spot_img

Filmul ”They Will Have to Kill Us First”, în cadrul POVEȘTI(lor) la REPLIKA

Luni, 27 martie 2017, ora 21.00, la CENTRUL DE TEATRU EDUCAȚIONAL REPLIKA (Str. Lânăriei 95, sector 4), Asociația Culturală Replika vă invită la film. ”They Will Have to Kill Us First” (r. Johanna Schwartz, 1h 40min, United Kingdom, 2015) este un documentar despre muzicienii din Mali care trăiesc în exil.

În 2012, trei grupuri extremiste au ocupat cea mai mare parte din nordul țării africane Mali, punând stăpânire pe un teritoriu cât Marea Britanie și Franța la un loc. Orașele au fost închise, legea islamică (sharia) a fost reinstituită, iar muzica, element definitoriu al culturii malineze, a fost interzisă. Filmul documentar They Will Have To Kill Us First, realizat de regizoarea de origine americană, stabilită în Marea Britanie, Johanna Schwartz, reflectă realitatea muzicienilor malinezi care au ripostat în timpul conflictelor armate, și s-au opus cenzurii impuse de grupurile extremsite islamice. Timp de trei ani, Johanna Schwartz a filmat în taberele de refugiați din Burkina Faso, pe străzile din Timbuktu sau Gao, în comunitățile de muzicieni care împreună cu familiile lor și-au părăsit locuințele din nordul țării de teama extremismului islamic.

”Urmăream informațiile care apăreau și nu-mi puteam imagina cum este posibil așa ceva, cum e posibil să fie interzisă muzica? Mi-am spus că trebuie să fiu acolo și m-am organizat să ajung cât de repede în Mali. Mi-aș dori ca filmul să ajute la schimbarea perspectivei asupra comunității musulmane, mai ales în țări precum Franța sau Statele Unite, unde în prezent asistăm la o exacerbare a sentimentelor anti-islamice. Fiecare artist, fiecare persoană care apare în acest film este de religie musulmană precum 98% din populația malineză. Ceea ce nu înțeleg foarte mulți este că în Mali grupurile extremiste au atacat comunități musulmane.” (Johanna Schwartz)

”Când un film debutează cu o lecție de istorie, redată în stilul de rap franțuzesc, poți fi sigur că vei vedea ceva unic.” (Slackerwood)

”Unul dintre cele mai importante documentare.” (The Guardian)

”Răvășitor și inspirațional… un documentar extraordinar! Filmat și editat cu măiestrie.” (CBC Radio)

Seara de 27 MARTIE – POVEȘTI MUZICALE debutează cu:

– ora 19.00 – TEATRU – ”Piazzolla 21g” – producător Centrul de Teatru Educațional Replika

un spectacol muzical de Mihaela Rădescu și Radu Apostol; cu concursul Trio Elite:  Cristian Balaș – vioară, Mladen Spasinovici – violoncel, Mădălina Florescu – pian; după texte de Jorge Luis Borges, Laura Esquivel, Alain de Botton; în distribuţie:  Mihaela Rădescu

durata:  1h 15min / limita de vârstă: 14+

O călătorie muzicală în Buenos Aires. Un spectacol dedicat memoriei muzicianului de scenă Dorina Crişan Rusu.

– ora 20.20- CARTE – ”Vise”de Walter Benjamin, Editura ART, București, 2013, traducere din limba germană şi note de Andrei Anastasescu

Visul despre floarea albastră nu prea mai e de actualitate. Istoria visului aşteaptă încă să fie scrisă, iar a o elucida înseamnă a spulbera în mod decisiv, graţie iluminării istorice, credinţa superstiţioasă într-o determinare naturală a viselor. Visul participă la istorie. Visele au ordonat războaie, iar în vremuri străvechi războaiele au instituit dreptul şi nedreptatea, ba chiar au fixat graniţe visului. Visul nu se mai deschide asupra unei zări albastre. A devenit cenuşiu. Stratul cenuşiu de praf aşternut pe lucruri e partea lui cea mai bună. Visele sunt acum o cale mai scurtă spre banal. (Walter Benjamin)

Platforma de Artă Educațională 2017-2018 este un proiect de explorare și cercetare pedagogică a unor teme de maximă relevanță socială și politică, prin intermediul spectacolelor de teatru, cărților, filmelor, dezbaterilor și atelierelor teatrale.

