spot_img

Expoziţia “Între realitate şi ficţiune” a artistei indiene Adity Chakravarti

În perioada 27 septembrie – 9 octombrie 2010, între orele 10:00-18:00, la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, Sala Acvariu (Şos. Kiseleff nr. 3), va avea loc expoziţia artistei Adity Chakravarti, soţia Excelenţei Sale dl. Debashish Chakravarti, ambasadorul Indiei în România. Vernisajul va avea loc luni, 27 septembrie 2010, ora 18:30.

Artista Adity Chakravarti deschide în Bucureşti o expoziţie personală de pictură inspirată din rolul pe care îl au, în viaţa modernă, ficţiunea şi realitatea, şi felul în care acestea îşi schimbă adesea rolurile.

Picturile sale sunt populate de figuri stranii, jumătate om, jumătate animal, îngeri calcând pe ape,

forme feminine cu braţele întinse, ca nişte crengi, legănându-se, înaintând, căutându-şi drumul…

Aproape aceleaşi forme stranii, redate de artistă, le întâlnim în vis, parte din lumea ficţiunii, de fapt.

Sunt imagini pictate pe bucăţi de lemn cu marginile arse şi înnegrite. Culorile – turcoise, roşu de mărgean, ambră, smarald – sunt întinse pe lemn şi umplu contururile trasate cu limpezime. Ici şi colo, de sub culoare apare un model decorativ, ca un refren. Pe alocuri este folosită foiţă metalică aurie. Privindu-le, uneori ai senzaţia că te afli în prezenţa unei tapiserii vechi, bătută în pietre scumpe. Alteori, crezi că priveşti nişte icoane pe sticlă. Modelele care străbat tapiseria sunt preluate din pictura Madhubani, o veche artă indiană, veche precum Ramayana.

Poemul „Între realitate şi ficţiune”, compus de artistă, va fi transpus în mişcări de dans în seara vernisajului.

Călătoriile şi faptul că a locuit pe mai multe continente alături de soţul ei, i-a dat artistei Adity Chakravarti şansa să absoarbă culturi dintre cele mai diverse. Experienţa de pictor, pregătirea artistică de aproape 20 de ani, au creat un context favorabil acestor descoperiri. Abilitatea artsieti respiră în toate picturile sale. În unele, simţi abanosul şi simţi ţărâna de culoarea portocalei, pârjolită de soare, a Africii… în altele, magnificele nuanţe de roşu ale arţarului cuprins de văpaia toamnei din Canada. În unele, se desfată paleta albastrului strălucitor, culoarea lui Krişna, zeul care gestionează sărbătoarea culorilor în ţara natală ei natală, India… acum a venit rândul celor care cuprind cupole, îngeri, icoane ale României. Firul roşu în toate acestea – lemnul ars, limbajul şi stilul unic al lui Adity, o femeie frumoasă care are darul de a opri fluviul fiecărei culori şi a-l închide în delta unui flacon preţios. De a face ca visul să devine fapt, iar ficţiunea realitate…

Redăm mai jos poemul care va fi transpus în seara vernisajului în paşi de dans.

ÎNTRE REALITATE ŞI FICŢIUNE

un poem de Adity Chakravarti

Chiar de vedem culori, savanţii spun că nu-s adevărate.

Creierul dictează şi de aceea noi credem că ele-s realitate.

În sacra Gita, scriptura indiană veche, lucrurile-s clare:

Obiectele acestei lumi, ce le vedem reale, nu sunt adevărate

Creierul le luminează şi de aceea noi credem că ele-s realitate.

Trei ani avea copilul meu când, cuprins de voioşie,

credea că tatăl lui e propria-i jucărie.

Şi soţul meu era atunci un cal – se prefăcea!

Mergea-n galop cu bucurie, şi apoi chiar necheza.

Ba mai mult, odată se prefăcu că se cabrează

Iar fiul meu se puse pe ţipat, cu ochii mari de groază:

“Nu mai vleau! Nu mai e tati, i-un cal, e nălăvaş, e lău!”

Şi pe ţipat se puse iar, de lacrimi umplând obrazul său…

Şi mă rog ce pricină-l făcuse să urle în aşa hal?

În cazul de faţă, fictivul, ce se transforma-n real…

Se spune că târându-te-n deşert vedea-vei un miraj

Şi, însetat de eşti, un lac cu apă dulce-ţi apare-n peisaj.

Savanţii spun că-i doar o rază pornită dintr-un lac adevărat,

Ce la picioare îţi scoboară un lac fictiv, întocmai copiat.

Lacul cel nou şi inactiv iluzie e, aşadar fictiv,

Dar primul lac era real, cu ape adevărate,

Aşadar ceea ce-n realitate era fictiv, de fapt e realitate…

Adity Chakravarti se află în prezent în Bucureşti, cu soţul său, ambasadorul Indiei în România. Adity a locuit, pictat şi expus în toată lumea, în ţări precum Tanzania, Canada, China, Bangladesh, Oman, ca şi în ţara sa natală, India. A studiat arta la South Delhi Polytechnic, în New Delhi. A studiat şi a pictat sub îndrumarea lui B. D. Pande, de la Lucknow College of Art, în India, apoi sub îndrumarea domnului Xue Shi Qi, de la Academia Chineză de Arte Frumoase, în Beijing. Nepean Fine Arts League, Ottawa, i-a decernat în doi ani consecutivi, 2000 şi 2001, premiul Paraskeva Clark Award, pentru cea mai creativă operă de artă. Este deja la a doua sa expoziţie “românească”.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508