spot_img

Editura Publisol lanseaza doua romane de exceptie: ”Tovarasul Koba”, de Robert Littell si ”Un Stradivarius de la Goebbels”, de Yoann Iacono

Editura Publisol lanseaza, în aceasta luna, februarie 2022, doua romane în care ficțiunea se îmbină atât de bine cu realitatea încât rezultatul este uimitor.

Tovarasul Koba – Robert Littell

In mintea noastra, cu totii ispasim condamnari pe viata pentru infractiuni de care nu ne amintim sa le fi comis.” Koba

In Moscova anului 1953, dupa moartea tatalui sau, un reputat fizician atomist, si arestarea mamei sale, medic apreciat la Kremlin, Leon Rozental – un baiat de zece ani si jumatate, naiv, dar plin de spirit – este nevoit sa se ascunda de NKVD in camerele secrete ale Casei de pe Splai, o constructie imensa care adaposteste sute de nomenclaturisti, functionari de partid si ofiteri de armata si de securitate. Ratacind prin subteranele cladirii, Leon ajunge din pura intamplare la usa lui Koba, un batran care sustine ca il ajuta pe stimatul tovaras Stalin sa conduca tara. Intre cei doi se leaga o prietenie ciudata, in care batranul pare interesat sa prezinte si latura agreabila a personalitatii sale, iar Leon incearca sa afle cat mai multe lucruri „despre care nu va invata la scoala”. Adica despre fete, poeme, dragoste, sex, dar si despre Revolutia bolsevica, Lenin, Trotki sau moartea prin infometare a milioane de tarani ucraineni.

Robert Littell s-a nascut in Brooklyn, New York, la 8 ianuarie 1938. Dupa absolvirea facultatii, sa inrolat pentru patru ani in Marina SUA. In timpul Razboiului Rece a lucrat pentru publicatia Newsweek.

Robert Littell este specializat in romane de spionaj avand ca teme predilecte CIA sau Uniunea Sovietica. Nu de putine ori, a fost comparat cu Graham Greene si John Le Carré, maestrii literaturii de gen.

Prima carte a sa, The Defection of A.J. Lewinter (1973), este considerata o lucrare clasica a literaturii de spionaj. Bine primite de critica au fost si The October Circle (1975), Mother Russia (1978), The Debriefing (1979), The Sisters (1986), The Revolutionist (1988), The Once and Future Spy (1990), An Agent in Place (1991) si The Visiting Professor (1994). O alta carte a sa, The Company (2002), bestseller New York Times, a fost adaptata ca minserie pentru reteaua de televiziune TNT, iar Legends(2005) a primit premiul ziarului Los Angeles Times pentru cel mai bun thriller.

Recenzii despre cartea Tovarasul KOBA

In acest roman scurt, dar deosebit de puternic, Littell foloseste interactiunea dintre un baiat dezarmant de naiv si un dictator torturat de nevoia de a-si justifica faptele, pentru a expune o tragica si confuza felie de umanitate, etalata pe fundalul cenusiu, monolitic, al Rusiei staliniste.” Booklist

O privire cruda si originala asupra ororilor stalinismului.” Culture Match – Le tyran et l’enfant

In preajma mortii sale, «tatucul popoarelor» isi justifica, fara remuscare, epurarile sangeroase. Dovada ca teroarea poate fi umana.” Culture Match – Le tyran et l’enfant

Un Stradivarius de la Goebbels – Yoann Iacono

O vioara care inca isi pastreaza secretele

In 1943, Joseph Goebbels, ministrul propagandei naziste, ii ofera tinerei muziciene Nejiko Suwa o vioara pentru a pecetlui apropierea dintre Germania nazista si Imperiul Japoniei. Cadoul pare sa faca parte din bunurile confiscate in timpul razboiului, devenind, astfel, un simbol al suferintei poporului evreu. Intr-adevar, de-a lungul carierei sale, lui Nejiko Suwa ii va fi greu sa o imblanzeasca, vioara comportandu-se de parca ar avea un suflet si o personalitate proprii.

Fapte istorice: Imbracat intr-un costum in dungi, Joseph Goebbels tine un discurs despre importanta muzicii. Apoi, zambind, ii ofera vioara tinerei muziciene in prezenta ambasadorului Japoniei, Hiroshi Oshima, iar Nejiko Suwa a cantat la ea chiar atunci. Momentul a fost imortalizat pe pelicula.

Evenimentul petrecut pe 22 februarie 1943 a suscitat interesul multor cercetatori. Dar originile acestei viori raman secrete. A fost confiscata – unul dintre miile de instrumente muzicale jefuite de nazisti, sau a fost obtinuta altfel?

Toata viata, Nejiko Suwa a fost urmarita de zvonuri privind originile acestei viori

Potrivit The New York Times, nici violonista, care a murit in anul 2012 la varsta de 92 de ani, si nici familia ei nu au vorbit prea mult despre aceasta vioara. In putinele interviuri acordate, Nejiko Suwa a negat ca ar fi fost furata, si ca ar fi fost cumparata de ministerul lui Goebbels de la un dealer din Silezia, o regiune care a apartinut pe rand Germaniei, Poloniei si Cehiei. Oare Goebbels a facut cadou un bun furat sau Nejiko Suwa a fost urmarita pe nedrept toata viata de rusinea acestei mosteniri?

Nascut la 30 decembrie 1980, la Bordeaux, Yoann Iacono este absolvent al Institutului de Studii Politice din Toulouse si al Institutului National de Studii Teritoriale din Strasbourg. Inalt functionar public si consilier politic, a lucrat pentru mai multi dintre fostii titulari ai unor ministere din Franta.

Pentru a scrie acest prim roman, Yoann Iacono a facut, timp de cativa ani, investigatii in Franta, Germania, Japonia si Statele Unite, unde a avut acces la fonduri de arhiva inedite. El a ales sa prezinte rezultatele cercetarilor sale sub forma unui roman nu pentru a evita sa infatiseze lucrurile asa cum au fost, ci pentru ca, dupa cum scrie Mark Twain, „daca realitatea depaseste fictiunea, atunci fictiunea este aceea care trebuie sa ramana credibila, si nu realitatea“.

Recenzii despre cartea Un Stradivarius de la Goebbels

„Un (prim) roman, bazat pe o investigatie minutioasa, care spune povestea adevarata a lui Nejiko Suwa. Incitant!” L’Avenir

„Iacono reuseste ceea ce stiu sa faca marii romancieri: sa plece de la realitate pentru a o transforma in fictiune si sa dea glas unor personaje intense si atragatoare. Fie ca va place istoria, muzica sau, pur si simplu, romanele captivante, bine scrise, originale si provocatoare, volumul Un Stradivarius de la Goebbels va fi o incantare. Nu-l ratati.” Ernestmag.fr

Stilul autorului, felul in care ne prezinta informatiile istorice pe care le aduce, modul in care spune povestea cu P mare sunt minunate, pline de delicatete, de finete si de poezie, asemenea unui haiku japonez.” leboudoirdulivre.wordpress.com

Iacono ne aminteste subtil, prin intermediul unei captivante intrigi romantice si istorice, ca groaza nu poate da nastere armoniei, de vreme ce un stigmat cu totul aparte marcheaza instrumentul lui Nejiko Suwa.” Le Courier, Geneva

Cartile sunt disponibile pe publisol.ro, in librarii si magazine on-line (emag.ro, libris.ro, librex.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, bookzone.ro etc) si la chioscurile de presa.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508