spot_img

Festivalul Internațional de Muzică Cristian, ediția a IV-a

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 19:00, în Biserica Evanghelică din Cristian, va avea loc FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE MUZICĂ CRISTIAN, ediţia a IV-a, organizat de Paul Hamsea.  În acest an, programul va fi dedicat în exclusivitate lui Wolfgang Amadeus Mozart, măiestriei lui componistice despre care George Enescu declara: “Dacă cereţi unui profan să vă citeze pe cel mai mare muzician al lumii, el vă va răspunde în mod sigur: Mozart, Mozart este legendar.”

Când este găzduită într-o biserică, arta sunetelor dobândește o încărcătură emoțională aparte, pornită evident de la repertoriul abordat, de acustica excepțională, dar mai ales din atmosfera duhovnicească, smerită, de rugăciune a lăcașului. Așa a fost la prima ediţie a festivalului cât şi la cele ce i-au urmat. La debut, s-a vorbit despre valorile comune ale sașilor și românilor, despre iubirea lui Paul Hamsea față de locurile natale, având drept motto ‚,muzică, istorie, arhitectură”.

Între oaspeţii primelor trei ediţii s-au aflat: muzicologul Ilarion Ionescu-Galaţi supranumit  “prinţul baghetei”, corul de Cameră Astra sub bagheta dirijorului Ioan Oarcea, organistul Paul Cristian, pianistul Boton Szocs, marele violinist Florin Ionescu-Galaţi, din Budapesta renumitul organist Istvan Ella, organistul Thomas Müller din Berlin, clarinetista Susanne Ehrardt, violonista Liliana Lazăr,  chitaristul Leonardo Alonso, orchestra  Iesus Guridi din Bilbao, Camerata Neustadt sub direcţia lui Radu Hamzea, actualmente profesor și șeful catedrei de coarde a Conservatorului din Bilbao, al societății corale din Bilbao, dirijor experimentat, pasionat de promovarea tinerelor talente – orchestra de tineret Eurocamerata, de pildă, cu care a semnat 5 albume, și multe altele. Important: originar din Brașov.

Partida orchestrei din Bilbao au fost intarită substanţial de instrumentiştii şi profesorii Liceului de Muzică Tudor Ciortea, din Braşov.

Maestrul Ilarion-Ionescu Galati a afirmat făcând referire la acest eveniment cultural: “ Temeiurile pentru organizarea unui Festival muzical la Cristian sunt suficiente – de la baza materială la sprijinul organizatorilor. Tot la Cristian a activat şi Paul Richter, care a dominat autoritar şi semnificativ viaţa muzicală locală şi transilvană din prima jumătate a secolului trecut, cu faţetele multiple de compozitor, dirijor şi profesor de factură europeană. Reînvierea unor tradiţii seculare, aici, este un act de cultură cu reverberaţii mai mult decât locale; iată de ce iniţiativa se cuvine din plin a fi susţinută şi încurajată”.

Soliştii acestei ediţii vin de la Lübeck.

Renumitul oboist, profesorul Diethelm Jonas, fondatorul Quintetului Aulos și membru în ansamblul de suflători Sabine Meyer, şi care, ca solist  şi master profesor, se află frecvent în Taiwan, China, America Latină și Japonia.

Al doilea invitat de marcă, marele organist Sergej Tcherepanov,  născut în fosta Uniune Sovietică, desfășoară din 2002, o activitate diversificată în cadrul Facultății de Muzică Lübeck. Profesor de orgă, corepetitor de muzică veche pentru instrumentele de suflat, se află adeseori în turneu ca participant la festivaluri de orgă în orașe ca Hamburg, Amsterdam, Bruxelles, Milano, etc.

​Paul Hamsea, organizator al Festivalului de la Cristian este un pasionat al muzicii, filosofiei dar şi un fin cunoscător al literaturii române şi germane.

Cu studii la Universitatea din Bucureşti dar şi din Heidelberg, are o experienţă redutabilă ca profesor şi organizator de evenimente musicale.

Emigrat în Germania în anii ‘80,  îşi doreste să realizeze mai mult pentru Cristian, Braşov, pentru regiunea Ţara Bârsei – Burzenland cum îi spun saşii, pentru România. În ultimii ani a redescoperit meleagurile natale unde se implică asiduu pe plan cultural. El este spiritual constructive şI tenace, alături de comunitatea germană locală şi Primăria Cristian, care a declanşat şi lucrările pentru restaurarea orgii din Biserica Evanghelică Cristian, orgă  construită în anul 1842, de Heinrich Maywald, un elev al marelui maestru Carl August Buchholz.
Tot prin grija lui, printr-un proces început in toamna anului 2015, orga a fost conservată, restaurată și renovată. Sonoritatea este acum mult îmbunătățită, orga fiind scoasă din turn în totalitate și deplasată spre interiorul bisericii cu 0,9 m. Puritatea de cristal a sunetelor acestei orgi unice cât şi acustica deosebită a bisericii au cucerit publicul meloman venit din toate colţurile ţării cât şi din străinătate.

FESTIVALUL INTERNATIONAL DE MUZICĂ CRISTIAN- EDIȚIA a IV-a  2017

CONCERT  17.06.2017  ora  19:00

PROGRAM

Soliști: Prof. Diethelm Jonas, Oboi, Lübeck

Sergej Tcherepanov, Orgă, Lübeck

Orchestra Camerata Neustadt *), Dir. Radu Hamzea, Bilbao

1.   W.A. Mozart         Serenada nr. 13 “Eine kleine Nachtmusik”

Sol major KV 525, p.I Allegro

Camerata Neustadt

2.   W.A. Mozart         Sonata de Biserică nr. 10  în Fa major KV 244

Sergej Tcherepanov, orgă, *)

3.  W.A. Mozart          Arie  “Ah se in ciel, benigne stelle“ KV 538

Diethelm Jonas, oboi

Sergej Tcherepanov. orgă

4.  W.A. Mozart          Sonata de Biserică nr.13  în Sol major KV 274

Sergej Tcherepanov, orgă, *)

5.  W.A. Mozart          Concert pentru oboi în Do major KV 314

Diethelm Jonas, oboi, *)

6.  W.A. Mozart          Sonata de Biserică nr. 17  în Do major KV 336

Sergej Tcherepanov, orgă, *)

7.  W.A. Mozart          Simfonia  nr.29  în La major KV 201, p.I+IV

Camerata Neustadt                    

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508