spot_img

Festivalul ICon Arts Transilvania continuă cu noi experiențe culturale, în aer liber

Ediția cu numărul XVIII a Festivalului ICon Arts Transilvania continuă săptămâna aceasta cu un program cultural bogat unde vechiul și noul nu sunt în contrast, ci compun firesc o stare de a fi.  În mijlocul cetăților fortificate au loc concerte în premieră mondială și spectacole de teatru performance, în timp ce lucrări din repertoriul muzicii clasice sunt interpretate de tineri artiști care participă la masterclassurile ICon Arts. Spații renascentiste și baroce, edificii parte din patrimoniul UNESCO sunt revizitate în contexte noi în care artiștii concertează cu mai multă pasiune ca oricând, iar publicul se bucură de generozitatea fiecărui moment cultural. Distanțarea socială este respectată de ambele părți, artiști și spectatori, rolul său fiind acum un indicator că arta este esențială vieții de zi cu zi. Toate acestea fac parte din fenomenul unui eveniment complex conceput pentru toate simțurile. Gastronomia locală este la loc de cinste, localnicii gătind din propria grădină cu cel mai mare drag. Departe de caniculă și aglomerare urbană, toate aceste locuri se transformă în citadele ideale unde artele sunt puse din nou pe primul plan.

Programul săptămânii 3 – 10 august, pe iconarts.ro

Spectacolul „Despre ce vorbim când cântăm despre iubire?” coordonat de Adrian Sitaru, Ioana Flora și Luiza Zan pentru șase actori/ muzicieni, a fost programat luni la Viscri și miercuri la Biertan, în grădina Pensiunii Unglerus – unde va avea loc sâmbătă, conform tradiției, concertul de jazz cu Ana Cristina Leonte, Albert Tajti – pian și Ciprian Pop – chitară, alături de tinerii veniți să își perfecționeze stilul de jazz aici.

Esplanada Filarmonicii din Sibiu va găzdui joi și vineri două concerte complementare. Past Forward, unde lucrări din repertoriul clasic, dar care au inovat în oglinda istoriei, prind viață alături de lucrări noi, alese de doi ambasadori culturali ai României: Valentin Răduțiu, prim violoncelist al Orchestrei Radio din Berlin, alături de Petru Iuga, unul dintre cei mai apreciați contrabasiști din lume. Cei doi artiști susțin în aceste zile masterclassurile ICon Arts pentru tânăra generație. Ștafeta muzicii clasice se transformă în limbajul muzicii de jazz prin concertul Anei Cristina Leonte, Albert Tajti și Ciprian Pop din seara zilei de vineri.

Tot vineri, în mijlocul țării, la Dealu Frumos, va avea loc un recital emoționant de flaut susținut de Ana Oltean, un alt artist român apreciat de cele mai înalte foruri internaționale. Și Ana Oltean pregătește și încurajează tânăra generație de instrumentiști tot în această perioadă la Academia ICon Arts.

Festivalul ICon Arts Transilvania se va încheia pentru al patrulea an consecutiv sâmbătă, 9 august, la miezul zilei, pe domeniul Conacului Apafi din Mălâncrav, într-o atmosferă de garden party însă marcată de simplitate, unde publicul este invitat să asculte recitalurile claselor de Violoncel, Contrabas, Flaut și Jazz. Evenimentul se va încheia prin așteptata Șezătoare postmodernă care adresează o invitație la degustare de vinuri și gastronomii locale.

Intarea este liberă, doar prin rezervare solicitată la adresa reservations@iconarts.ro, în limita locurilor disponibile. Programul detaliat este pe pagina de Facebook ICon Arts.

 

Arta deschide uși. Expoziție de instrumente cu coarde

La Biertan, în incinta restaurantului din Complex Medieval Unglerus, într-un salon inaccesibil publicului în contextul actual, este deschisă Expoziția de instrumente cu coarde oferită de AALR – Asociația Artiștilor Lutieri din România. În ambientul medieval de la baza cetății, publicul poate vedea de aproape modele de instrumente realizate de lutieri români distinși cu premii la faimoasele concursuri de la Cremona și Mittenwald. Cu o tradiție mult mai restrânsă decât cea a Italiei, Franței sau Germaniei, România este apreciată pentru calitatea instrumentelor la târgurile internaționale, aflându-se pe Locul I în Europa în privința exporturilor în afara Uniunii Europene. Expoziția poate fi vizitată până la data de 9 august inclusiv, în intervalul 10:00 – 19:00. Intrarea este liberă.

 

O misiune culturală respectată și în 2020

Unul dintre cele mai longevive evenimente dedicate artelor contemporane din România continuă și în anul 2020 sub sloganul „Challenge accepted”, marcând ediția cu numărul 18. ICon Arts Transilvania, încă de la primul eveniment, a încurajat tânăra generație de artiști prin masterclassuri de înalt nivel, însă accesibile, oferind atât oportunitatea de a evolua, cât și de a concerta pe scene consacrate și în spații memorabile.

Alături de această misiune a venit firesc aceea de a promova patrimoniul cultural și buna educație începând din 2017 alături de Fundația Mihai Eminescu Trust, într-un efort comun în sprijinul comunităților și turismului responsabil în Transilvania.

Succesul acestui demers comun a deschis calea mai multor operatori culturali care au decis să organizeze evenimente muzicale în spațiile cu biserici fortificate din Sudul Transilvaniei, un semn optimist care spune că promovarea acestui fel de a fi formează mai departe gustul unui public din ce în ce mai interesat de această bogată alternativă culturală.

 

 

***

Festivalul ICon Arts Transilvania este un eveniment organizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România și Exces Music.

Parteneri culturali: Programul „O.T.A.” al UCIMR, Institutul Cultural Român, Fundația Mihai Eminescu Trust, Filarmonica de Stat din Sibiu, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Festivalul de Film și Istorii Râșnov, Primăria Biertan, Experience Transylvania, Asociația Artiștilor Lutieri din România, Colinele Transilvaniei, Senator Wines, Complex Medieval Unglerus

Spectacolul „Despre ce vorbim când cântăm despre iubire?” precum și proiectul „Past Forward” sunt organizate de UCIMR și co-finanțate de AFCN.

Parteneri de mobilitate: Citylink România

Parteneri media: EnjoyTV.ro, Radio România Cultural, Cronica Română, Zile și Nopți, Tribuna, Agenția de Carte, Mesagerul de Sibiu, Capital Cultural, România Pozitivă, Munteanu Recomandă, Profil Cultural, Știrile Transilvaniei

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508