spot_img

Gândirea devoratoare şi nevoia de Celălalt

Pe 16 septembrie 2013 debutează turneul electoral pentru alegerea noului preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România (USR). Cei trei candidaţi – Nicolae Manolescu, Corneliu Leu şi subsemnatul – îşi vor prezenta programele în fiecare filială a USR şi pe 7 octombrie 2013, după ce vor fi deschise toate urnele aduse din ţară la Bucureşti şi vor fi numărate toate voturile, vor afla cine este alesul scriitorimii române. De când am făcut public anunţul meu de candidatură, am primit foarte multe scrisori electronice, telefoane, mesaje şi postări pe facebook ori sms-uri. Pe lângă mesajele de încurajare şi de susţinere, am primit o scrisoare electronică din partea unei cunoscute personalităţi. Domnia sa ma invita să reflectez la situaţia deloc comodă pe care o poate trăi un creator atunci când trebuie să îşi disponibilizeze timpul şi energia pentru alţi creatori. Mai direct spus, un creator care are conştiinţa valorii sale îşi poate pierde talantul cu care a fost investit prin risipirea în activităţi administrative, stereotipe? Un confrate poet, multipremiat în ultimii ani, mi-a pus şi el aceeaşi problemă a pierderii energiei cretoare prin risipă altruistă. Răspunsul pe care l-am dat a vizat, în primul rând, filosofia mea de viaţă care pariază, de câţiva ani, pe gândirea revelatoare şi nu pe gândirea devoratoare!

Cărţile scrise, proiectele pe care le-am făcut au fost şi sunt importante pentru bucuria actului de a le fi creat. Actul creaţiei e şi act al devenirii interioare, şi terapie de sine. Când ai conştiinţa că eşti creator ştii foarte bine că opera ta concurează numai cu spaimele din interior, cu luminile şi umbrele sufleteşti. Această conştiinţă a creaţiei m-a dus pe drumul meditaţiilor subtile în urma cărora mi-am dat seama că păcatul post-postmodernităţii stă în refuzul construcţiei de sine şi în gândirea devoratoare. Gândirea devoratoare este cauza tuturor păcatelor şi bolilor prezentului. Gândirea devoratoare transformă actul creaţiei din dar pentru sine şi Celălalt în nevoia faustică de a primi recunoaştere socială, economică sau politică.

Mă încăpăţânez să cred că actul creaţiei este şi dar pentru sine, şi dar pentru Celălalt. Dacă eşti un artist al spiritului şi al luminii nu poţi rata exersarea gândirii revelatoare!

Dincolo de argumentele pe care le-am adus în programul meu „Uniunea Scriitorilor din România, în pas cu schimbarea!”, cred că altruismul şi respectul faţă de opera Celuilat sunt cele mai importante forţe cu care lucrez şi voi lucra pentru confraţii mei. Ca să parafrazez o spusă de duh auzită de la Mircea Dinescu, spre deosebire de alţi candidaţi şi personalităţi care au toate titlurile din lume, eu îmi iubesc pacienţii!

Dacă voi fi ales preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România voi fi fericit!

Dacă nu voi fi ales preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România voi fi şi mai fericit!

Dan Mircea CIPARIU

P.S. Afând despre şicanele pe care mi le face actuala conducere a USR, printre care şi faptul că va trebui să-mi plătesc transportul, cazarea şi masa la cele 14 filiale din ţară şi Republica Moldova, un mare scriitor mi-a spus cu hâtroşenie că am primit un semn divin care îmi arată că voi câştiga alegerile. Întrebând pe ce îşi bazează previziunea, marele scriitor mi-a spus că semăn cu…Papa Francisc cel care şi-a plătit singur factura la cazare venind la Roma pentru alegerea noului papă!

Articole recomandate

4 COMENTARII

  1. Felicitari pentru energia cu care va dedicati celorlalti.
    Este necesara schimbarea. Sper sa aleaga corect scriitorimea romana, sa distinga energia de nonenergie, seriozitatea de flecareala, altruismul de individualism si egoism.
    Succes!

  2. Sper sa inteleaga scriitorii mesajul dumneavoastra si sa va aleaga. E necesar un suflu nou la USR. Va apreciez pentru tot ceea ce faceti, imi plac ideile pentru care luptati. Sa va ajute Dumnezeu sa razbiti, Va fi bine pentru literatura romana.
    Succes!

  3. BAFTĂ deplină, domnule DAN MIRCEA CIPARIU, în turneul electoral pentru alegerea noului preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România (USR).
    Vă trimit, pentru delectare, manuscrisul noului meu roman,rugându-vă să-mi răspundeţi dacă se încadrează în sfera literaturii sau în aceea a maculaturăii
    De unde vă cunosc? V-am ascultat versurile când aţi venit la Râmnicu Sărat cu Ioana Crăciunescu. Atunci am rostit câteva cuvinte şi am plecat, fiindcă nu-mi era bine.Mulţumiri anticipate!
    Cu toată stima şi urările de bine,
    prof. Traian Gh. Cristea

  4. Din câte v-am cunoscut, v-aş propune ca deviză ENERGIE CREATOARE, CINSTE, CALITATEA PRODUCŢIILOR LITERARE. E nevoie de un suflu proaspăt, pe care dv îl reprezentaţi cu brio.
    T.Gh.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508