spot_img

ICR Viena a preluat preşedinţia clusterului EUNIC Austria

Institutul Cultural Român de la Viena, prin directorul institutului, Irina Cornişteanu, a preluat preşedinţia EUNIC Austria, cluster ce reuneşte la Viena 27 de institute culturale şi ambasade active în domeniile: artă, lingvistică, educaţie, cercetare şi dezvoltare.EUNIC Austria și Camera de Comerţ din Viena – Branşa Cafenelelor celebrează cea de-a 15-a ediţie a unui eveniment tradiţional din calendarul cultural austriac: „Ziua Cafelei“.

EUNIC Austria este pentru a cincea oară co-organizator al festivalului literar care se desfăşoară în cafenelele vieneze în perioada 29 septembrie – 6 octombrie. Gala de deschidere a evenimentului va avea loc în data de 28 septembrie, de la ora 19.00, la Café Central, una dintre cele mai renumite cafenele vieneze, cu o tradiţie de peste 140 de ani. Cu această ocazie, actorul Robert Reinagl va citi fragmente din literatura europeană dedicate temei acestei ediţii a Zilei Cafelei: „FluchtPunkt/ Exil“.

La ediţia 2016 participă 22 de institute culturale şi ambasade care vor organiza 11 seri literare. Actori austrieci de renume, acompaniaţi de tineri muzicieni prezintă proză, poezie şi muzică din Europa, ilustrând tema „FluchtPunkt/Exil“.

Membrii clusterului EUNIC Austria s-au asociat pentru a alcătui următorul program:

  • 29 septembrie: Institutul Cultural Român de la Viena şi Ambasada Statului Israel în Viena: Café Museum (Operngasse 7, 1010 Viena);
  • 30 septembrie: Institutul Polonez şi Balassi Institut – Collegium Hungaricum: Café Korb (Dommayergasse 1, 1130 Viena);
  • 1 octombrie: Institutul Francez din Austria şi Institutul Cultural Bulgar: Café Landtmann (Universitätsring 4, 1010 Viena);
  • 3 octombrie:
    • Ambasada Republicii Belarus şi Institutul Cultural Rus: Café Diglas im Schottenstift (Schottengasse 2, 1010 Viena);
    • Centrul Cultural Turc de la Viena şi Ambasada Ucrainei: Café Hummel (Josefstädter Str. 66, 1080 Viena);
    • Ambasada Bosniei şi Herţegovinei şi Ministerul pentru Europa, Integrare şi Externe (BMEIA): Café Griensteidl (Michaelerplatz 2, 1010 Viena);
  • 4 octombrie:
    • Ambasada Elveţiei şi Centrul Ceh de la Viena: Café Diglas (Wollzeile 10, 1010 Viena);
    • Ambasada Croaţiei şi Institutul Sloven – Centrul de Informare SKICA: Café Museum (Operngasse 7, 1010 Viena)
  • 5 octombrie: Ambasada Republicii Germania şi Ambasada Regatului Norvegiei: Café Prückl (Stubenring 24, 1010 Viena);
  • 6 octombrie:
    • Ambasada Suediei şi Institutul Slovac de la Viena: Café Sperl (Gumpendorfer Straße 11, 1060 Viena);
    • Ambasada Republicii Portugheze şi Institutul Cervantes Viena: Café Schwarzenberg (Kärntner Ring 17, 1010 Viena)

În data de 29 septembrie, de la ora 19.00, Institutul Cultural Român de la Viena şi Ambasada Statului Israel în Viena organizează la Café Museum lectura unor fragmente din volumul de eseuri „Wir sind alle im Exil“ de Norman Manea. Evenimentul se desfăşoară în prezenţa autorului, iar lectura fragmentelor va fi asigurată de actorul austriac Wolfram Berger. Ernest Wichner, directorul Literaturhaus Berlin, va fi moderatorul evenimentului.

Intrarea la evenimente este liberă.

Informaţii suplimentare pot fi accesate pe: eunic-austria.atwww.facebook.com/EUNICAustria sau pe EUNIC App.

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508