În cadrul POVEȘTILOR la REPLIKA sunt invitate spectacole de la Cluj – via negativa (Reactor de creație și experiment), Inutil/cOLD (Colectiv A & ARENA, în parteneriat cu Centrul de Teatru Educațional Replika), Botoșani – Charoom (Atelierul de Teatru), Galați – Privacy Settings (Social Act Theatre în  parteneriat cu Teatrul „Fani Tardini” din Galați), și spectacole realizate și prezentate la Centrul de Teatru Educațional Replika: În cuvintele tale, Maskar (Între), Aminiri din epoca de școală, Cunthate (Ură) etc.

Printre cărțile care vor fi prezentate se numără: Simpatizantul de Viet Thanh Nguyen (Editura ART), Umilirea publică în epoca internetului de Jon Ronson (Editura ART), Pasăre Cântătoare de Kathryn Erskine (Editura ART), Caliban și vrăjitoarea. Femeile, corpul și acumularea primitivă de Silvia Federici (Editura Hecate), Mamă, sunt tachinat! de Michael Thompson, Lawrence J. Cohen, Catherine O’Neill Grace (Editura TREI), Scrisori de dragoste pentru cei plecați de Ava Dellaira (Editura TREI).

Dintre filmele care vor putea fi vizionate menționăm: The Wounded Angel / Ranenyy Angel (r. Emir Baigazin, Kazahstan / Germania / Franța, 2016); They Will Have to Kill Us First (r. Johanna Schwartz, Marea Britanie, 2015); Strike a Pose (r. Ester Gould, Reijer Zwaan , 2016); Amateur Teens (r. Niklaus Hilber, Elveția / Germania / Australia, 2015); Just the Wind (r. Benedek Fliegauf, Franța / Germania / Ungaria, 2012) etc.

Perspectiva intersecțională și interdisciplinară propusă în cadrul Platformei de Artă Educațională – teatru, film, carte – facilitează înțelegerea complexă a artei contemporane, anulând limitele dintre domenii și concepte stric determinate, care devin din ce în ce mai flexibile și modelabile.

POVEȘTI la REPLIKA – Platforma de artă educațională 2017-2018

este un proiect cultural finanţat de AFCN

Centrul de Teatru Educaţional Replika reprezintă un spaţiu cultural interdisciplinar, dedicat explorării şi prezentării publice a creaţiilor artistice performative, concepute de artişti activişti într-o strânsă relaţie cu comunitatea. Artiştii şi cetăţenii activi dau replică problemelor comunităţilor.

Centrul REPLIKA își propune să devină o platformă de creație pedagogică și artă participativă prin care categorii de public marginalizate să se poată autoreprezenta și să-și poată crea arta care le definește nevoile și așteptările. Credem că accesul la orice manifestare culturală trebuie să fie gratuit, susţinut de întreaga comunitate.

În 2016, Centrul de Teatru Educaţional Replika a obținut premiul AFCN pentru incluziune socială și dialog intercultural și a fost nominalizat la Premiile Radio România Cultural, secțiunea “Proiecte culturale şi festivaluri”.

Parteneri: ANBPR, Asociația pentru Branding Cultural, Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională Step by Step, Centrul Național al Dansului, Asociația Red Panda, Editura Polirom, Editura Trei, Editura Humanitas, Editura Art, Editura Carusel, Editura Curtea Veche, Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, Editura Publica, Strada Film, UNATC, CINEPUB, Transilvania Film, Taskovski Film, Some Shorts, Actorie de Film, Soul Food Films, Zum Goldenen Lamm, Atelier de Teatru, Reactor de Creaţie şi Experiment  – Cluj, ADO, Căminul Cultural, Colectiv A, Teatru Bezna, Solitude Project, PETEC.

Parteneri media: Gazeta de Artă Politică, LiterNet , Metropotam, Sub25, Şapte Seri, Think Outside the Box, Timpul Cireşelor

Toate spectacolele încep la ora 19.00.

După fiecare spectacol are loc o prezentare de carte, urmată de o proiecție de film.

Programul complet al Platformei îl găsiți pe

www.facebook.com/CentruldeTeatruEducational

INTRARE este GRATUITĂ

în limita locurilor disponibile

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508