spot_img

Expoziţia “Fur&Skin”, la Art Yourself Contemporary Gallery

În perioada 9-22 decembrie 2011, la Art Yourself Contemporary Gallery din Bucureşti (str. Nicolae Ionescu 11), poate fi vizitată expoziţia “Fur&Skin”, curator Simona Vilău. Textul critic al catalogului ce însoţeşte expoziţia e semnat de Adriana Oprea. Expun artiştii: Carmen Acsinte, Alexandra Baciu, Maria Bordeanu, Mihail Coşuleţu, Ştefan Radu Creţu, Suzana Dan,Raluca Ilaria Demetrescu, Gheorghe Fikl, Remus Grecu, Adriana Horga, Valeriu Mladin, Bogdan Pelmuş, Magdalena Pelmuş, Dan Pierşinaru, Adrian Popescu, Carmen& Lea Rasovszky, Elena Scutaru, Albert Sofian, Gabriel Stoian, Maria Pop Timaru, Silvia Trăistaru, Sorana Ţăruş, Ioana Ursa, Teodora Vişineanu, Daniela Vîrlan, Bogdan Vladuţă şi Mihai Zgondoiu.


“Fur & Skin” este un proiect expoziţional despre învelişuri, pornit de la două noţiuni pe cât de simple, pe atât de înşelătoare. Blana şi pielea reprezintă “armura” fiinţelor (oameni şi animale deopotrivă) care le apropie, le îmbracă, le conţin, le protejează şi le diferenţiază ca specii.
Dacă sufletul s-ar afla închis undeva înăuntrul nostru, atunci blana sau pielea ar fi ţesuturile protectoare ale acestuia, ca pereţii unui acvariu pentru cel mai rar peşte ţinut în captivitate.
Dacă acelaşi suflet ar fi o entitate călăuzitoare, undeva în afara noastră, atunci blana şi pielea ar face tot posibilul să ţină aceste corpuri laolaltă şi să le ajute să se mişte şi să se înalţe.
Omul şi animalul sunt un binom indispensabil în lumea dominată de specii sau de particularităţile morfologice ale cărnii. Chiar dacă omul şi-a demonstrat de multe ori superioritatea prin violenţă şi sacrificiu faţă de animal, într-o lume ideală, pacifistă, aceştia ar trăi într-o armonie perfectă. Însă realitatea ne spune altceva. Animalele sunt omorâte, mâncate, li se distruge habitatul, puii rămân fără părinţi cât încă sunt mici sau părinţii asistă neajutoraţi la răpirea şi uciderea propriilor pui. Aceste lucruri sunt înfăptuite fără milă de către om sau animalele mai puternice. I se spune lanţ trofic sau luptă pentru supravieţuire. Însă, într-o societate posibilă, aceste lucruri nu ar mai fi necesare, chiar dacă ele continuă să se întâmple. Iar noi asistăm neputincioşi sau indiferenţi la înfăptuirea lor. Vorbim despre aceeaşi lume ironică, în care pancartele şi sloganurile pacifiste au un impact foarte mic, iar crima şi abuzul sunt la ele acasă, din lăcomia şi instinctul de a poseda şi de a ucide, specifice semenilor noştri.
Lucrările din această expoziţie, selecţionate după criterii conceptuale, spun poveşti din această lume contradictorie.
Unele omagiază frumuseţea şi fragilitatea animalului văzut ca simbol sau ca totem, altele trag un semnal de alarmă referitor la nefirescul şi ironia relaţiei vânător-victimă.
Captivitate, ieşire din corp, neputinţa de a ieşi din corp, victimizare, vânătoare, consumism, lăcomie, risipă şi derizoriu – noţiuni atât de specifice societăţii în care trăim.
Pe de cealaltă parte, împărăţia pielii neîncăpătoare; dichisită, dar totodată limitată; frumuseţea epidermică alăturată iluzoriu unor estetizări temporare. Gulere, cristale şi pomezi.
Apoi, corpul cu pielea sa sfidătoare, protestul şi rictusul, părul şi porii care violentează opinia publică, la fel de pudibondă ca un tânăr sfios din secolele trecute. Corpul ca limitare a întinderii pielii. Transformarea imaginii omului prin apelul la corporalitate şi prezenţă fizică.
Acest proiect nu este datat. El ar putea supravieţui în oricare dintre deceniile trecute şi probabil în oricare dintre cele viitoare. Cu siguranţă lipsesc nume, lucrări şi pereţi, însă aşa arată Fur&Skin, decembrie 2011, la Art Yourself.” (Simona Vilău)

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508