spot_img

Ediția a VI-a SAD, în format online

Vineri, 1 mai 2020, și sâmbătă, 2 mai 2020, se desfășoară, în format online, Festivalul cunoscut ca SAD (Zile și Seri de Literatură Doinaș), inițiat la Arad, în 2015, de scriitoarea și profesoara Lia Faur. Anul acesta, ediția a VI-a se desfășoară online, pe pagina de Facebook a festivalului www.facebook.com/festivaldoinas/ și va avea o formă nouă, din cauza crizei, și, datorită alăturării în echipa Liei Faur a celor patru organizatori ai Maratonului de Poezie 2020: Toni Chira, Antonia Mihăilescu, Savu Popa și Sorina Rîndașu (în ordine alfabetică). „Ediția a VI-a este specială din mai multe puncte de vedere. Nu m-am gândit vreodată că acest festival se va desfășura în eter, dar poate că așa e mai aproape de Doinaș și de toți cei care au plecat prea devreme Este mereu un omagiu adus fragilității și celor care trăiesc prin literatură.   În săptămânile de izolare, în care viețile noastre se consumă aproape identic, festivalul vine să ofere încredere și speranță. Le sunt recunoscătoare scriitorilor și artiștilor (actori, muzicieni),  echipei, care îmi este alături, și le transmit că mă număr printre cei salvați de arta și tinerețea lor.”, a declarat scriitoarea Lia Faur. Data evenimentului este 1-2 mai 2020, ora 12.00, și vor fi două zile și seri de literatură bună, muzică și artă. Participă în jur de 200 de artiști, cu înregistrări video, poeți (Magda Cârneci, Radu Vancu, Rodica Draghincescu, Diana Geacăr, Șerban Foarță, Svetlana Cârstean, Ștefania Mihalache, Ioana Nicolae, Alina Purcaru, Robert Șerban, Elena Vădăreanu), prozatori (Tatiana Țîbuleac, Bogdan-Alexandru Stănescu, Doina Ruști, Simona Antonescu, Dumitru Crudu, Cezar Paul-Bădescu, Cristian Fulaș, Paul Gabor), critici literari (Simona Preda, Alina Purcaru, Nina Corcinschi, Dana Pîrvan), actori de la diverse teatre din țară (Arad, Timișoara, Sibiu, Iași, Suceava), care vor recita poeme de Ștefan Aug. Doinaș, scriitori care mai au și alte talente artistice pe lângă scris (grafică, muzică, fotografie), muzicieni, care înregistrează în sufrageria sau grădina lor o piesă pentru festival (Bobo Burlăcianu, Teo Milea, Adrian Naidin, Laura Guarch Music, New Vegas Show, Cristi Rangu (Odyssey), Jurjak, Bogdan Mezofi (Grimus),  Ricardo Caria, Juan Nadal Girona, Nicolae Szekely ș.a.). S-au alăturat evenimentului scriitori din: Ungaria (Zita Iszó, Péter Závada), Cehia (Tomas Mika), Slovacia (Olga Glustikova), Bulgaria (Dimana Ivanova), Republica Moldova (Maria Pilchin), Tunisia (Aymen Hacen, Monia Boulila), Spania (Enrique Javier Nogueras), SUA (Andrei Codrescu, Carmen Firan).

 

Mesajul pe care îl transmite festivalul SAD – 2020 este despre solidaritate și conservarea frumuseții umane în aceste luni de izolare. Toți ne-am refugiat în cultură, iar cultura este cea mai lovită de criză. Scriitorii și artiștii invitați fac un gest de voluntariat cultural în vremea pandemiei.

Implicarea sudenților tunisieni, care învață la Lectoratul Român din Tunis, în organizare și lectura unor poeme este o noutate, de asemenea.

Se dorește promovarea editurilor (cele care au răspuns invitației) sau a unor voluntariate culturale.

Un alt aspect al festivalului este acordarea unor premii în cărți (Editura Polirom, Brumar, Paralela 45, Nemira) pentru cele mai expresive înregistrări video (text și imagine).

Partenerii morali ai festivalului sunt PEN, Centrul de Cultură și Știință al României la Tunis, Ambasada României la Tunis, Lectoratul Român din Tunis (ILR București), Maraton de Poezie online, Casa de Poezie Link, TRILL, Grupul de Inițiative Culturale (Arad).

Echipa celor cinci organizatori (Lia Faur, Toni Chira, Antonia Mihăilescu, Savu Popa și Sorina Rîndașu) este susținută cu traduceri, recomandări, regie și montaj, de o echipă extinsă formată din oameni de cultură sau prieteni, care au înțeles necesitatea unui astfel de eveniment într-o perioadă dificilă pentru noi toți

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508