spot_img

Iancu Dumitrescu şi Ana-Maria Avram pe scena muzicală americană

Departamentul de muzică din cadrul Universităţii Harvard organizează în perioada 3-19 octombrie 2010, în cadrul programului The Blodgett Artist-in-Residence”, o serie de evenimente muzicale. Astfel, artiştii români Ana-Maria Avram şi Iancu Dumitrescu vor susţine concerte la Harvard University (10 octombrie 2010), Farrington University of Maine, Nordica Auditorium (16 octombrie 2010) şi Bath College Lewiston, Maine (17 octombrie 2010), alături de artiştii Yuri Funahashi, Steven Pane, Phil Carlsen şi Gustavo Aguilar.

“Muzica lui Iancu Dumitrescu explorează sensul profund al sunetului ce îl ghidează pe ascultător prin noi sfere ale aventurii sonore, precum o muzică ermetică…”, a scris Edition RZ-Berlin.

„Iancu Dumitrescu ne deschide calea către un nou şi nemaiauzit univers sonor, care este ancorat profund  în tradiţia românească, în pofida unei tente experimentale şi futuriste. Iancu Dumitrescu reprezintă o şcoala unică în lume, care a găsit în rădăcini ancestrale inspiraţia pentru noi aventuri ale spiritului.” , a scris Harry HALBREICH în Editions Salabert.

Iancu Dumitrescu (n. 15 iulie 1944, Sibiu) este compozitor, dirijor, muzicolog român de renume internaţional. A absolvit Universitatea de Muzică din București în 1968. A urmat studii de fenomenologie și a dirijat cu Sergiu Celibidache la Universitatea din Trier din Germania, în 1978. Este director, fondator și dirijor al Ansamblului Hyperion, cu care a realizat turnee în Franța (Radio France), Anglia (Royal Festival Hall), Olanda, Austria (Wien Modern), Germania, Portugalia (Gulbenkian Foundation), Italia, Statele Unite (“Spark Festival” 2oo8, Minneapolis), a susţinut prelegeri, cursuri, workshopuri și concerte la „HARVARD University” („Blodgett Distinguished Artists-in-Residence”) 2010, „FARMINGTON University” din Maine și „Bates College” Lewiston din Maine, 2010 etc. Iancu Dumitrescu este unul din cei mai de seamă reprezentanți, la scară mondială, ai curentului spectral în muzică. Este, de asemenea, considerat la nivel mondial, cel mai important reprezentat al curentului componistic „hyper-spectralist” și al muzicii asistate de ordinator.

Ana-Maria Avram (n. 12 septembrie 1961 în București) este compozitoare, pianistă și dirijoare româncă de renume internaţional. A absolvit Universitatea de Muzică din București, secția compoziție, în 1985. A obţinut DEA în Estetică muzicală la Sorbona (Paris, 1992), şi doctoratul în 1996. Debutează în 1975 în calitate de pianistă, ca solistă a Orchestrei de Studio a Radioteleviziunii . În 1986 debutează în compoziție: “Threnia I” pentru vioară și orchestră în interpretarea Orchestrei Naționale Radio.

Creația sa cuprinde peste 120 de opusuri simfonice, camerale şi muzică asistată de ordinator. Ana-Maria Avram reprezintă, alături de Iancu Dumitrescu, curentul hyper-spectral în muzica actuală. Lucrările sale sunt prezentate în primă audiție în București, New York, Boston, Sandford,Viena (“Wien Modern” 1992 – 1994, 2002), Paris (“Radio France”, “Theatre de la Ville”), Londra (“Royal Festival Hall”n „Conway Hall”), Nancy, Alicante, Baden-Baden, Darmstadt, Basel, Moscova, Belgrad, Geneva, Bruxelles, Minneapolis etc, în interpretarea unor ansambluri celebre: “Soliștii orchestrei Naționale a Franței”(Paris),”Kronos Quartet” (San Francisco), “20 Jahrhundert Enesmble”( Viena ), Filarmonica “George Enescu”, Orchestra Națională de cameră radio, Ars Nova (Cluj) Musiques Nouvelles (Bruxelles), Hyperion (București) iO Quartet (New York).

Ana-Maria Avram este inițiatoarea și realizatoarea, împreună cu Iancu Dumitrescu, a unor importante festivaluri internaționale dedicate muzicii electronice și muzicii spectrale, în România și în Europa: „Acousmania” – București, Radiodifuziune, 6 ediții, „Musica Nova” la Ploiești, 4 ediții, SPECTRUM XXI la Paris, Geneva, Londra, Bruxelles – 3 ediții până în prezent.

În 1995, opera radiofonică “On the Abolition of the Soul” pe texte de Emil Cioran, este editată în “Antologia Prix Italia 1949 – 1995”, dublu CD. Muzica sa este editată de “ARTGallery” (Paris), Radio France (Paris), ReR Megacorp (Londra), MusicWorks (Toronto), Bananafish ( Los Angeles), Electrecord (București), Edition Modern (Londra – Paris). În 1994 obține Marele Premiu al Academiei Române.

Programul complet al manifestărilor susţinute de cei doi artişti români poate fi accesat de la pagina web:

http://www.fas.harvard.edu/~musicdpt/calendar.html

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508