spot_img

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie ”Anim’est Chişinău”

În perioada 18-21 octombrie 2018, la Cinematograful Odeon, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău invită iubitorii de film de animaţie la cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est Chişinău. Anim’est, singurul festival în Moldova dedicat exclusiv filmului de animație, de această dată aduce la Chișinău producții experimentale și de avangardă. Cele mai neconvenționale și inovatoare experimente vizuale animate din anii ’20 și până astăzi, filme emblematice care au marcat istoria cinematografiei și în special pe cea a filmului de animație vor putea fi vizionate la cea de-a opta ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’est  Chișinău.

Prietenii festivalului vor putea urmări filmul rusesc Hoffmaniada, vineri, 19 octombrie, ora 20:00. Regizorul Stanislav Sokolov îl plasează pe scriitorul, compozitorul și pictorul german E.T.A. Hoffmann în mijlocul scrierilor sale fantasmagorice, unde trebuie să-i înfrunte pe cei cărora le-a dat chiar el viață pe pagina de hârtie. Scriitorul se aruncă într-o disperată luptă pentru a proteja iubirea și frumusețea de intrigile ce se-nmulțesc în jurul său.

Fiind dedicată animației experimentale și de avangardă, ediția Anim’est din acest an include și lungmetrajul de animație abstract North of Blue, regizat de Joanna Priestley. Filmul este inspirat de peisajul natural și oferă un multivers dens de imagini și puncte focale ce explorează tensiunea dintre două lumi familiare, dar și necunoscute. Spectatorii vor putea viziona această producție sâmbătă, 20 octombrie, la ora 18.00. Trailer – https://vimeo.com/268106599

Un alt moment de neratat va fi proiecția Scurtmetrajelor de Oscar, de vineri, 19 octombrie, ora 18:00. Unul dintre ele este scurtmetrajul care a și luat premiul – Dragă baschet (2017, SUA), r. Glen Keane, care spune istoria legendarului baschetbalist NBA Kobe Bryant. De la visurile sale de atunci până la succesele carierei de două decenii, Bryant arată cum el și baschetul și-au oferit reciproc tot ce au putut da mai bun. Tot din SUA vine și Lou, r. Dave Mullins, un scurtmetraj despre paznicul cutiei de obiecte găsite de la o școală elementară, care încearcă să-i arate micului derbedeu J.J. că se va simți mult mai bine dacă le va da ceva celorlalți copii în loc să fure de la ei. De pe partea cealaltă a oceanului, vom avem scurtmetrajul francez Petrecere în grădină, co-regizat de Florian Babikian, Vincent Bayoux, Victor Caire, Théophile Dufresne, Gabriel Grapperon, Lucas Navarro. Pelicula ne face cunoștință cu o broască grațioasă care intră în atenția unui broscoi curios și cu care împart o vilă somptuoasă părăsită de proprietari. Scurtmetrajul britanic Povești încurcate, (r. Jakob Schuh, Jan Lachauer) ajuns în vizorul premiilor Oscar, revizitează poveștile clasice cu Scufița roșie, Albă ca zăpada și Cei trei purceluși și face răsturnări de situație, care duc la un final total neașteptat. Cel de-al cincilea scurtmetraj nominalizat la Oscar în acest an este Spațiu negativ, o producție americană care a câștigat deja 52 de premii în cadrul a 137 de festivaluri. Executat în tehnica stop-motion, filmul spune istoria unui tată și fiu, pe care-i leagă de ritualul comun al pregătirii valizelor pentru călătorii.

Cele cinci scurtmetraje nominalizate anul acesta la Premiile Academiei Americane de Film pentru Cel mai bun scurtmetraj de animație fac parte dintr-o selecție distribuită de ShortsTV™.

Cea de-a opta ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’est va avea loc în

perioada 18-21 octombrie 2017, la Cinematograful Odeon. Biletele vor putea fi achiziționate în curând pe site-ul www.iticket.md și vor fi disponibile, de asemenea, în cinematograf, pe tot parcursul festivalului.

Mai multe detalii pe www.animest.md sau pe pagina de facebook a evenimentului.

***

Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est, membru al rețelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociațiile Este’n’est și ALTFilm și finanțat de Centrul Național la Cinematografiei din România, Institutul Cultural Român la Chișinău și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova.

Partener: Cinematograful Odeon

Parteneri media: TVR Moldova, Ziarul de Gardă, Diez.md, Locals.md, Moldova.org, Agora.md, Zugo.md, Ea.md, Cinehub.md, Radio Chişinău şi Radio Datina.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508