spot_img

Feuerstelle sau retrospectiva unui artist universal

Foarte cunoscut încă de la începutul carierei sale în anii ’60, Christian Ludwig Attersee este un prodigios artist vienez cu peste 500 de expoziții la activ și o personalitate creativă complexă cu veleități multiple: de la grafică, pictură și design, la muzică, literatură, regie și scenografie, fiind de asemenea și un pasionat campion la yachting (de aici și pseudonimul „Attersee”, denumirea omonimă a unui lac din Austria). Întrebat într-un interviu televizat dacă există vreun domeniu artistic pe care să nu-l fi abordat, Attersee răspunde cu umor: baletul. De fapt, și în acest domeniu și-a adus contribuția, realizând scenografia pentru două spectacole de balet: ”Petrushka” de Igor Stravinsky la Opera de Stat din Viena (2005) și ”Wolfgang Amadé” de Renato Zanella la Madlenianum în Belgrad (2006).

 

Scena de artă contemporană vieneză își are locul său aparte în ierarhia internațională și, chiar dacă nu are o tradiție prea veche în materie de bienale, spre exemplu, abundă, în schimb, în alte programe ofertante pentru artiști și curatori, desfășurate în instituții muzeale, galerii și spații alternative, dacă ne gândim la numărul de târguri, rezidențe și  premii organizate aici. MuseumsQuartier (MQ), care găzduiește Architekturzentrum, Kunsthalle, Leopold Museum, mumok și Tanzquartier, este cu siguranță cel mai vizat și vizitat în acest sens, dar și Marx Halle, unde are loc, în fiecare toamnă târgul viennacontemporary sau muzeul Belvedere 21, situat foarte aproape de Gara Centrală din Viena, atrag un public de artă contemporană numeros și diversificat. Păstrând din timpul masteratului la Viena o apreciere deosebită pentru personalitățile care și-au legat activitatea artistică și pedagogică de Universitatea de Artă Aplicată (iar Christian Ludwig Attersee a fost între anii 1992 și 2009 profesor de pictură, animație de film și tapiserie la această instituție de învățământ unde am studiat și eu), am fost săptămâna trecută să vizitez ampla retrospectivă Attersee expusă la Belvedere 21 în perioada 1 februarie -18 august 2019.

 

Curatoriată de Britta Schmitz, expoziția „Feuerstelle” (Șemineu) se concentrează pe primii 20 de ani de creație ai artistului Christian Ludwig Attersee, care se caracterizează prin diversitate. Astfel, la etajul muzeului găsim expuse lucrări de grafică și pictură, afișe de expoziție, obiecte de design, fotografii și tapiserii, ca de altfel și etichete sau ambalaje pentru produse de larg consum. Pentru acestea din urmă, Attersee a fost, la vremea creării lor, criticat, întrucât, raportat la tradiția academică a anilor ’70, acesta încălca flagrant granița dintre arta vizuală și cea aplicată, chiar dacă genul acesta de proiecte i-a crescut semnificativ popularitatea. Deși contemporan și prieten cu reprezentanții Acționismului Vienez, ale căror practici artistice tind spre performance – ca formă de happening de influență Fluxus, interpretată în cheie proprie – mediul său de exprimare artistică predilect rămâne pictura figurativă de inspirație Pop Art. Considerat întrucâtva un „lup singuratic” al artei austriece, artistul născut la Bratislava în 1940 și-a urmat propriul parcurs, independent de evoluția colegilor săi de breaslă sau de reacția criticilor, lucrând concomitent și la construirea imaginii proprii sau a branding-ului personal cum se numește în limbaj de specialitate astăzi.

 

De cele mai multe ori apogeul carierei unui artist și recunoașterea meritelor sale deosebite sunt corelate cu participarea sa la bienale și cu obținerea de premii, iar Attersee, se numără printre aceia care au reușit să facă parte atât din programul documenta (1977), cât și să reprezinte Austria la Bienala de la Veneția (1984). Este Attersee un artist consacrat, recunoscut ca atare? Conform sistemului de valori și a paradigmei actuale a artei contemporane, cu siguranță este. Oricum retrospectiva sa de la Belvedere 21 merită o vizită, dacă nu pentru reputația artistului, atunci măcar pentru universalitatea fondului de lucrări, pentru display-ul inedit (care uzează la un moment dat de un tapet stil Pop Art realizat prin multiplicarea uneia din lucrările sale) și pentru identificarea temelor abordate de Attersee la începutul carierei sale, care ulterior au fost reluate în alte etape ale evoluției sale artistice.

 

Ana Daniela SULTANA

 

 

 

 

 

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508