spot_img

Emisiunea de mărci poștale ”Flamingo”

image description

Romfilatelia propune iubitorilor de păsări şi colecționarilor o emisiune specială cu tematica ”Flamingo”, ce va intra în circulație miercuri, 25 august 2021.

 

Păsările flamingo (flamingii) reprezintă o familie de șase specii de păsări acvatice; patru dintre acestea sunt răspândite în America, iar două – în Asia, Europa și Africa. Comportamentele neobișnuite – felul în care stau ore întregi într-un picior sau spectaculoasele lor dansuri nupțiale – și înfățișarea lor aparte au atras de multă vreme atenția oamenilor.

Picioarele lungi și subțiri ale flamingilor, cu membrane între degete, reprezintă adaptări la mediul lor de viață – apele puțin adânci, cu fundul mâlos, din preajma malurilor. Ciocul, de o formă foarte caracteristică, mare și încovoiat, cu maxilarul inferior mult mai dezvoltat decât cel superior, are în interior filamente cu ajutorul cărora păsările filtrează apa, reținând viețuitoare acvatice mărunte (cianobacterii, alge, moluște, insecte, crustacee etc.), cu care se hrănesc.

În penaj predomină nuanțele de roz și roșu, care contrastează cu penele negre care mărginesc aripile și care sunt foarte vizibile în zbor. Interesant este faptul că nuanțele penajului nu sunt stabile, ci sunt influențate de alimentație. Puii de flamingo au penajul alb-gri, colorându-se în roșu sau roz pe măsură ce înaintează în vârstă, dar numai dacă sunt „bine hrăniți”, deoarece pigmenții carotenoizi din hrana consumată se acumulează în pene, dându-le nuanțele de roșu și roz. Aceste substanțe sunt dăunătoare pentru multe animale, dar flamingii au un metabolism specializat, datorită căruia le pot prelucra și asimila. Exemplarele captive trebuie hrănite cu alimente speciale, care conțin pigmenții respectivi; altfel, păsările se decolorează, penajul devenind alb.

Culoarea are un rol important în reproducere: succesul în găsirea unui partener depinde de intensitatea culorii. Flamingii cuibăresc în perechi și construiesc cuiburi de pământ, de forma unor trunchiuri de con, în care depun câte un singur ou.

Sunt păsări sociale, trăind în colonii care pot ajunge la mii de indivizi.

Cele patru timbre ale emisiunii prezintă patru dintre cele șase specii de flamingo cunoscute, care se remarcă printr-o incredibilă eleganţă, constituţie zveltă şi penaj colorat.

Flamingo andin (Phoenicoparrus andinus), ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 1,40 lei, trăiește în preajma lacurilor montane din Anzi, în Peru, Argentina și Chile, adesea în colonii mixte, alcătuite din mai multe specii sud-americane de flamingi. Este o specie vulnerabilă, amenințată de mineritul practicat în zonă (care duce la poluarea apelor), de turism și dezvoltarea infrastructurii (care deranjează coloniile) și de colectarea ouălor de către localnici.

image description

Flamingo chilian (Phoenicopterus chilensis), redat pe al doilea timbru cu valoarea nominală de 1,70 lei, cuibărește în America de Sud, în Ecuador, Peru, Chile, Argentina și estul Braziliei. Trăiește în special în lagune și lacuri sărate sau alcaline. În prezent, există programe de conservare destinate să protejeze această specie, amenințată de pierderea habitatelor și poluarea apelor.

Flamingo mic (Phoeniconaias minor), reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 7 lei, trăiește în Africa sub-sahariană și în nord-vestul Indiei. Este cea mai mică dintre speciile de flamingo (80-90 cm înălțime). Deși are cele mai numeroase populații dintre toate speciile de flamingi, este considerat, totuși, o specie aproape amenințată (conform clasificării Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii), populațiile fiind în declin, în special datorită poluării apelor.

Flamingo roz (Phoenicopterus roseus), redat pe ultimul timbru al seriei cu valoarea nominală de 19,50 lei, este cea mai mare dintre speciile de flamingo (110–150 cm înălțime) și cel mai larg răspândită; trăiește în Africa, subcontinentul indian, Orientul Mijlociu și sudul Europei. Apare sporadic și în România, poposind pentru scurt timp în Delta Dunării, pe coasta Mării Negre sau pe lacurile din sud-estul țării, în cursul migrației.

 

Romfilatelia mulțumește Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” pentru sprijinul documentar oferit la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

 

Emisiunea de mărci poștale Flamingo va fi disponibilă începând de miercuri, 25 august 2021, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul online: http://romfilatelia.ro/store/. Aceasta este completată de un plic „prima zi”, patru coli de 28 timbre, patru minicoli de 5 timbre cu vinietă și un bloc de 4 timbre nedatate în mapă filatelică.

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508