spot_img

Festivalul Babel, la Târgovişte, după un hiatus de cinci ani

Luni, 16 iunie 2014, la Târgovişte, debutează a patra ediţie a Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului BABEL, un eveniment iniţiat de cunoscutul regizor, scenograf şi manager cultural Mihai Constantin Ranin, directorul Teatrului Tony Bulandra din Târgovişte. Festivalul îşi reia activitatea după un hiatus de cinci ani. Festivalul se va desfășura între 16 și 21 iunie 2014, în următoarele locații: sălile teatrului Tony Bulandra, sala teatrului de păpuși ”Mihai Popescu”, sala „Matei Voievod”, cât și numeroase alte spații în aer liber în întreg municipiul Târgoviște. Tema de acest an a festivalului este „Vorbire” – reunind artiști vorbitori ai unor limbi neobișnuite, fie datorită distanței geografice față de România (ex. limba persană), fie din pricina rarității în sine (ex. limba popoarelor Saami, limba Mapadungun etc.), în încercarea de a crea” primul festival dedicat unor minorități lingvistice, atât ca limbaj uzual, cât și în sensul limbajului artistic”. În acest context, sunt invitați artişti din 20 de țări: Chile, Brazilia, Franța, Catalonia, Țara Bascilor, Spania, Suedia, Olanda, Germania, Italia, Ucraina, Ungaria, Kosovo, Bulgaria, Israel, Turcia, Iran, India, Marea Britanie, cărora li se alătură desigur și România. Este vorba de trupe de teatru, grupuri de teatru de păpuși, dans tradițional, dans contemporan și balet, artă plastică și sculptură sonoră, muzică și chiar teatru de stradă. La toate acestea se vor adăuga și o serie de workshop-uri și discuții libere susținute de personalități ca Irina Margareta Nistor și Ioana Crăciunescu. AgenţiadeCarte.ro este partenerul media al evenimentului.

Pe 16 iunie 2014, primul spectacol din BABEL F.A.S.T. va fi susținut de compania italiană TeArca Onlus, un grup de douăzeci de actori profesioniști care activează deja de opt ani în Roma, în condițiile în care doisprezece dintre ei sunt fie complet nevăzători, fie parțial afectați de orbire. Spectacolul lor va demonstra în cel mai visceral mod că înainte de privire s-a aflat cuvântul – atotexpresiv și atotcuprinzător. În zilele care vor urma, această temă va fi dezvoltată și nuanțată în nenumărate feluri.

Formația de dans Kukai din Țara Bascilor – un grup de dansatori de excepție, în colaborare cu unul din cei mai mari coregrafi din Europa, Cesc Gelabert, va prezenta două momente inspirate atât de puternic din dansul tradițional al Țării Bascilor, încât dau dovadă de o elocvență copleșitoare cu privire la specificul atât de neobișnuit și de misterios al acelei limbi.

Am dorit ca dansul, poate nu chiar o limbă, dar fără îndoială un limbaj, să fie bine reprezentat în această ediție a festivalului. Milena Sidorova, câștigătoare a Bursei Prix de Lausanne, absolventă magna cum laude a Academiei Regale de Balet din Londra și câștigătoare a unui număr copleșitor de premii internaționale pentru balet și coregrafie, va fi invitata festivalului. Binecunoscutul Momo Sanno nu doar că o va acompania pe Milena Sidorova într-un regal de dans modern, dar va susține și un master class de dans în cadrul BABEL 2014, lansând astfel programul nostru educativ în artele spectacolului.

Muzicieni inivtaţi în festival: Susheela Raman din Marea Britanie, singura voce din Occidentul ultimilor ani care a reușit să combine cu succes sonoritățile indiene și pakistaneze cu cele jazz, rock și pop , Tal „Tula” Ben Ari din Israel, un adevărat spirit muzical meridional, cântând melodii în șase limbi din jurul Mediteranei, Kanizsa Csillagai – țiganii băieși din Ungaria și nordul Serbiei, care vorbesc o limbă română veche de trei sute de ani, combinată cu anumite elemente de limbă maghiară, Iordache – unul din fondatorii trupei Sarmalele Reci, saxofonistul trupei Kumm și unul din cei mai renumiți muzicieni de jazz/fusion/trip-hop din România și nu în ultimul rând, formația Trei Parale, care ne vor încânta cu muzica lăutărească a secolului 19.

