spot_img

Festivalul Internaţional de Literatură pentru Copii „ION CREANGĂ”, prima ediţie

Muzeul Literaturii Române Iaşi organizează, în perioada 1 – 2 martie 2011, prima ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură pentru copii ,,ION CREANGĂ”. Evenimentul este realizat de Muzeul Literaturii Române Iaşi, Societatea Culturală „Junimea ’90”, Asociaţia Culturală „Om Bun”, Studioul de Radio Iaşi, Studioul de Radio „Moldova”, Universitatea „Petre Andrei” şi S.C. „Cotnari” SA. Deschiderea oficială va avea loc la Bojdeuca din Ţicău, la ora 10:00, pe 1 martie 2011, de ziua povestitorului născut la Humuleşti în anul 1837.

Festivalul este destinat celor care ar trebui să „gestioneze” acest domeniu, de la  scriitori, editori şi critici. Aceştia vor avea ocazia să se reunească în cadrul unor mese rotunde având ca temă „Literatura pentru copii între neglijenţă şi abandon” (pe 1 martie 2011, de la ora 11, la Studioul Radio Iaşi) sau „Scriitorii profesionişti ai genului” (2 martie 2011, ora 10, în Aula Universităţii „Petre Andrei”).

„Este un prim pas pentru promovarea unui proiect de care Iaşiul are nevoie, pentru că ar merita să aibă un centru de cercetare dedicat lui Creangă, similar celui de la Ipoteşti, consacrat lui Eminescu. Ar trebui să-i spunem festival dublu naţional, pentru că invitaţii noştri sunt din Republica Moldova, unde literatura pentru copii nu este tratată accidental, nu este un fenomen izolat. La noi, a existat o perioadă în care s-au remarcat autori ca Mircea Sîntimbreanu, Constantin Chiriţă şi alţii, dar nu se mai poate vorbi acum de o literatură profesionistă pentru copii. Trăim din moştenire şi ne bazăm doar pe traduceri. Scăpăm din mână cititorii mici. Unii ar spune chiar că i-am «pierdut» în zona internetului şi a televiziunii. Acest festival se vrea a fi o pledoarie pentru lectură, în condiţiile în care semnalăm absenţa scriitorilor pentru copii şi a unor lucrări de referinţă din manuale. De fapt, scriitorii încep să dispară din manuale, acestea promovând mai curând o teorie a comunicării”, a declarat scriitorul Valentin Talpalaru, coordonatorul proiectului.

De la Festivalul „Ion Creangă” nu vor lipsi copiii, aceştia fiind invitaţi în Aula Universităţii „Petre Andrei”, pe 2 martie 2011, de la ora 11:00, la spectacolul „Dănilă Prepeleac”, prezentat de trupa Teatrului pentru Copii şi Tineret „Luceafărul”, iar de la ora 12.30, ei vor avea ocazia să cunoască scriitorii invitaţi şi să le adreseze întrebări.

De la ora 15:00, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iaşi va fi gazda unei ceremonii în cadrul căreia autorul de literatură pentru copii al anului va fi răsplătit cu Premiul „Ion Creangă”.

Invitaţi speciali: Spiridon VANGHELI, Arcadie SUCEVEANU, V. ROMANCIUC, Iulian FILP, Ion HADÂRCĂ, Alexandru DOROGAN, Claudia BARABAN,  Dan Mircea CIPARIU, Peter SHRAGER şi alţii.

Din program:

Marţi, 1 martie 2011

– ora 10.00, Bojdeuca „Ion Creangă” – deschiderea Festivalului;

– ora 11.00, Studioul de Radio Iaşi – masă rotundă;

– ora 12.30, Teatrul „Luceafărul” (foaier) – deschiderea standurilor de carte pentru copii şi de dulciuri;

– orele 15.00 – 17.00, „Pe urmele diaconului Ion Creangă” – vizită la Bisericile „Sfinţii 40 de Mucenici”, Golia, Bărboi;

Miercuri, 2 martie 2011

– ora 10.00, Aula Universităţii „Petre Andrei” – masă rotundă „Literatura pentru copii şi scriitori profesionişti ai genului”;

– ora 11.00, Teatrul „Luceafărul” (sala mare de festivităţi) – Spectacol de teatru după o piesă de Ion Creangă;

– ora 12.30, Teatrul „Luceafărul” (sala mare de festivităţi) – Întâlnirea copiilor cu autorii de literatură pentru copii, participanţi la eveniment.

Coordonator: prof.dr. Valentin TALPALARU

Articole recomandate

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508