spot_img

Expoziția ”Sens/Bernea”, la Cluj-Napoca

Marți, 24 mai 2016, ora 18:00, la Galeria 45 (strada Iuliu Maniu nr 45 din municipiul Cluj-Napoca),  Filiala Interjudețeană Cluj-Bistrița a Uniunii Artiștilor Plastici din România vă invită la vernisajul expoziției de pictură ”Sens/Bernea- douăzeci și una de picturi din Colecția dr. Sorin Costina”. Vernisajul va avea loc în prezența colecționarului, dr. Sorin Costina. Curatorul expoziției este sculptorul Alexandru Păsat, care a făcut selecția și prezentarea lucrărilor. Expoziția este prezentată de criticul de artă Oliv Mircea și va putea fi vizitată pe perioada lunilor mai, iunie, iulie, de marți până sâmbătă între orele 13:00 și 19:00.

Expoziția și evenimentul se bucură de sprijinul Primăriei și al Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca.

SENS /BERNEA prin ale sale douăzeci şi una de lucrări din colecţia doctorului Sorin Costina alese de organizatorii expoziţiei îşi dorește să dezvăluie modul în care în spatele şi în interiorul fiecărui mesaj „spiritual” Horia Bernea (1938-2000) pune în mediile materiale vădite şi ascunse ale picturii sale o măiestrie exemplară. Deşi a fost la sfârşitul anilor 60 un susţinător al practicilor artistice ale avangardei, asumându-şi gestul iconoclast care era gândit pentru a servi deopotrivă la înlăturarea a ceea ce era fals şi lipsit de putere, dar şi la punerea în drepturi a ceea ce era puternic, Horia Bernea devine artistul generaţiei sale prin care imaginea îşi întăreşte rostul de loc al epifaniei spiritului devenind, cu fiecare lucrare, şi un loc al epifaniei materiei. Iconofilia sa se întemeiază pe o atitudine faţă de locuri şi de obiecte, principial contemplativă. Acestora (locurilor şi obiectelor) le protejează „aura” simbolică şi pe care, folosindu-se de intruziunea în interiorul lor şi, în general şi de punerea lor în relaţie cu practicile vieţii, le dezvăluie sensul emblematic care le predispune la o deschidere de tip iniţiatic. Horia Bernea face artă pentru a-şi manifesta şi pentru a-şi mărturisi, după cum el însuşi mărturiseşte „bucuriile drumului spre adevăr”.  Pentru artist, după cum chiar el mărturiseşte într-un dialog din 1985: „Interesul pentru peisaj, pentru subiecte tradiţionale a apărut dintr-o nevoie de disciplinare, dar şi din convingerea că aceste lucruri nu s-au golit de conţinut. Asta e un program interior pentru mine” Înţelegem uşor că arta este cunoaştere care se oferă văzului, iar creaţia de artă e un caz special de dezvoltare organică în timp ce, în cazul lui Bernea, gândirea lui plastică oscilează între un naturalism larg şi o concepţie idealistă a limbajului pictural ca pură creaţie. Pictorul face în așa fel încât abstracţia şi semnificaţia să se condiţioneze mutual, pentru el pictura trebuie să semnifice pentru că altfel, limbajul redus la realitatea sa de lucru „nesemnificant” ar deveni inutil şi absurd. Stilul lui Horia Bernea este tocmai maniera de a da limbajului picturii sale, cu toate riscurile pe care acest lucru le comportă, o rezistenţă de unde răsare firesc şi lucid, sensul.

Opera lui Horia Bernea participă la revelarea substanţei unui areal spiritual pe care gândirea şi istoria modernă îl privesc cu interesul celui care vrea să înţeleagă cum moştenirea bizanţului poate fi răscumpărată împreună cu comprehensiunea vitală a spiritului nostru.

SENS / BERNEA este prin această expoziţie un sens întrupat.

Doctorul Sorin Costina şi-a asumat libertatea de a nu gândi şi de a nu trăi precum contemporanii săi: la îndemâna oamenilor şi a vremurilor. Refuzând  somnambulismul, uniformizarea şi colectivismul intelectual, doctorul Sorin Costina a trăit un banchet al muzeului, un convivio în miezul unui model utopic pe care l-a înţeles ca zid de apărare şi ca spaţiu respirabil al propriei lui libertăţi.

Colecţia doctorului Sorin Costina nu trebuie înţeleasă ca un “labirint”, ca o enciclopedie de sensuri ale ordinului vizualităţii ci ca o construcţie realizată pe principiul “arborelui polifonic” care are drept trunchi de susţinere atelierul şi pictura lui Horia Bernea. Ciclurile majore ale creaţiei artistice ale lui Bernea vertebrează iconologic-iconografic şi simbolic colecţia care l-a ajutat pe colecţionar în efortul său de “cunoaştere personală” a misterului artei în general.

Colecţia aceasta “oficiază” în cel mai înalt sens o “întâlnire” care este aşezată sub augurii bucuriei şi ai frumuseţii.

GALERIA 45 găzduieşte pentru aproape două luni, iată, expoziţia SENS/ BERNEA, o expoziţie care este gândită ca un loc de întâlnire al unei voci profetice care are darul de a spori în privitor facultatea de a citi sensul lucrurilor în spatele imaginii lor.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508