spot_img

Expoziţia «Respiraţia formelor» a artistei Laura Nicolae, la Veneția

Vineri, 15 februarie 2019, la ora 17.00, în Galeria Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Cannaregio 2215, 30121 Veneţia (VE), va avea loc vernisajul expoziţiei de artă contemporană «Respiraţia formelor» a artistei Laura Nicolae. Expoziţia va rămâne deschisă publicului în perioada 15 februarie–1 martie 2019, de marţi până sâmbăta, în intervalul orar 14.00–17.00.

Laura Nicolae este istoric de artă, absolventă a Universităţii din Padova, care şi-a urmat, în paralel cu activitatea curentă, pasiunea de pictoriţă autodidactă. Este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România. A expus în numeroase expoziţii personale şi colective în Italia (2005, 2011, 2013, 2019), Peru (2015), Japonia (2015, 2017), Grecia (2016) şi Germania (2016). A realizat ilustraţie de carte şi a publicat de curând volumul în limba italiană şi engleză «Haiga a modo mio» (2018).

 

Pictura Laurei Nicolae aduce pe scena artistică italiană o contribuţie culturală nouă, datorită caracterului transcultural al imagisticii sale. Sensibilitatea formală şi cromatică şi-a format-o, la începuturile activităţii artistice, în contact cu arta medievală a ţării sale de origine, România, pictând icoane tradiţionale în stil bizantin. Pe această bază culturală s-au decantat, prin esenţializare, formele şi sugestiile transmise de impulsurile coloristice. A urmat drumul acelor maeştri care cred că la abstractizare se poate ajunge doar după o solidă înţelegere a modalităţilor de transformare a materiei pictorice în forme simbolice. La observarea atentă a drumului spre abstract a picturii europene şi americane din secolul XX s-a adăugat interesul artistei pentru tradiţia vizuală şi de gândire a Orientului îndepărtat, cu precădere cultura niponă şi taoistă. Acest interes se traduce în adoptarea unor elemente compoziţionale tipice, cum ar fi asimetria şi prezenţa funcţională a spaţiului gol pe pânză. De asemenea, artista se inspiră din stilul Haiga, compoziţii care presupun alăturarea unor scurte poezii de 17 silabe (haiku) cu imagini de multe ori extrem de sintetice. Acest amestec de influenţe culturale oferă şansa unor creaţii al căror caracter nedefinit lansează o provocare vizitatorului, care va da o interpretare personală semnelor lăsate pe pânză în mod mai mult sau mai puţin aleatoriu. Un aspect de asemenea inovativ este tehnica folosită pentru realizarea picturilor. Artista intervine numai parţial, dispunând culorile pe pânză: ea lasă ca apa să le transporte, creând spontan jocuri de forme. Picturile rezultate din demersurile artistice ale Laurei Nicolae sunt un exemplu fericit de integrarea a stilemelor din arta culturii române printr-o perspectiva în care se creează o linie de continuitate între aspectul naţional şi cel internaţional, fără ca elementele tipic româneşti să se piardă în acest schimb constant.

 

«Arta Laurei Nicolae are – scria recent Fernando Torres, Preşedinte al Instituto Cultural Peruano Norteamericano din Lima –, subtila eleganţă care îşi are originea într-o excepţională intuiţie cromatică. Compoziţii care, traversând extremele spontaneităţii gestuale până la o construcţie mai elaborată, ne retrimit cu gândul la teritoriile acţionismului şi impresionismului abstract nord-american. Desigur, distanţa conceptuală este foarte mare. Nicolae face în aşa fel încât dialogul dintre haiku şi imagini să fie în acelaşi timp real şi frumos. O experienţă care îmbrăţişează cu gingăşie sensibilitatea observatorului».

 

Operele expuse de Laura Nicolae în Galeria Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia sunt rezultatul echilibrării tendinţelor simplificatoare ale Informalismului european şi american cu sugestiile cromatice de inspiraţie bizantină. Fiecare lucrare, executată în acrilic pe pânză, uneori cu colaje de hârtie sau fragmente textile, este însoţită de o scurtă poezie de inspiraţie japoneză (haiku) compusă tot de artistă.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508