spot_img

Festivalul de muzică balcanică MUSEICORUM – ritmuri albaneze și arii românești

Experiența îmbinării muzicii cu istoria, arta și arhitectura tradițională a Bucureștiului continuă. Festivalul de muzică balcanică Museicorum 2018, eveniment ce a debutat pe data de 31 mai, director artistic fiind anul acesta soprana Arlinda Morava, se află în plină desfășurare. Muzeul Municipiului București invită iubitorii de muzică balcanică de cameră să participe în continuare la concertele acestui festival care se desfășoară la Palatul Suțu, Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul Dr. Nicolae Minovici și Muzeul Theodor Aman. Fiecare muzeu are muzica lui, întregul Festival MUSEICORIM 2018 are artiști de prestigiu.

Marți, 5 iunie 2018, ora 19:00, urmează un recital susținut de o pianistă extrem de cunoscută lumii pentru minunatele sale interpretări. Bucureștenii sunt invitați la Palatul Suțu (Bulevardul Ion C. Brătianu nr 2), la o „Seară romantică”, un Duo pian – vioară, cu Dhurata Lazo și Andreea Ștefănescu. Dhurata Lazo a absolvit Conservatorul „Giuseppe Verdi” din Milano, și a cântat în numeroase concerte, inclusiv spectacole de muzică de cameră și cu orchestre simfonice din Albania, Italia, Elveția, Germania, Austria, Franța, Luxemburg, Polonia, Ucraina. Andreea Ștefănescu și-a câștigat admirația și aprecierea spectatorilor atât din România, cât și din străinatate, pentru concertele de înaltă calitate și prezență scenică. Este coordonatoarea Bucharest Ladies Cvintet.

Miercuri, 6 iunie 2018 și joi, 7 iunie sunt serile Museicorum 2018 în care publicul este invitat la două concerte ce se vor desfășura sub bagheta lui Andrei Stănculescu, dirijorul Corului Regal.

Primul va avea loc pe data de 6 iunie la Muzeul Theodor Aman (Str. C.A. Rosetti nr. 8), sub genericul „Ritmuri românești”. A doua zi, pe 7 iunie, Ansamblul coral condus de Andrei Stănculescu concertează la Casa Filipescu – Cesianu (Calea Victoriei 151), propunând o „Seară tradițională”. Ambele concerte încep la ora 19.00.

Sâmbătă, 9 iunie, ora 19.00, are loc concertul festiv de încheiere a Festivalului de muzică balcanică Museicorum 2019, sub genericul „Armonii internaționale”, la Palatul Suțu. Spectatorii se vor întâlni cu soprana Arlinda Morava, tenorul Alfredo Pascu și Bucharest Ladies Cvintet. Lor li se va alătura un invitat surpriză în cadrul unui moment special pregătit de organizatori în semn de prețuire pentru publicul care îndrăgește și participă la Festivalul Museicorum. Mezzosoprana Adriana Alexandru, solistă a Operei Naționale din București, devine parte din echipa Museicorum și va interpreta arii celebre, care au consacrat-o.

Albania Cvintet a debutat pe 31 mai la Museicorum 2018, la Palatul Suțu. Artiști de prestigiu precum Klejda Tare – pian, Lorenc Radovani – vioară, Arian Paço – violă, Gezim Belegu – violoncel, Arben Basha – contrabas au concertat pentru prima dată în România sub această titulatură împreună cu soprana Arlinda Morava. Membrii Albania Cvintet sunt profesori de la Universitatea de Arte din Tirana, reunindu-se după spectacole susținute pe mari scene ale lumii aici, în România. Publicul a apreciat la superlativ repertoriul lor, compus din piese tradiționale românești, balcanice, dar și din repertoriul internațional, iar atmosfera a fost extraordinară.

În concertul următor, susținut la Casa Filipescu-Cesianu de soprana Arlinda Morava și Albania Cvintet, interpreților albanezi li s-a alăturat tenorul român Alfredo Pascu. Apoi, concertul „Beau Soir” cu Maria Chifu – voce, fagot, Mihaela Pletea – soprană, Olga Podobinschi – pian, Cristina Răducan – flaut (invitat), susținut la Casa Filipescu-Cesianu s-a bucurat, de asemenea, de aplauze la scenă deschisă. Muzeul Dr Nicolae Minovici a găzduit duminică, 3 iunie, un excelent „Periplu în spațiul latin”, un nou concert cu Maria Chifu, Mihaela Pletea, Olga Podobinschi. Invitat special a fost de această dată talentatul chitarist Radu Vâlcu.

Vă așteptăm cu drag în continuare la concertele noastre până pe data de 9 iunie. Desigur, și după aceea. Vă invităm să descoperiți arta, cultura, tradiția și istoria. Numai acestea ne fac mai frumoși, mai luminoși și ne împlinesc ca oameni. Pentru că lucrurile urâte se fac ușor, dar să descoperi lucruri frumoase și mărețe este greu, dar este unic” – Arlinda Morava, soprană, director artistic al Festivalului de muzică balcanică Museicorum 2018.

Intrarea 10 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la muzeul ce găzduieşte concertul, în termen de 30 de zile.

Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508