spot_img

Expoziția „Baronul George Löwendal – 100 de ani pe scena artei ”

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Fundația Löwendal,  Primăria Sectorului 1 București, prin Centrul Cultural al Sectorului 1 și Domeniul Manasia,  în colaborare cu Muzeul Național de Artă al Moldovei  și Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova prezintă expoziția „Baronul George Löwendal – 100 de ani pe scena artei” al cărei vernisaj va avea loc în data de 29 noiembrie 2018, ora 16.00, la Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău.

Dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire și  Zilei Naționale a României, expoziția marchează și împlinirea unui veac de prezență continuă pe scena artei din România a  operei baronului George Löwendal,  unul dintre cei mai importanți creatori de artă români. Bucurându-se de  aprecierea unora dintre cei mai importanți oameni de cultură din România  : Alexandru Busuioceanu, Petru Comarnescu, Lucia Demetrius, Ionel Jianu, Adrian Maniu opera artistului a continuat să fie apreciată și după trecerea sa în eternitate, fiind colecționată, cercetată, prezentată în expoziții de mare succes și cuprinsă în monografii de referință.

Un element semnificativ pe care această expoziție îl pune în evidență, tot în ambianță centenară, este legătura sa cu spațiul cultural românesc de la răsărit de  Prut, unde, la Soroca și apoi la Chișinău, s-a produs în anul 1918, sub semnul teatrului, debutul activității sale artistice.

Publicului i se va oferi o selecție cuprinzând peste o sută de lucrări de scenografie, pictură și grafică,  aflate în proprietatea Fundației Löwendal din București. Expoziția își propune să sugereze că întreaga creație a artistului a căpătat amprenta unei viziuni teatrale ca urmare a talentului său de scenograf și a activității în teatrele din Chișinău, București, Cernăuți, Timișoara și Craiova. Chiar și atunci când s-a dedicat realizării unor portrete sau peisaje, George Löwendal le-a realizat într-o viziune teatrală, făcând din modele adevărate personaje și tratând peisajele ca ample spații scenografice. În acest sens, expoziția conține și obiecte cu caracter documentar:  afișe de teatru, caiete de sală, extrase din publicațiile vremii etc.

Baronul George Löwendal (1897-1964) s-a născut la Sankt-Petersburg într-o familie cu vechi ascendențe în familiile regale ale Danemarcei și Norvegiei. La Chișinău, s-a căsătorit în anul 1921 cu Ariadna Ambrozieva care l-a sprijinit întreaga viață în activitatea sa În În același an, George și Ariadna Löwendal s-au stabilit la București, iar din anul 1926 artistul a activat ca scenograf la Teatrul Național din Cernăuți pînă în anul 1935. În anul 1931 a înființat Societatea Artiștilor Plastici din Bucovina realizând, în paralel cu activitatea teatrală, o valoroasă operă plastică ilustrată de numeroase expoziții cum au fost cele de la sălile ”Mozart” și ”Universul” din București sau cea de la Veneția din anul 1943. În perioada 1945-1946 a contribuit la înființarea Teatrului ”Țăndărică” din București, iar după anul 1950 a fost profesorul îndrăgit al mai multor generații de studenți ai Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. A fost decorat de regele Mihai I al României cu ordinul „Meritul cultural” în grad de ofițer.

Actuala expoziție a fost inițiată de Fundația Löwendal, înființată în anul 2010 de Ariadna Löwendal-Dănilă, nepoata artistului.

Proiectul a fost realizat de o echipă condusă de președintele fundației, Ariadna Löwendal-Dănilă, alături de Dorin Dănilă, George Radu, Iuliana Covei și Călin Stegerean, curatorul expoziției.

La vernisaj vor rosti alocuțiuni: Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Ariadna Löwendal-Dănilă, președinta Fundației Löwendal, acad.Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român  „Mihai Eminescu” la Chișinău și Călin Stegerean, curatorul expoziției.

Călin Stegerean va prezenta în data de 30 noiembrie 2018 conferința „Baronul George Löwendal în artele plastice din România”.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 29 noiembrie 2018 – 20 ianuarie 2019.

Parteneri media: TVR Moldova, Radio Chișinău, Radio Datina

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508