spot_img

ICR, posibilă schiţă de viitor

În primele zile ale lui septembrie 2012, Senatul României va alege o nouă conducere a Institutului Cultural Român (ICR), instituţie ce a devenit, în ultimii ani, un subiect fierbinte şi controversat. Acuzele sunt arhicunoscute, unele au fost făcute raţional şi cu spirit critic, altele s-au constituit în adevărate deliruri naţionaliste sau atacuri la persoană. Pe scurt, punctele nevralgice ale mandatului domnului Horia-Roman Patapievici ţin de asigurarea transparenţei achiziţiilor, serviciilor şi programelor de finanţare ale ICR, de asigurarea transparenţei privind selectarea câştigătorilor de programe culturale, editoriale şi de burse, de asigurarea transparenţei privind corpul de experţi ai ICR, de auditarea programelor culturale ale ICR. Cum e bine să lăsăm trecutul la trecut, iată câteva posibile soluţii pentru a avea un ICR mai transparent şi mai eficient.

Realizarea unui Consiliu Consultativ al ICR format din reprezentanţii asociaţilor profesionale de creatori, reprezentanţii organizaţiilor non-guvernamentale şi ai operatorilor culturali, reprezentanţii beneficiarilor finanţărilor pentru proiectele, bursele şi rezidenţele ICR. Acest Consiliu Consultativ al ICR se va întruni la invitaţia Consiliului de Conducere al ICR înainte de demararea finanţărilor ICR pentru a propune conducerii ICR formate performante privind criteriile de evaluare, grilele de evaluare, rapoartele de evaluare, principiile nediscriminatorii şi echitabile pentru operatorii culturali publici şi privaţi. Comunicarea va fi mediată prin intermediul unui grup de lucru tematic on-line care va monitoriza reacţiile şi propunerile operatorilor culturali într-un timp determinat.
Realizarea unui Corp de Experţi ai ICR care să asigure criterii europene de selecţie, cod deontologic, de bune practici şi de incompatibilităţi. Corpul de experţi va fi făcut public şi reînnoit anual prin confirmarea Consiliului de Conducere al ICR. Experţii vor fi desemnaţi pentru evaluări prin tragere la sorţi, numele lor fiind făcute publice după încheierea procedurilor de evaluare (inclusiv contestaţiile!).
Realizarea unor baze profesioniste de date pentru creatorii români (scriitori, artişti vizuali, muzicieni, actori, regizori, scenografi, coregrafi, compozitori, interpreţi muzicali, arhitecţi etc).

Dan Mircea CIPARIU

Articole recomandate

4 COMENTARII

  1. dragă Dan, mă bucură preocupările tale în legătură cu ICR si le susțin, susțin de asemeni observațiile pe care le faci la adresa activității trecute a ICR. însă te rog să iei în considerație și următoarele observații: „asociațiile profesionale de creatori” nu reprezintă întotdeauna opiniile breselei. vorbesc numai despre ceea ce știu: UNITER. este o organizație încremenită care a încetat de mult să reprezinte interesele sau opiniile breslei. ocupă poziții dominnate, instituind un adevărat monopol asupra axiologiei asemănător cu monopolul instiutuit de dl Patapievici. oamenii se înscriu in uniter in principal pentru că indemnizatiile de merit si suplimentele de pensie se derulează de la guvern prin uniter. ce vom face cu foarte mulții oameni de teatru valorosi care nu vor sa se inscrie in uniter sau care au demisionat din uniter. acestia nu vor avea reperezentanți în consiliul pe care, pe bună dreptate, îl propui? cred ca ar trebui gândit la un alt fel de reprezentativitate, care să includă și opiniile atipice, neinregimentate. cu prietenie, VIF

  2. Words, Words, Words,…… Batalia pentru cocnducere va fi apriga, dar speram cu totii ca acest nou ICR sa nu se barcadeze in obisnuita clientela de stransura, si mai ales sa nu devina un teritoriu inexpugnabil al cinovnicicilor cumularzi si vasali ai unei anume factiuni politice ce n-au nicio legatura cu artele&literatura; am vrea sa nu mai existe un ICR ce-si recruteazai beneficiarii dupa criteriile listei cu numerus clausus, ci dupa meritele performantelor dobandite in tara si in strainatate, asa sa ne-ajute Dumnezeu….

  3. mie mi-a placut ICR pana acum, consider ca a facut mult mai mult decat frunzulita d-nei Udrea. astept cu interes in viitor sa vad daca mai reuseste asemenea fapte laudabile. eu cred ca nu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508