spot_img

Festivalul de Film Istoric Râșnov, la a cincea ediție

Festivalul de Film Istoric Râşnov, ajuns la a cincea ediție, se va desfășura în perioada 2-11 august 2013. Fiecare ediţie are un concept clar şi abordează tematici istorice naţionale şi internaţionale corelate cu temele generale ale anului în curs. Programul cuprinde filme de ficţiune româneşti şi internaţionale, filme documentare, şcoală de vară pentru studenţi şi masteranzi, dezbateri, concerte, târg de carte şi expoziţii.

Potrivit organizatorilor, pentru ediţia din anul 2013, sunt câteva evenimente istorice care constituie subiecte importante de dezbatere şi pot fi readuse în atenţia specialiştilor, a cinefililor şi a publicului larg:
– Anul 1968
– John F. Kennedy
– Legendele muzicii
– Amza Pellea

Organizatorii își propun pentru această ediție a festivalului: proiecţii de filme (minim 40 de producţii), minim 10 evenimente speciale, 1 expoziţie, târg de carte, a doua ediţie a Şcolii de Vară Astra (minim 16 lectori), realizarea unui film documentar, publicarea unei cărţi.

Concertul “ECO/New Worlds Symphonies”

Concertul “ECO/New Worlds Symphonies” găzduit în data de 3 august 2013 de Festivalul de Film Istoric de la Râşnov cuprinde lucrări dedicate ansamblului, scrise în anii 2012 şi 2013, de către compozitori din România, Franţa, Olanda şi SUA.
După reprezentaţia din Râşnov, ECO va avea o apariţie în Bucureşti, în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu, apoi va poposi în vechiul port al Marsiliei, în sala mare a Teatrului Naţional de la Crièe, unde va figura în agenda programului ”Marsilia – Capitală Culturală Europană”.

Programul evenimentelor speciale din cadrul festivalului:

Vineri, 2 august 2013
20:00 Concert deschidere cu trupa Never Enough, Grădina Cetăţii

Sâmbătă, 3 august 2013
17:00 Biserica Evanghelică
Concert Ansamblul Baroc Transylvania (Cluj-Napoca)
Din Londra în Transilvania, străbătând Europa
Muzică veche din Manuscrisul de la Sfântu Gheorghe (1757)

19:00 Grădina Cetăţii
Concert European Contemporary Orchestra (Belgia, Franţa, Italia, România)
ECO / New Worlds Symphonies

Duminică, 4 august 2013
17:00 Biserica Evanghelică
Concert Dresden Freunde Quartet (Germania-România)
Zeiten-Brücken / Punţi peste vremuri – concert pentru patru voci, flaut şi orgă

20:00 Grădina Cetăţii
Concert Mircea Baniciu Band – selecţie cu cele mai frumoase piese folk

Joi, 8 august 2013
21:00 Promenada
Foley’Ala – proiecţie The Wind – silent screening, sound design, live scoring & foley
Un experiment cvasi-improvizat de (re)construire a coloanei sonore a filmului Vântul (SUA, 1928), regia: Victor Sjöström, cu Lillian Gish

Vineri, 9 august 2013
17:00 Casa de cultură
Concert Cvartetul de contrabaşi (Bucureşti)
De la Bach la Beatles & Metallica – legende din trei secole de muzică

Sâmbătă, 10 august 2013
18:00 Biserica Evanghelică
Concert Ilse Maria Reich (Landshut/Germania) & Jürgen Reich (Bucureşti)
Două generaţii în muzică – piese pentru flaut şi orgă

20:00 Grădina Cetăţii
Concert Mike Godoroja & Blue Spirit
Hippie cu diamante – spectacol concept: muzică live, poeme şi video art

Duminică, 11 august 2013
17:00 Casa de cultură
Concert Amir Heidarkhodaee (Iran) & Ati de Chile
Lazhward – Persian Afro-American Music InFusion

Potrivit organizatorilor, în cadrul festivalului va avea loc lansarea cărții ”John F. Kennedy – Enigmele unui erou”, de Chris Matthews, volum apărut la Simon & Schuster (SUA, 2012) și tradus de Monica Ramirez şi Adina Şinculeţ.
„În excelenta lui carte, John F. Kennedy – Enigmele unui erou, Chris Matthews surprinde calitatea misterioasă a lui Kennedy, pe de o parte playboy-ul bogat şi pe cealaltă liderul studios şi profund, chiar curajos, care s-a opus militanţilor Războiului Rece pentru a ne întoarce de pe drumul Armagedonului în timpul Crizei Rachetelor Cubaneze din 1962. Chris Mattews a încercat imposibilul, şi anume să-l demitizeze pe cel de-al 35-lea preşedinte al Americii.” – scrie Mark Gitenstein, Ambasadorul SUA în România, în prefața cărții.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508