Copii se vor putea bucura și ei de o sumedenie de spectacole, de la pictura interactivă a lui Joachim Torbahn, liderul trupei de teatru Thalias Kompagnons din Germania, la spectacolul Romeo și Julieta cu păpuși, o coproducție a Teatrului Municipal Tony Bulandra și a Tyiatro Keify din Istanbul. Iar teatrul de animație pentru orice vârstă nu poate fi reprezentat mai bine decât de El Retrete de Dorian Grey, din Spania, care au perfecționat tehnici uluitoare de lucru cu baloane, pălării și alte obiecte aparent banale, cărora le insuflă o vitalitate nebănuită.

Nu în ultimul rând, iubitorii de teatru se vor putea răsfăța cu spectacole realmente unice în peisajul teatral românesc, fie prin proveniență (Iran, Kosovo, Turcia), fie prin concepție și calitate, ca de pildă „Între noi totul este bine”, al Teatrului Național „Ivan Vasev” din Sofia sau „Hamlet”, în regia marelui regizor Kemâl Bașar, un spectacol itinerant montat la ruinele din Curtea Domnească.

Cunoscutul regizor turc Kemal Bașar va prezenta, în premieră, “Hamlet” de William Shakespeare, pe care publicul o va putea vedea luni, 16 iunie 2014, în deschiderea Festivalului Babel. Reprezentaţia va avea loc pe ruinele din jurul Turnului Chindiei, parte din ansamblu de monumente Curtea Domnească, spaţiul non-convenţional fiind special ales în ideea de a familiariza iubitorii de teatru cu conceptul de spectacol în aer liber și pentru a facilita apropierea dintre actori și spectatori. Construit în secolul XV de către domnitorul Vlad Ţepeş cu scopul de a proteja oraşul împotriva invaziilor otomane, Turnul Chindiei devine în prezent un spaţiu alternativ de spectacol unde clasica piesă shakesperiană va prinde viaţă prin eforturile comune ale regizorului turc şi ale actorilor români. Din distribuţia spectacolului organizat şi cu sprijinul ICR Istanbul fac parte:  Bogdan Farcaş, Sebastian Marina, Mihaela Trofimov, Lăcrămioara Bradoschi, Ion Hajduk, Mircea Silaghi, Radu Câmpean, Virgil Aioanei, Dan Cluinschi, Cătălin Mareş, Antonia Ionescu şi Puiu Jipa. Designul decorului și costumelor poartă semnătura Mihai Constantin Ranin, designul de lumini –  Lucian Moga, muzica – Can Atilla (Turcia) şi coregrafia – Hugo Wolff. ICR Istanbul a facilitat comunicarea între cele două teatre si a sprijinit deplasarea artistilor turci în România.

Kemal Bașar este un binecunoscut actor, regizor, profesor și traducător din Turcia, care a fost directorul Teatrului de Stat din Ankara, iar în prezent este directorul teatrului ”Tiyatro Keyfi” din Istanbul. Este o prezență constantă și activă în calitate de gazdă a festivalurilor internaționale organizate în Turcia, susținând numeroase seminarii și workshop-uri. De-a lungul carierei sale, Kemal Bașar a montat peste 20 de spectacole de teatru în Turcia, România, Israel, Polonia, jucând și în mai multe seriale turcești. În ceea ce privește aportul pe care l-a adus în dezvoltarea relațiilor de colaborare între cele două țări în domeniul teatrului, a facilitat schimbul de experiență între artiști și specialiștii (actorul Mihai Marițiu invitat la Istanbul Șehir Tiyatrosu, regizorul Camelia Hâncu la Teatrul de Stat din Sivas etc.). În România a regizat și spectacolele ”În spatele ochilor” (Teatrul „G. A. Petculescu”din Reșita, 2005), ”Romeo și Julieta” (Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte, 2007), ”Moartea accidentală a unui anarhist” (Teatrul de Artă din Deva, 2012).

