spot_img

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a decernat stelele pe Aleea Celebrităților

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) a decernat, în acest week-end (27-29 august 2021), stelele pe Aleea Celebrităților din Sibiu, o structură asociată a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, concepută ca un spațiu de recunoaştere a contribuţiilor pe care personalități marcante ale culturii și artei și-au adus-o în aceste domenii. Ceremonia de decernare a stelelor a avut loc pe Aleea Celebrităților din Sibiu, unde au fost prezenți Charlotte Rampling, Israel Galván, Denis O’Hare, Helmut Stürmer, diplomați, invitați speciali, care la finalul serii au participat la Gala Celebrităților, un eveniment dedicat acelorași personalități care au fost distinse cu stele. În condițiile în care anul trecut FITS s-a desfășurat în mediul online, la ediția de anul acesta au fost decernate stelele pentru două ediții ale FITS:  Denis O’Hare, Jan Lauwers și Helmut Stürmer pentru 2020 și Charlotte Rampling, Israel Galván, Akram Khan și Yoshi Oida pentru ediția anul 2021. 

Constantin Chiriac, președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS), a deschis ceremonia de acordare a stelelor. În mod simbolic fiecare stea este oferită de către un partener sau sponsor de tradiție al Festivalului.

Prima stea i-a revenit lui Denis O’Hare, stea oferită de KEEP CALLING.  „Actor de teatru, film și televiziune, cântăreț și autor de piese, premiat și nominalizat pentru cele mai importante distincții ale Americii, Denis O’Hare primește o stea pe Aleea Celebrităților pentru opera sa impresionantă care înglobează temele mari ale umanității, dar și diversitatea caracterelor pe care le aduce la viață” – Constantin Chiriac.

Jan Lauwers a primit o stea pentru ediția 2020, stea oferită de AUTOKLASS. Artistul nu a fost prezent, în numele lui a primit premiul Émile Lansman, fondator și director Lansman Editeur. „Una dintre cele mai provocatoare personalități ale teatrului european, prezent cu spectacole pentru a treia oară la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, fondatorul Need Company, Jan Lauwers primește o stea pe Aleea Celebrităților pentru cei 30 de ani de pionierat între „a juca” și „a interpreta”, pentru creația sa atât de specială recunoscută de publicul și critica de specialitate europeană prin nenumărate premii” – Constantin Chiriac.

Helmut Sturmer a primit, de asemenea o stea pentru anul 2020, stea oferită de RAIFFEISEN BANK. „Creator de spații de joc în teatru, film și operă, în România, Europa, SUA, Australia și America de Sud, alături de nume sonore ale regiei contemporane, Helmut Stürmer primește o stea pe Aleea Celebrităților pentru spectacolele unice cărora le-a dat viață împreună cu Liviu Ciulei, Roberto Ciuli, Lucian Pintilie, Vlad Mugur, Andrei Șerban, Silviu Purcărete și alții și pentru prietenia creatoare pe care a dăruit-o artiștilor de toate vârstele” – Constantin Chiriac.

Alte patru personalități au primit stele pentru FITS 2021.

Israel Galvan a primit o stea oferită de THERME. „Aclamat de publicul de pretutindeni, onorat cu numeroase premii naționale și internaționale, inclusiv National Dance Award UK și New York Bessie Performance Award, invitat la cele mai importante festivaluri din lume, Israel Galván primește o stea pe Aleea Celebrităților pentru contribuția majoră adusă la dialogul dintre arte și artiști, ca dansator și coregraf” – Constantin Chiriac.

Yoshi Oida a fost, de asemeneam distins cu o stea oferită de JTI, premiul fiind ridicat de academicianul George Banu.  „Actor, scriitor, profesor, cercetător, regizor de teatru, operă și film, Yoshi Oida primește o stea pe Aleea Celebrităților pentru contribuția sa impresionantă la creația, excelența și dialogul în artele spectacolului în secolele 20 și 21” – Constantin Chiriac.

Akram Khan a primit o stea oferită de UNICREDIT BANK, distincția fiind primită în numele său de E.S. Dl. Andrew James Noble, Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România. „Unul dintre cei mai apreciați artiști ai momentului, creator de producții de mare succes cu nume celebre în dialog, precum Sidi Larbi Cherkaoui, Sylvie Guillem, Israel Galván, Juliette Binoche, creator al ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra, Akram Khan primește o stea pe Aleea Celebrităților pentru extraordinara forță a imaginației cu care a născut creații unice la nivel planetar” – Constantin Chiriac.

Charlotte Rampling a primi o stea pe Aleea Celebrităților, oferită de BRD – Groupe Société Générale. „Una dintre cele mai strălucitoare artiste ale lumii, distinsă cu zeci de premii, model, cântăreață, actriță de teatru și film, ajunge astăzi la Sibiu. Este greu să alegi dintre filmele, spectacolele și premiile pe care le-a primit. A lucrat cu Luchino Visconti, Sidney Lumet, Woody Allen, Claude Lelouch, François Ozon, i-a avut parteneri pe Yul Brynner, Franco Nero, Peter O’Toole, Sean Connery, Paul Newman, Charlotte Rampling primește astăzi o stea pe Aleea Celebrităților de la Sibiu pentru una dintre cele mai importante cariere de artist din lume” – Constantin Chiriac.

Gala Celebrităților, o ceremonie devenită tradiție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, i-a reunit pe artiștii distinși cu stele, alături de invitați, parteneri, în cadrul unui eveniment de recunoaştere și de celebrare a contribuției pe care personalitățile distinse cu stea pe Aleea Celebrităților din Sibiu și-au adus-o la îmbogățirea artei și a culturii.

Cea de-a XXVIII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, din perioada 20-29 august 2021, se desfășoară cu tema „Construim speranța împreună” și are o triplă dimensiune – fizică, hibridă și online.

 

// anunță organizatorii.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508