spot_img

Herta Müller la Bucureşti

În perioada 27-28 septembrie 2010, scriitoarea de origine română Herta Müller va fi prezentă la Bucureşti, unde va participa la conferinţe de presă, lecturi publice, precum şi la un dialog cu scriitorul Gabriel Liiceanu. Invitaţia a venit din partea Editurii Humanitas Fiction şi a Institutului Goethe. „Îmi e greu să spun cât de mult mă bucură vizita doamnei Herta Müller la Bucureşti. Ea este unul dintre acei rari scriitori care m-au făcut să regăsesc tresărirea în faţa cuvintelor.”, a spus Gabriel Liiceanu, directorul general al Grupului Humanitas.

Astfel, Herta Müller va susţine o conferinţă de presă luni, 27 septembrie 2010, ora 12.00, la hotelul Intercontinental, sala Fortuna Est, etajul 21. Tot luni, 27 septembrie 2010, la ora 18.30, la Ateneul Român, Herta Müller va avea o lectură publică din romanulLeagănul respiraţiei” şi va dialoga cu Gabriel Liiceanu. Marţi, 28 septembrie 2010, la ora 17.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu, se va lansa seria de autor „Herta Müller” a Editurii Humanitas Fiction cu romaneleLeagănul respiraţiei” şiCălătorie într-un picior”. La lansare vor vorbi Herta Müller, Andrei Pleşu şi Denisa Comănescu.

„Îmi e greu să spun cât de mult mă bucură vizita doamnei Herta Müller la Bucureşti. Ea este unul dintre acei rari scriitori care m-au făcut să regăsesc tresărirea în faţa cuvintelor.”, a spus Gabriel Liiceanu, directorul general al Grupului Humanitas.

Seria de autor „Herta Müller” a fost inaugurată de Denisa Comănescu, directorul editorial al Editurii Humanitas Fiction, în mai 2010, cu publicarea romanului “Leagănul respiratiei” (Atemschaukel, 2008), în traducerea lui Alexandru Al. Sahighian. Romanul “Încă de pe atunci vulpea era vânătorul” (Der Fuchs war damals schon der Jäger, 1992), publicat în traducerea Norei Iuga la sfârşitul lui 2009, a fost inclus în seria de autor din iulie 2010, ajungând până în prezent la un tiraj de 35 000 de exemplare.

„În septembrie, cu ocazia vizitei autoarei la Bucureşti, apare volumul “Călătorie într-un picior” (Reisende auf einem Bein), în traducerea Corinei Bernic, primul roman scris de Herta Müller după ce a părăsit România şi publicat în 1989 la Berlin.”, a anunţat Denisa Comanescu, directorul editorial al Editurii Humanitas Fiction.

Seria de autor „Herta Müller” va continua cu apariţia romanului “Omul este un mare fazan pe lume” (Der Mensch ist ein großer Fasan auf der Welt, 1986), în traducerea Corinei Bernic. Iar pentru 2011, Editura Humanitas Fiction pregăteşte romanul “Astăzi n-aş fi vrut să mă întâlnesc cu mine” (Heute wär ich mir lieber nicht begegnet, 1997) şi un volum de eseuri.

Scriitoarea germană originară din România Herta Müller s-a născut la 17 august 1953 în satul Nitchidorf. După absolvirea studiilor de filologie germană şi română, lucrează pentru scurt timp ca traducătoare într-o fabrică din Timişoara, de unde este concediată din cauza refuzului de a colabora cu Securitatea. În 1982 debutează cu volumul de povestiri “Niederungen” (Ţinuturile joase), masiv cenzurat, a cărui versiune integrală avea să apară în Germania în 1984.

Ameninţarea din partea Securităţii continua, obligând-o pe Herta Müller să emigreze în RFG în 1987. Publică romanele: “Der Mensch ist ein großer Fasan auf der Welt” (Omul este un mare fazan pe lume, 1986), “Călătorie într-un picior” (Reisende auf einem Bein, 1989; Humanitas Fiction 2010), “Încă de pe atunci vulpea era vânătorul” (Der Fuchs war damals schon der Jäger, 1992; Humanitas Fiction, 2009), “Herztier” (Animalul inimii, 1994), “Leagănul respiraţiei” (Atemschaukel, 2009; Humanitas Fiction, 2010), volume de eseuri, între care “Hunger und Seide” (Foame si matase, 1995), “Der König verneigt sich und tötet”(Regele se înclină şi ucide, 2003), volume de povestiri, precum şi volume de poeme-colaj.
Este laureată a numeroase premii importante, printre care Premiul Kleist (1994), Premiul european pentru literatură Aristeion (1995), Premiul IMPAC Dublin (1998), Premiul pentru literatură al Fundaţiei Konrad Adenauer (2004). În octombrie 2009 Academia Suedeză îi atribuie Premiul Nobel pentru literatură cu urmatoarea motivaţie:
„Premiul Nobel pentru literatură îi este acordat scriitoarei Herta Müller, care descrie cu lirismul ei concentrat şi proza plină de sinceritate universul celor deposedaţi.”

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508