spot_img

Festivalul Internațional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, ediția a XXVI-a

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău sprijină participarea dirijorului Tiberiu Soare de la Opera Română din Bucureşti şi a tenorului Florin Guzgă, solist al Operei Naționale Iași, la cea de-a XXVI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” – unul dintre cele mai cunoscute şi mai importante evenimente culturale organizate în Republica Moldova. Evenimentul va avea loc la Teatrul Naţional de Operă şi Balet, în perioada 7-16 septembrie 2018. Anul acesta, festivalul va cuprinde opt spectacole de o înaltă ținută artistică – patru opere, trei spectacole de balet și Concertul de Gală, cu participarea virtuozilor marilor scene din România, Peru, Spania, Italia, Bulgaria, Egipt, Taiwan, Rusia, Ucraina şi Republica Moldova.

La această ediție, vor evolua soliști de renume din 10 ţări, cum ar fi Florin Guzgă, solistul Operei Române de la Iași; Ventseslav Anastasov și Tsveta Sarambelieva, soliști ai Teatrului de Operă din Sofia; Hanying Tso din Taiwan; Veronica Tello din Spania; Vladyslav Lysak din Ucraina; Victor Tomashek și Alexandra Vorobiova de la Teatrul de Operă din Odesa; Ragaa Eldin de la Opera din Cairo; dirijorii: Tiberiu Soare (România), Oleksiy Baklan (Ucraina) și Alexandru Samoilă (Republica Moldova), Andriy Yurkevych (Ucraina), Nicolae Dohotaru și Dumitru Cârciumaru (Republica Moldova).

Festivalul se va deschide în data de 7 septembrie cu celebra operă „Macbeth” de Giuseppe Verdi, o capodoperă a liricii mondiale, menită să pătrundă în cele mai adînci fibre ale sufletului uman, atât prin genialitatea muzicii, cât și prin dramatismul interpretativ al soliștilor.

În data de 9 septembrie maestrul Tiberiu Soare va dirija orchestra în opera „Boema” de Giacomo Puccini, în rolul lui Rodolfo fiind tenorul român Florin Guzgă.

Festivalul va culmina cu un grandios Concert de Gală, unde vor participa nume notorii din lumea lirică internațională: legendarul tenor peruvian – Juan Diego Florez; marea noastră soprană Valentina Naforniță, precum și soliști notorii din străinătate, cât și soliști ai operei naționale, care vor transforma o seară de duminică obișnuită, într-una de neuitat.

Evenimentul este organizat de Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” şi Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova în parnereriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, Fundația Orange, Fundația „Edelweiss” și Moldova-Agroindbank.

Din septembrie 1990, când la Chişinău a fost inaugurat Primul Festival Internațional al Starurilor de Operă şi Balet, întitulat „Invită Maria Bieşu”, publicul meloman a avut ocazia să admire  cele mai recunoscute talente de operă și balet din întreaga lume. Acest festival a fost inițiat și îngrijit, timp de 20 ediții, de una dintre cele mai sclipitoare stele de pe firmamentul culturii interpretative universale, cea mai îndrăgită voce de operă a neamului, Maria Bieșu.

Astăzi, Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieşu” a devenit unul din principalele simboluri ale culturii Republicii Moldova, iar Chișinăul – o  capitală a artei lirice ce reunește pe aceeași scenă pe cei mai buni artiști autohtoni, dar și artiști de talie mondială.

Parteneri media: TVR Moldova, Radio Chişinău şi Radio Datina.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508