Scurt istoric al Festivalului BABEL

Festivalul BABEL a reușit în doar trei ani de existență (între 2007 și 2009) să devină unul din cele mai puternice festivaluri de arte performative din Estul Europei. Am avut ca invitați unele din cele mai importante grupuri teatrale Europa, inclusiv Compania Volksbühne din Berlin, Teatrul Changpa din Coreea de Sud, Teatrul KAZE din Tokyo, Teatrul Național din Erevan, Teatrul Oskaras Korsunovas din Lituania și mulți alții. Anul acesta, reacția publicului Târgoviștean și a criticii de specialitate la anunțul relansării festivalului nostru a fost pozitivă în cel mai înalt grad, iar colectivul teatrului Tony Bulandra a observat cu mirare că fundațiile stabilite de prima încarnare a festivalului BABEL au rămas neatinse și inatacabile – rețeaua noastră de relații internaționale nu doar s-a păstrat, dar a crescut substanțial în această perioadă, iar numărul de artiști internaționali de mare prestigiu, interesați de participarea la festivalul nostru s-a dovedit atât de mare încât am început deja organizarea ediției din 2015. BABEL a fost conceput de la bun început ca un festial de talie Europeană, iar autoritățile în domeniu cultural din Europa și din lume au recunoscut acest fapt imediat și continuă să reacționeze în consecință.

Timp de cinci zile, festivalul BABEL intenționează să transforme municipiul Târgoviște în unul din cele mai cosmopolite și vibrante orașe din România. Pagina web a festivalului este www.babelfest.ro .

Programul Festivalului Babel

Luni,  16 Iunie

17:30 – 19.00, Deschiderea oficială BABEL F.A.S.T. 2014, Foaierul Teatrului Municipal Tony Bulandra
19.00 – 20.00, Lansare de carte – Sunt… AICI – de Alexandru Sandu; poeme în opt limbi, Foaierul Teatrului Municipal Tony Bulandra
20.00 – 21.30, Sala Mare: Condominio Occidentale, TeArca Onlus (Italia)
21.30 – 22.30, Parada BABEL, traseu Teatrul Municipal Tony Bulandra – Teatrul de Vară, Parcul Chindiei
22.30 – 24.00, Curtea Domneasca: Hamlet, Teatrul Tony Bulandra Targoviste
20.00 – 02.00, Clubul BABEL, la Teatrul Municipal Tony Bulandra

Marti, 17 Iunie

09.00 – 12.00, Master Class Dans Contemporan – Momo Sanno (Brazilia)
11.00 – 12.00, Clubul Presei
12.00 – 14.00, Teatrul de Papusi: Ce face Roșu joi?, Thalias Kompagnons (Germania)
12.00 – 20.00, Turnul Chindiei: On Sparse Ground, Helena Persson (Suedia)
14.00 – 16.00, Sala Studio: Cabaret, El Retrete de Dorian Grey (Spania)
16.00 – 18.00, Scena Insula: Geleajauziac & Sorbatza, Kukai (Spania/Țara Bascilor)
18.00 – 20.00, Sala Mare: DELIRURI, Teatrul Municipal Tony Bulandra Târgoviște, în coproducție cu Teatrul de Artă Deva
20.00 – 22.00, Casa de Cultura a Studentilor:  The Demolition of the Eiffel Tower, Qena Multimedia (Kosovo)
22.00 – 23.30, Peninsula – Parcul Chindiei: Concert Susheela Raman (Marea Britanie/India)
20.00 – 02.00, Clubul BABEL, la Teatrul Municipal Tony Bulandra

