spot_img

În toamnă, Asociația 7 ARTE duce 3 scriitori contemporani și 200 de cărți în satele vâlcene

Trei scriitori contemporani: Alexandra Rusu, Daniel Eberhat și Ciprian Măceşaru vor porni într-o caravana a lecturii care se va desfășura în lunile septembrie-octombrie prin satele vâlcene, în cadrul proiectului „Scriitori și cărți în sate”, iniţiat şi implementat de Asociația 7 ARTE. Acest proiect este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). „Scriitori și cărți în sate” promovează cartea și lectura mediind dialogul dintre scriitorii contemporani și un public nou, al elevilor din mediul rural. Proiectul Asociației 7 ARTE are mai multe dimensiuni care presupun implicarea unor resurse ample.

„Caravana scriitorilor prin satele vâlcene este un aspect, dar împreună cu scriitorii vor ajunge în comunitățile rurale și sute de cărți nou-nouțe care vor fi donate atât copiilor care vor participa la atelierele de lectură, cât și bibliotecilor locale. În plus, vrem să antrenam în acest proiect și copiii din mediul urban. Vom avea 20 de ambasadori ai lecturii din București, copii care vor scrie recomandări de carte pe care le vom publica pe blog și într-un volum care va ajunge la bibliotecile locale. Scopul acestei mini antologii cu recomandări de lectură scrise de copii pentru copii este dublu: îi ajută pe micii cititori să-și  aleagă lecturile, dar activăm și pofta de citit a celor care nu sunt beneficiarii direcți ai proiectului. Ne-am dorit să oferim cărți și copiilor care vor fi ambasadori ai lecturii și vom face acest lucru prin contribuția Editurii Nemira / Nemi”, a spus Livia Lucan-Arjoca, reprezentantă a Asociației 7 ARTE, care coordonează proiectul „Scriitori și cărți în sate”.

 

Pentru implementarea „Scriitori și cărți în sate”, Asociația 7 ARTE colaborează cu platforma Educab (facilitatorii relației cu bibliotecile locale) și cu Asociația Română a Creatorilor Culturali și Artiștilor, care asigură o parte din donația de cărți, respectiv 200 de volume de cărți noi cu o valoare de peste 6.000 lei.

 

Focus pe biblioteci și pe școlarii cu vârste între 6 și 10 ani

 

Proiectul Scriitori și cărți în sate aduce plus valoare între proiectele din 2019, dedicate ANULUI CĂRȚII prin implicarea în  ateliere de lectura a unor scriitori mainstream, recunoscuți atât de comunitatea culturală, cât și prin succesul la public. În lunile septembrie și octombrie, vor avea loc întâlniri între scriitori și publicul din 13 sate, arondate comunelor vâlcene Amărăști, Glăvile și Pietrari.

 

7 ARTE implică în proiect si rețeaua de biblioteci locale (respectiv bibliotecarii) astfel încat interesul pentru carte, creat pe durata atelierelor să nu dispară, ci să aibă continuitate și după ce ong-ul 7 ARTE va finaliza proiectul.

 

Bazat pe principiile literației, proiectul „Scriitori și cărți în sate” le va stimula copiilor apetitul pentru lectură, pentru explorarea si înţelegerea textului scris, precum și interesul pentru carte. Copiii participanți la workshopuri vor fi ghidați să analizeze ceea ce citesc și să gândească critic informaţiile lecturate. Astfel își vor îmbunătăți randamentul școlar și social și vor fi încurajați să aprecieze cultura și arta.

 

Publicul vizat de workshopuri este cel al școlarilor mici, categoria 6 ani – 10 ani, pentru că aceasta este vârstă la care copiii încep să citească. Dacă experiențele lor de lectura sunt plăcute, vor ști să folosească în mod util această abilitate, pentru toată viața.

 

„La partea de lectură de autor care deschide evenimentele din sate, respectiv atunci citesc scriitorii contemporani, încurajăm prezența întregii comunități, scriitorii fiind o resursă pe care o ducem acolo pentru beneficiul tuturor”, explică Livia Lucan – Arjoca, de la 7 ARTE.

 

Despre Asociația 7 ARTE

 

Asociaţia 7 ARTE este o organizaţie non-profit care promovează educaţia şi cultura, susține creatorii români, reprezentanți ai tuturor artelor și îi promovează în spatiul public drept modele și lideri de opinie.

 

7 ARTE este inițiatorul programului de educație prin cultură smARTkid, care funcționează din luna septembrie 2015 oferind workshopuri de lectură cu autori contemporani în librării, biblioteci, grădinițe, școli și în comunități defavorizate.

 

SmARTkid de la 7 ARTE este conceptul care a inspirat până acum dezvoltarea și implementarea a 3 proiecte de educație prin cultură și de promovare a culturii scrise co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).  „Scriitori și cărți în sate” este al 4-lea proiect pe care Asociația 7 ARTE îl implementează în urma unui concurs de proiecte AFCN.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508