spot_img

Începe a opta ediție Bucharest Jazz Festival

Între 1 și 7 iulie 2019, la București, Bucharest Jazz Festival revine cu șapte zile de festival, concerte live în Piața „George Enescu”, evenimente conexe la ARCUB și un nou concurs de jazz. Festivalul este organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB și aduce pe scena locală de jazz nume importante și interpreți ai tinerei generații din Statele Unite și Europa. Noul curator al Bucharest Jazz Festival, Cristian Soleanu declară despre ediția din acest an: „În iulie, vom asculta pe scena festivalului jazz clasic, swing, jazz modern, fusion și jazz simfonic. Vă invităm atât la concertele din Piața „George Enescu”, cât și la ARCUB, unde puteți petrece o zi relaxantă la clubul festivalului, ziua puteți asista la conferințe și workshop-uri, iar seara la concursul de jazz New Jazz Players.”

Astfel, concertele Bucharest Jazz Festival de la scena mare sunt programate între 3 și 7 iulie, în Piața „George Enescu” de lângă Ateneu. Printre artiștii ediției se numără trupa CALI Quartet care va prezenta un proiect relativ recent pe scena jazzului românesc ce împrospătează jazzul autohton prin lucrări originale de jazz fusion, cu influențe R&B, soul, swing și ritmuri africane și orientale.

Trompetistul Sebastian Burneci prezintă pe scena Bucharest Jazz Festival proiectul „Unspoken”, lansat în noiembrie 2018, în cadrul festivalului RadiRo, alături de Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Simona Strungaru.

După ce s-au bucurat de un succes la public pe scena Artist in Residence, Toma Dimitriu Quartet se află pentru a doua oară la București, pentru un concert de jazz efervescent la saxofon, pian, contrabas și baterie pe care îl vor susține joi 4 iulie, ora 19:00. Toma Dimitriu a fost desemnat duminică câștigătorul concursului New Jazz Performers dedicat, în 2018, tinerilor instrumentiști de jazz.

Pianistul Johnny Bica prezintă joi, 4 iulie, ora 20:00, pe scena mare, albumul său de debut, „The Real Vibrations” alături de Michael Acker, Andy Ava, Iulian Nicolau și de muzicienii invitați Sebastian Burneci și Gianni Gagliardi.

O colaborare interesantă în lineup-ul ediției din acest an este cea dintre trompetistul rus Alex Sipiagin și Bucharest Jazz Orchestra. Prezent pentru prima dată la București, Alex Sipiagin este un nume de referință al jazzului contemporan, unul dintre instrumentiștii preferați ai lui Gil Evans, Dave Holland și Mingus Big Band.

Vineri 5 iulie, de la ora 20:00, una dintre noile senzații ale jazzului european, Camille Bertault aduce la București muzica noului său album, „Pas de géant”, care a făcut ca Jazz Magazine Choc să declare „Atenție, s-a născut o stea!”. De la piese omagiu aduse lui Coltrane, la „Variațiunile Goldberg” de Bach redate vocal, la cover-uri după piesa „Comment te dire adieu” de Serge Gainsbourg, concertul Camille Bertault este o demonstrație de virtuozitate, pasiune și libertate.

Jazzul manouche se aude la Bucharest Jazz Festival în concertul susținut de Cvartetul Florin Niculescu de sâmbătă 6 iulie de de la ora 20:00. Aclamat de critici și iubit de presa franceză, violonistul român Florin Niculescu este considerat „succesorul lui Grapelli”. Pentru concertul din Piața „George Enescu”, Florin Niculescu cântă alături de Petrică Andrei, Vlad Popescu și Bruno Rousselet.

În ultima zi de festival, duminică, 7 iulie, cultura hip hop și sensibilitatea jazzului se combină într-un concert fabulos, susținut de trupa Em4ncipation împreună cu rapper-ul din Brooklyn, Yah Supreme.

Programul concertelor live din Piața George Enescu este în curs de actualizare, urmând ca, lineup-ul final cu artiștii participanți să fie afișat în curând. 

 

Evenimente conexe Bucharest Jazz Festival

A opta edițe a Bucharest Jazz Festival ia startul cu petrecerea de deschidere „Jazz & World Music Vinyl Party” de luni, 1 iulie, ora 19:00, la clubul festivalului – Gabroveni Jazz Club – de la ARCUB.

De marți până duminică (2-7 iulie), publicul Bucharest Jazz Festival este invitat zilnic, la Gabroveni Jazz Club unde se țin zilnic, de la ora 12:00, o serie de conferințe și workshop-uri cu artiști și jurnaliști români și străini.

Concursul festivalului din acest an se numește New Jazz Players și este dedicat tinerilor instrumentiști și cântăreți de jazz. Finala New Jazz Players este inclusă în programul de seară de la clubul festivalului. Între 2 și 5 iulie, după concertele din Piața „George Enescu”, Bucharest Jazz Festival se mută la ARCUB, unde se desfășoară, începând cu ora 23:00 mini-recitalurile finaliștilor New Jazz Players.

Zilele de festival se încheie cu un live jam session la clubul festivalului de la ARCUB. Artiștii Bucharest Jazz Festival și muzicienii prezenți sunt invitați la sesiuni de improvizații de jazz.

În acest an, band-ul de la clubul festivalului se numește TRIOM și este format din Albert Tajti la pian, Michael Acker la contrabas și Iulian Nicolau la tobe. TRIOM va acompania finaliștii concursului New Jazz Players și va conduce jam session-urile de la ARCUB.

Din agenda clubului festivalului, de la ARCUB, face parte un workshop pe tema originalității în improvizație cu trompetistul rus Alex Sipiagin, workshop-ul „Play Like a Band” susținut de trupa Em4ncipation și o conferință cu omul de radio new yorkez Simon Rentner despre noii trendsetteri în muzica de jazz, despre jurnalism muzical și despre noile direcții ale jazzului de secol XXI.

Detalii despre programul Bucharest Jazz Festival 2019: bucharestjazzfestival.ro.
Programul este în curs de actualizare.

Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/bucharestjazzfestival/ 

Partener Oficial: SEAT

Detalii pe www.arcub.ro; www.spotlightfestival.ro

Descarcă aplicația ARCUB: Android și iOS!

 

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului Internațional al Luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival, și al Zilelor Bucureștiului.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508