spot_img

Everyday Drama, la Cluj

Laboratorul de Dramaturgia Cotidianului din cadrul Facultăţii de Teatru şi Televiziune (UBB), Editura Eikon şi Librăria Book Corner organizează noua ediţie a Everyday Drama, luni şi marţi (10-11 decembrie 2012), de la ora 18.00. În cele două seri, publicul se va putea întâlni cu spectacole de teatru, filme documentare, texte nonficţionale şi fotoreportaje realizate în cadrul Taberei de Dramaturgie a Cotidianului, desfăşurată în august 2012, la Arcalia. În cadrul taberei, studenţi ai Facultăţilor de Teatru şi Televiziune, Sociologie, Litere sau Jurnalism au derulat proiecte de cercetare şi creaţie sub îndrumarea regizorului Andrei Ujică, dramaturgului şi regizorului Gianina Cărbunariu, eseistului şi prozatorului Miruna Runcan, dar şi a tutorilor din cadrul evenimentului.

Programul evenimentului:

Luni, 10 decembrie, ora 18.00

Lansări de carte:

Dramaturgia cotidianului, Arcalia, 2012, Editura Eikon

Theatre and Film Studies – Theatre from Theory to praxis, Editura Eikon

Spectacol lectură:

Nu şi pentru noi de Ana Cucu Popescu

Marţi, 11 decembrie, ora 18.00

Mircea printre oameni de Norbert Fodor şi Ioana Lascăr

Insula de Ana Maria Vîjdea şi Iulia Matei

In-dependent de Leta Popescu şi Claudiu Bizău

Pe malul Târnavei de Vlad Cantoreanu, Raul Coldea şi Andreea Cristina Mircea

Tabăra de Dramaturgia Cotidianului este organizată pentru al 9-lea an de Centrul de Cercetare şi Creaţie „Vlad Mugur”, iar tema centrală de la care au pornit proiectele participanţilor anul acesta a fost „Rol şi joc”. Fiecare dintre cei selectaţi şi-a putut transforma ideile în piese de teatru, scenarii de film de ficţiune sau non-ficţiune, proză ficţională sau non-ficţională.

Despre Dramatugia Cotidianului:

Dramaturgia cotidianului este un program interdisciplinar care funcţionează din 2004 şi se adresează tinerilor care doresc să dezvolte proiecte de creaţie în domeniul teatrului, filmului şi literaturii ficţionale sau non-ficţionale. Derulat prin Centrul de cercetare şi creaţie teatrală „Vlad Mugur”, al Facultății de Teatru şi Televiziune din Cluj, programul inițiat de către de profesorii Miruna Runcan şi Constantin Cristian Buricea Mlinarcic, alături de doctoranzi şi masteranzi ai facultăţii, își propune să stimuleze creaţia originală de piese de teatru, scenarii de film, reportaje sau proză ficţională şi non-ficţională realizate de tineri autori.

Încă de la început, programul şi-a propus să-şi găsească temele apropiate publicului contemporan prin investigarea, cu mijloacele cercetării de teren, a comunităţilor urbane şi sub-urbane româneşti, supuse în ultimii ani unor ample procese de dezindustrializare, de digitalizare, de schimbări brutale ale sistemelor economice şi sociale. În cei nouă ani de existenţă, particpanţii la proiectele derulate de Laboratorul de Dramaturgia Cotidianului şi-au centrat investigaţiile pe percepţiile tinerilor cu vîrste cuprinse între 14 şi 25 de ani, încercînd să reconstruiască felul în care aceştia îşi conturează universul social, universul imaginar, propriile identităţi şi locul în lumea românească.

Caracteristica principală a programului este aceea de a combina stadiul actual al cercetării de tip socio-antropologic de cîmp (interviul pe baza de chestionar, analiza cantitativă şi calitativă, interviul personalizat antropologic, focus grup etc.) cu creaţia artistică, pentru a dezvolta formule teatrale, jurnalistice şi de video-artă, care să capteze atenţia publicului.

Eforturile echipei şi ale participanţilor pot fi urmărite în creaţiile realizate în cadrul proiectului Dramaturgia cotidianului: Generaţia X-Men&Women, finalizat în septembrie 2011 cu una dintre cele mai importante conferinţe internaţionale pe această temă realizate în România: The Digital Generation: Self-representations, Urban Mythology and Cultural Practices, dar şi în paginile revistei Man.In.Fest şi volumele de piese de teatru, scenarii de film şi studii critice publicate în ultimii ani.

Alături de publicaţii şi conferinţe, unele dintre cele mai vizibile elemente ale proiectului sînt, fără îndoială, Tabăra de Dramaturgia Cotidianului, organizată anual în luna august, dar şi tradiţionalele întîlniri cu publicul în cadrul serilor Everyday Drama.

Dramaturgia cotidianului a fost nominalizat la premiile UNITER 2007.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508