Miercuri, 18 Iunie

09.00 – 12.00, Master Class Dans Contemporan – Momo Sanno (Brazilia)
11.00 – 12.00, Clubul Presei
12.00 – 14.00, Sala Oglinzi: Workshop susținut de Ioana Crăciunescu, Teatrul Municipal Tony Bulandra
12.00 – 20.00, Turnul Chindiei: On Sparse Ground, Helena Persson (Suedia)
14.00 – 16.00, Sala Oglinzi: Starea Teatrului Turc, întâlnire cu regizorul Kemâl Bașar, compozitorul Can Atilla și membrii companiei Biriken Biriken – Melis Tezkan & Okan Urun.
14.00 – 16.00, Sala „Matei Voievod”: Elsa’s creation,Figurentheater-Klatt (Germania)
16.00 – 18.00, Sala Studio: Cabaret, El Retrete de Dorian Grey (Spania)
18.00 – 20.00, Sala Mare: Între noi totul este bine, Teatrul Național „Ivan Vasev” Sofia (Bulgaria)
20.00 – 22.00, Curtea Domneasca: Concert, Rodrigo Vladimir Leoz Solar (Chile)
22.00 – 23.30, Peninsula – Parcul Chindiei:  Concert, Kanizsa Csillagai (Ungaria)
20.00 – 02.00, Clubul BABEL, la Teatrul Municipal Tony Bulandra

Joi, 19 Iunie

09.00 – 12.00, Master Class Dans Contemporan – Momo Sanno (Brazilia)
11.00 – 12.00, Clubul Presei
12.00 – 14.00, Sala Oglinzi: Workshop susținut de Irina Margareta Nistor
12:00 – 14:00, Teatrul de Păpuși: Romeo și Julieta, Parteneriat Teatrul Mihai Popescu & Tiyatro Keyfi Istanbul, Turcia
12.00 – 20.00, Turnul Chindiei: On Sparse Ground, Helena Persson (Suedia)
16.00 – 18.00, B-ul Carol 1: Commandos Poetiques, Les Souffleurs (Franta)
18.00 – 20.00, Sala Mica:  Dialogue with Escapees, Sepehr Sharifzadeh (Iran/Persia)
20.00 – 22.00, Sala Mare: Dans contemporan: Momo Sanno (Brazilia) & Milena Sidorova (Ucraina/Teatrul de Balet din Amsterdam, Olanda) & Gulyás Anna/Peter Szűcs (Ungaria)
22.00 – 23.30, Peninsula – Parcul Chindiei: Concert, Iordache (Romania)
20.00 – 02.00, Clubul BABEL, la Teatrul Municipal Tony Bulandra

Vineri, 20 Iunie

09.00 – 12.00, Master Class Dans Contemporan – Momo Sanno (Brazilia)
11.00 – 12.00, Clubul Presei
12.00 – 20.00, Turnul Chindiei: On Sparse Ground, Helena Persson (Suedia)
12:00 – 14.00, Teatrul de Păpuși: Morcoveață, Teatrul Municipal Tony Bulandra
14.00 – 16.00, Sala Mica: Fa Una Mica de Soroll / To Ramona, La Ruta 40 (Spania/Catalunya)
16.00 – 18.00, Sala Mare: Păpușarul, Teatrul Evreiesc de Stat, București, România
18.00 – 20.00, Casa de Cultura a Studentilor: HYPPOLITOS, Teatrul Tineretului Piatra Neamț, România
20.00 – 22.00, Sala Mare: Concert muzică lăutărească, Trei Parale, București, România
22.00 – 23.30, Scena Insula: Cenușa Timpului, Riff &Teatrul de Balet din Sibiu, România
20.00 – 02.00, Clubul BABEL, la Teatrul Municipal Tony Bulandra

Sâmbătă, 21 Iunie

11.00 – 12.00, Clubul Presei
12.00 – 20.00, Turnul Chindiei: On Sparse Ground, Helena Persson (Suedia)
14.00 – 16.00, Teatrul de Păpuși: Elsa’s creation, Figurentheater-Klatt (Germania)
18.00 – 20.00, Sala Studio: Orlando, Figurentheater-Klatt (Germania)
20.00 – 22.00, Sala Mare: Zic-Zac, Andrea Gavriliu sprijinită de Stefan Lupu (Romania)
22.00 – 23.30, Scena Insula: Concert, Tal Ben Ari (Israel/Spania)
20.00 – 02.00, Clubul BABEL, la Teatrul Municipal Tony Bulandra

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508