filme islandeze: Made in Iceland
21:00 Film surpriză

* Sâmbătă și duminică, de la ora 15:00 până după terminarea programului, telegondola funcționează gratuit!
* În caz de vreme nefavorabilă, evenimentele de sâmbătă și duminică se mută în Sala Mare de la Consiliul Județean Neamț.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508