spot_img

Exclusiv: „De ce am părăsit pe 3 noiembrie 2009 Uniunea Scriitorilor”

Scriitorul Bogdan Suceavă a postat joi, 23 iunie 2011, pe profilul său personal de pe Facebook,  motivele demisiei sale din Uniunea Scriitorilor România, la 3 noiembrie 2009. Astfel, colegii din Uniunea Scriitorilor au aflat că Bogdan Suceavă a deschis seria demisiilor din USR în guvernarea Nicolae Manolescu. Recent, romancierul Nicolae Breban şi-a dat demisia din Consiliul USR, iar poetul Iulian Tănase şi criticul literar Daniel Cristea-Enache şi-au dat demisia chiar din USR. Scriitorul O. Nimigean a anunţat, de asemenea, că s-a autosuspendat din USR.

AgenţiadeCarte.ro vă prezintă, în exclusivitate, postarea scriitorului Bogdan Suceavă pe contul său Facebook:

„Pe 3 noiembrie 2009 am transmis Uniunii Scriitorilor din România demisia mea din calitatea de membru al USR. Aşadar, am fost membru al Uniunii între 1 ianuarie 2002 şi 3 noiembrie 2009. În acest interval, am participat o dată la alegerile conducerii USR, în iulie 2005.

Nu am spus nicăieri de ce am demisionat. Am să o fac aici. Mă simt confortabil să includ aici aceste comentarii pentru că nu ocup spaţiul nici unui program editorial. E spaţiul meu virtual. Nu ar avea cum să deranjeze pe cineva.

Chestiunile care m-au preocupat în toamna lui 2009, au fost următoarele:

(1) Felul cum au fost organizate alegerile din toamna lui 2009 şi cum s-a pregătit procesul de votare, prin reprezentanţi a căror selectare putea fi determinată, nu mai poate fi, după standardele de azi, expresia unui proces democratic. Această formulă de vot este concepută pentru a reduce la tăcere opiniile nedorite. În toamna lui 2009, înainte de noile lor alegeri, nu mă mai simţeam confortabil să girez prin prezenţa mea, ca membru, o formulă electorală nedemocratică.

(2) Conform statutului, mandatul preşedintelui USR trebuia să înceteze la jumătatea lunii iulie 2009. Alegerile pentru noul mandat au avut loc după patru ani şi patru luni, deci USR a fost administrată vreme de patru luni dincolo de termenul precizat în mandat. Astfel de aproximaţii în aplicarea unui statut sunt expresia arbitrariului şi nu ajută instituirii unui climat de profesionalism şi legalitate.

(3) Membrii USR nu primesc nici un fel de raport din partea conducerii asupra situaţiei financiare a Uniunii. Multe asociaţii profesionale, pe plan internaţional, discută aspectele financiare într-un climat de transparenţă, şi sunt interesate să includă viziunile membrilor lor în activitatea lor. Nu şi USR, care preferă lipsa de transparenţă.

(4) Am găsit inacceptabil ca unui scriitor român să-i fie decernată o importantă distincţie internaţională, aşa cum este premiul Medicis etranger, şi Uniunea Scriitorilor din România să nu găsească potrivit să salute acest important eveniment. Au făcut-o, în diverse forme, Preşedinţia României, Institutul Cultural Român, Editura Polirom şi Observatorul cultural, dar nu Uniunea Scriitorilor. A făcut-o Ambasada Franţei în România, dar nu Uniunea Scriitorilor. Astfel, percepţia pe care eu o aveam asupra circulaţiei valorilor literaturii se afla în contradicţie cu scala de valori pe care Uniunea Scriitorilor o promova public.

(5) Deloc în cele din urmă, nu cred că e corect din punct de vedere moral ca o anumită categorie artistică să caute formule legale pentru a obţine beneficii în aria protecţiei sociale. Nu se poate pretinde ca alte categorii profesionale să susţină direct sau indirect diverse programe sociale ale unei categorii artistice. Aici e un aspect imoral pe care nu l-am văzut discutat de nimeni. Apartenenţa la o asociaţie profesională nu ar trebui să fie motivată de raţiuni care ţin mai degrabă de caritate; orice drept în plus obţinut de o categorie profesională e o formă de a trişa societatea.

Acestea au fost motivele pentru care nu am mai dorit să fiu membru al Uniunii Scriitorilor din România”

Bogdan Suceavă

Articole recomandate

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508